25. OBLETNICA KULTURNEGA CENTRA PEKARNA

Na območju KC Pekarna se je od 14. do 16. 6. 2019 odvijal zelo pester program in sicer v spoštovanje 25. obletnice KC Pekarna. Dogodke so pripravili uporabniki KC Pekarna. 

 

Program dogajanja:

 

Sreda 12. 06. 2019

20.00 AGD Gustaf v Gustafu Jam Session ob 25 letnici Pekarne
Tokratni Jam session ob pekarninem jubileju poziva glasbenike, ki ustvarjajo v tem samoniklem in osvobojenem prostoru ter seveda tudi vse ostale, ki si želijo zaeksperimentirati in izmenjati izkušnje na odru. Pravila ostajajo enaka. Na odru bo set bobnov, kitarski in bas ojačevalec ter mikrofon, ostala glasbila pa prihajajo na oder s svojimi lastniki. 
FB: https://www.facebook.com/events/466206290854739/

  

Petek, 14. 6. 2019

20.00 MKC Maribor Židovski trg Jazz ‘ma mlade 2019, Kjer se srečajo umetnost, vino in kulinarika
Festival Jazz 'ma mlade že četrto leto združuje ljubitelje jazz glasbe, vina, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem oživlja Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.
V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki nas bodo popeljali v svet jazza z nepozabnimi melodijami pionirjev in ikon jazz glasbe, kakor tudi z avtorsko glasbo. Med drugim se bodo predstavili: Mirna Bogdanović & London connection, Žan Tetičković New Standards Trio, WCKD NATION, učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Urška Starovasnik R’n’Jazz Quartet, in učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.
Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano, ki jo posebej za festival pripravljajo študenti VSGT Maribor.

// GLAVNI ODER //
20.00: Koncert učencev Glasbene šole Karol Pahor Ptuj
21.00: Koncert Žan Tetičković New Standards Trio (NY-SI) Traditional Jazz

// SPREMLJEVALNI PROGRAM //
19.00: Otvoritev razstave Špela Senica: Jazz, arkade Židovskega trga
19.00 – 24.00: Podaljšan delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu v Mariboru:

  • Galerija Media Nox: Ajda Podgorelec, Raztančičevanje (slikarska razstava)

  • Fotogalerija Stolp: Lin Gerkman: North of South, fotografije iz Namibije (fotografska razstava)

  • Galerija DLUM: Nagrajenci DLUM (skupinska razstava)

  • Sinagoga, 18:00 – 22:00: Ogled Sinagoge in gostujoče razstave Ognjeni zvitki uglednega izraelskega grafika in oblikovalca Dana Reisingerja (1934, Kanjiža, Srbija)  

  • GT22, 18:00 - 20:00: Zvočna noise improvizacija z elektronskimi instrumenti in vizualizacijo v živo

  • GT22, 20:00: Okrog ene ure (gledališka predstava).

// AFTER //
23.30: After party – Urban Garden (Organizacija: MID Glas podzemlja)

9.00 MKC Maribor Židovski trg Ajda Podgorelec: Raztančičevanje
MKC Maribor in galerija Media Nox vabita na ogled prve samostojne slikarske razstave Ajde Podgorelec z naslovom Raztančičevanje. Razstava slik na steklo in ogledala bo na ogled do 26. junija 2019. 

AJDA PODGORELEC (2000, PTUJ)
Ajda Podgorelec je dijakinja 4. letnika II. gimnazije Maribor, ki je svoj slikarski talent kalila predvsem na šolskih likovnih delavnicah pod mentorstvom Natalije Rojc Črnčec. Raztančičevanje je njena prva samostojna razstava v galerijskih prostorih, čeprav so njena dela bila že nekajkrat razstavljena na šolskem razstavišču. Prav tako je bila tri leta zaporedoma prejemnica Prešernovih priznanj, ki jih strokovna žirija II. gimnazije podeljuje talentiranim dijakom na področju umetniškega izražanja, in sicer je od tega dvakrat prejela priznanje za prvo mesto na likovnem področju (2017, 2019). Kot pravi sama, slika od kar pomni in temu bi rada posvetila tudi svojo prihodnost, za začetek z vpisom na Oddelek za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. 

»Ajda je najmlajša ustvarjalka s samostojno razstavo v Galeriji Media Nox. Prepričala nas je s pronicljivim talentom, tehnično spretnostjo ter s hipnotičnimi podobami včasih zelo surove realnosti, ki jo prežarči s kritičnimi pomisleki o vlogi mladih v družbi, a vendarle najde tudi pot k optimizmu.« - Petra Čeh, prof. in kuratorka

»V zakup moramo vzeti, da je to delo naredila osemnajstletnica. Ajda nam tako želi s svojim delom prikazati vrsto nepravičnosti in nas celo poziva k spremembi družbe.« - Lucian Krajnc Krstov, dijak  

 9.00-15.00 Društvo IndiJanez v Upravni stavbi Dan odprtih vrat CENTER ŠTEKER
V okviru svetovalnice nudimo pomoč tistim, ki imajo težave na področju zasvojenosti z uporabo digitalnih tehnologij (video in računalniškimi igrami, socialnimi omrežji, igrami na srečo, spletno pornografijo, internetom na splošno…) in njihovim ključnim bližnjim.
Na nas se lahko obrnejo tudi tisti, ki se zavedajo, da na spletu preživijo veliko časa in jih je strah, da bi se iz tega razvila zasvojