MKC splošno

Filtering by: MKC splošno

Mednarodno povezovanje in izmenjava izkušenj v Mariboru
Oct
3
9:00 AM09:00

Mednarodno povezovanje in izmenjava izkušenj v Mariboru

 • Mladinski kulturni center Maribor (map)
 • Google Calendar ICS

Načrtovano srečanje, ki bo potekalo v četrtek, 3. oktobra 2019, s pričetkom ob 9 uri v prostorih Hostla Pekarna, je zadnji od več napovedanih regionalnih, nacionalnih in mednarodnih povezovanj in javnih pogovorov Platforme za Društveni centar Čakovec v okviru projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier.

View Event →
Posvet: Med nami in z nami
Jun
13
1:00 PM13:00

Posvet: Med nami in z nami

To leto beležimo že osemnajsti svetovni dan beguncev. Prosilci za mednarodno zaščito ter osebe s statusom mednarodne zaščite v Republiki Sloveniji živijo med nami in z nami ter se v družbo vključujejo na različnih pomembnih področjih kot so družbeno-socialno, kulturno in izobraževalno področje ter področje trga dela.

View Event →
"S.O.S. Maribor - Sound of Streets".
Sep
1
to Sep 2

"S.O.S. Maribor - Sound of Streets".

S prijatelji prostovoljci, sponzorji in donatorji letos tretje leto zapored organiziramo mednarodni ulični festival za kantavtorje, poimenovan "S.O.S. Maribor - Sound of Streets". Leta 2015 smo festival organizirali prvič, naslednje leto pa v ta namen ustanovili Kulturno umetniško društvo SOS, ki je sedaj pravni nosilec projekta. Festival poteka na mariborskih ulicah, 1. in 2. septembra (oz. pričetek na prvi dan šole).

Dosedaj so na festivalu nastopili: Adi Smolar (SLO), Richie Ramsay (JAM), Shane Ó Fearghail (IE), Mark Peters (ENG), Stuart Neville (SCO), Peter Andrej (SLO), Tadej Vesenjak (SLO), Tomi Lorber (SLO), Marko Grobler (SLO), Čudnoređe (CRO), Olivera Popović (SRB), Billie Joan (CRO), Vedran Toughra Ivorek (CRO), Ida Harc (SLO), Elvis Berljak (SLO), Andrej Černelč (SLO).

 *Festival je dostopen vsakomur in je brezplačen! 

Lokacije prizorišč:
1. Štajerka (križišče Vetrinjske ulice in Jurčičeve ulice)
2. Tkalka (križišče Gosposke ulice in Tkalskega prehoda)
3. Slovenka (križišče Gosposke ulice in Slovenske ulice)

Program S.O.S. Maribor 2017

1. september/ Jakob Kobal - Idrija (SLO); Andrej Černelč - Bistrica ob Sotli (SLO); Andrej Boštjančič RUDA - Bistrica ob Sotli (SLO); 

2. september/ Elvis Berljak - Maribor (SLO); Vlado Kuzman - Buje (CRO);  Doug Andrews - Wyoming (USA);

Opomba: *grafična časovnica programa podrobno v priponki ali tukaj za 1. september in

Kontakt: , T: +386 (70) 329 395

Web:

Uradna stran

Facebook

YouTube

View Event →
Ogled filma Persepolis z diskusijo
Aug
27
8:00 PM20:00

Ogled filma Persepolis z diskusijo

V nedeljo, 27. 8. 2017, te ob 20:00 uri vabimo v park Kulturni center Pekarna na ogled filma »Persepolis«. Film je posnet po svetovni stripovski uspešnici, ki je nastala pod peresom iranske avtorice Marjane Satrapi.

Zgodba razodeva iransko zgodovino iz prespektive osemletne deklice Marjane, ki pozorno spremlja islamsko kulturno revolucijo leta 1979, katera zruši šahov brutalni režim, nadomesti pa ga fundamentalistična nova islamska republika. Marjana s časoma postaja vse bolj uporniška, saj njene sanje o revoluciji ostajajo neomajne in še vedno močne. Starša zato skleneta, da jo pošljeta na Dunaj, kjer deklica spozna povsem drugačno »revolucijo«.

Po projekciji filma bo sledila razprava z iransko umetnico Elham Rahmati, ki trenutno ustvarja v Mariboru v okviru rezidenčne platforme GuestRoomMaribor/SobaZaGoste. Rojena v Teheranu je študirala na akademiji v Iranu, kot tudi na akademiji v Firencah. Trenutno študira vizualno kulturo in sodobno umetnost na Univerzi Aalvar Aalto v Helsinkih na Finskem. Njeno umetniško zaledje je tako umetniško kot aktivistično. Zanimajo jo politične in socialne teme, ki so med drugim vezane tudi na iranske razmere. Elham bo z nami delila svoj pogled na iransko revolucijo in družbeno vstajo, ki je vodila v tako imenovano arabsko pomlad.

Pogovor bosta vodili Sofia Papatsimpa in Coline Laboulais, EVS prostovoljki v naši organizaciji. Evropska prostovoljska služba je program, ki vsem mladim med 17. in 30. letom omogoča, da postanejo prostovoljci in prostovoljke v drugi državi za časovno obdobje od 2 do 12 mesecev in s tem izkoristijo priložnost za učenje skozi delo ter za življenje v tujem okolju.

V sodelovanju z MKC Maribor, ki bo poskrbel za sladke prigrizke. 

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

https://www.facebook.com/mladimaribor/posts/1911067755821328

View Event →
SKUPAJ DO NOVEGA SKATE PARKA!
Jun
10
10:00 AM10:00

SKUPAJ DO NOVEGA SKATE PARKA!

v soboto, 10. junija 2017 vabimo vse skejterke in skejterje, da se nam pridružijo v furanju po mariborskih skate spotih. Zbrali se bomo v starem mariborskem skate parku ob 10. uri zjutraj, od tam pa bomo skupaj krenili po različnih suuuper skejt lokacijah po mestu.

Osrednji dogodek bo potekal med 15. in 16. uro popoldne na Trgu Leona Štuklja pod sloganom »Prinesi svojo desko«, s katerim nagovarjamo tudi širši krog podpornikov izgradnje sodobnega skate parka v Mariboru, da se nam pridružijo pri promociji.

Vljudno vabljeni!

Dogodek poteka v soorganizaciji Društva deskanja na snegu Sensei, MKC Maribor in MOM.

Aktualno o dogodku tudi na FB straneh: Maribor ZA sk8park, dogodek Maribor JE sk8park.

View Event →
   

 

  
    
   
     
     
       
         
       
     

     

     
   
    
  

 


   Deset let MKC Partyjev!  Jubilejno deseto obletnico MKC Partyjev bomo proslavili v postavi desetih prvotnih dj-ev in ponovnem povezovanju z Mladinskim kulturnim centrom Maribor (MKC Maribor).  V soboto, 22. aprila ob 22. uri se bo v Vinagovi kleti v Mariboru odvijala čaga desetletja.  Ob deseti obletnici MKC Partyjev bo nastopilo deset Djjev, ki so v legendarnem klubu na Orožnovi vrteli glasbo na vinilne plošče in zgoščenke - FB Dogodek  Organizatorji prihajajoče zabave, ki nas bo v čudovitem ambientu vinske kleti popeljala v pozna osemdeseta in devetdeseta leta, želijo s prireditvijo opozoriti, da mesto od zaprtja prvotnega MKCja ne premore več pravega kluba. Vsi tisti, ki smo imeli priložnost klub MKC doživeti v živo, kot tudi tisti, ki bi radi doživeli pravo mariborsko čago, se dobimo prihodnji konec tedna v Vinagovi kleti. Nastopili bodo: Dj Mišo, Dj Vasja, Dj Barbarossa, Dj D.D., Dj Shocker D., Dj Dani, Dj Kluk, Dj Tobiaz, Dj Jenz in Dj Johnny.  Ob podpori rock Radia ,  vin Pullus in Mladinskega Kulturnega Centra Maribor . Vstopnina - 5euro
Apr
22
10:00 PM22:00

Untitled Event

Deset let MKC Partyjev!

Jubilejno deseto obletnico MKC Partyjev bomo proslavili v postavi desetih prvotnih dj-ev in ponovnem povezovanju z Mladinskim kulturnim centrom Maribor (MKC Maribor).

V soboto, 22. aprila ob 22. uri se bo v Vinagovi kleti v Mariboru odvijala čaga desetletja.

Ob deseti obletnici MKC Partyjev bo nastopilo deset Djjev, ki so v legendarnem klubu na Orožnovi vrteli glasbo na vinilne plošče in zgoščenke - FB Dogodek

Organizatorji prihajajoče zabave, ki nas bo v čudovitem ambientu vinske kleti popeljala v pozna osemdeseta in devetdeseta leta, želijo s prireditvijo opozoriti, da mesto od zaprtja prvotnega MKCja ne premore več pravega kluba.

Vsi tisti, ki smo imeli priložnost klub MKC doživeti v živo, kot tudi tisti, ki bi radi doživeli pravo mariborsko čago, se dobimo prihodnji konec tedna v Vinagovi kleti.

Nastopili bodo: Dj Mišo, Dj Vasja, Dj Barbarossa, Dj D.D., Dj Shocker D., Dj Dani, Dj Kluk, Dj Tobiaz, Dj Jenz in Dj Johnny.

Ob podpori rock Radiavin Pullus in Mladinskega Kulturnega Centra Maribor.

Vstopnina - 5euro

View Event →
Jamwork delavnica
Jan
26
to Jan 27

Jamwork delavnica

 • Dvorana Gustaf, KC Pekarna (map)
 • Google Calendar ICS

JAMWORK - glasbena delavnica moderne jamajške glasbe, 26. in 27.01.2017, Gustaf KC Pekarna. 

Prvič v Sloveniji pripravljamo delavnico moderne jamajške glasbe. Delavnica po potekala s teoretičnim, praktičnim ter jam-session delom, kjer se bomo poglobili v  glasbene stile kot so nayabhingi, ska, rock steady, roots, dub, dancehall, ...

 

Na tolkalih, bobnih, bass kitari, kitari, klaviaturah in z vokali, se bo predstavilo posebnosti jamajske glasbe skozi različna obdobja. Ob predavanju, muziciranju, spremljanju različnih vokalov ob tradicionalnih jamajških kompozicijah bo na koncu potekal tudi open jam session.

Delavnice bo vodil pevec, inštrumentalist, avtor glasbe skupine Siti hlapci ter eden izmed pionirjev slovenske reggae scene Tadiman, ki je svojo glasbo že predstavil na številnih reggae festivalih širom sveta. Kot glasbenik je spremljal internacionalna imena kot so Bigga Ranx, Skarra Mucci, Mad profesor, Jahcoustix, Raphael, Momar Gaye, Sun Soley ter mnoge druge.

 

Delavnice se lahko udeležite z inštrumentom ali brez. Vabljeni glasbeniki, raperji, pevci, tolklalisti, pihalci,...vsi ljubitelji glasbe ter druženja ob jamajškem melosu.

Kontakt Tadiman: 040 374 169

View Event →
Dec
1
to Dec 14

Poziv za prijave na Delavnico za arhitekturno risanje

V koprodukciji z društvom Naris se bo izvedel projekt Delavnice za arhitekturno risanje. Delavnica je namenjena dijakom srednjih šol, ki si želijo vpisati na fakulteto za arhitekturo. Projekt bo trajal 96 ur v 24 terminih. Mkc Maribor bo dijakom, ki si delavnice ne bi mogli plačati, to omogočil brezplačno. Dijaki bodo za končni izdelek izdelali perspektivni izris v centralni perspektivi – tehnika svinčnik. Izrisano bo obstoječe stanje stavb v KC Pekarna, hkrati pa bodo v isti tehniki prikazani tudi predlogi sanacije in obnove stavb. Mentor, ki bo iz strani KC Pekarna predstavil stanje objektov in dijake vodil, je arhitekt in profesor Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Sašo Rek. Več informacij in prijave na elektronski naslov: lina.valant.sicanovic@mkc.si

View Event →
Oct
12
12:30 PM12:30

Drugi najboljši hostel v Sloveniji!

Foto: arhiv hostla Pekarna

Foto: arhiv hostla Pekarna

Komisija za izbor najlepšega in najgostoljubnejšega mladinskega hotela Turistične zveze Slovenije je ob podelitvi 2. mesta v kategoriji mladinska prenočišča o hostlu Pekarna zapisala naslednje: "Mariborski hostel je del Kulturnega centra Pekarna, ki predstavlja kompleks objektov, ki jih je za potrebe peke kruha za vojašnice na prelomu iz 19. v 20. stoletje zgradila Avstro – ogrska vojska. Hostel je v celoti prenovljen in sodobno zasnovan. V zadnjem letu je z novo vodjo Zdenko Borak dobil tudi svežo podobo, domačo atmosfero in številne novosti. Ima veliko simpatičnih kotičkov, ki so namenjeni druženju: od širokih hodnikov, terase, skupne kuhinje, jedilnice in klubske sobe. Dostop do interneta je brezplačen. Na voljo sta tudi dva apartmaja in garsonjere, dve seminarski sobi za kongresni turizem, predavanja in druge dejavnosti. Najbolj izstopa oprema, ki je na novo sestavljena iz recikliranih, rabljenih in zavrženih predmetov. Komisija tudi ni spregledala detajlov, ki delajo prostore prijetno domače: od slik, cvetja in dekoracije. Hostel je lep primer, kako se lahko v kratkem času z malo denarja, izvirno reciklažo da ustvariti odlično vzdušje ".


View Event →
25. maj – Kosovelov dan v Mariboru
May
25
10:30 AM10:30

25. maj – Kosovelov dan v Mariboru

27. maja mineva 90 let od smrti Srečka Kosovela, na Krasu rojenega pesnika, ki je kljub rani smrti postal legenda slovenske literarne avantgarde. V njegovi zapuščini je več kot 1.000 pesmi, zbirka esejev in pisem, ki še zmeraj odzvanjajo in navdihujejo nove in nove generacije. V sodelovanju Mariborske knjižnice, MKC Maribor, Zavoda Mars in Karoline Bucka Kustec, pobudnice projekta in prevajalke Kosovelovih pesmi v poljščino, 25. maja pripravljamo raznovrsten program, s katerim se pridružujemo počastitvam vSežani, Trstu in Ljubljani.

View Event →
Mlade glave mislijo: gosta Mic in Katka
May
18
6:00 PM18:00

Mlade glave mislijo: gosta Mic in Katka


Salon uporabnih umetnosti, Maribor

sreda, 18. maj ob 18:00

Organizacija: Mladinski kulturni center Maribor

 

Zadnji pogovor v letošnji sezoni bo nekoliko poseben.Mlade glave mislijo bodo 18. maja ob 18. uri gostile kar dve navdihujoči osebi. Tokrat se nam bosta pridružila zanimiva popotnika Mic in Katka, ki sta 552 dni odkrivala najlepše kotičke našega planeta

in ustvarila popotniški blog Povsod je lepo (www.povsodjelepo.com).
Prijazen pogovor vodi Danaja Lorenčič. Seveda tudi v letu 2016 v sodelovanju z Radiem MARŠ.Sofinancerja: Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino.

Dodatne informacije: www.mkc.si in FB: Mlade glave mislijo.


View Event →
Ohcet
May
17
5:00 PM17:00

Ohcet

 • Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
 • Google Calendar ICS

Ohcet óhcet-i ž (ọ̑) pog. praznovanje ob poroki; svatba: v sosednji vasi je bila ohcet; povabiti na ohcet; plesati na ohceti; jesti kot na ohceti ♦ tur. kmečka ohcet folklorna prireditev s prikazovanjem starih običajev svatbe v kmečkem okolju

View Event →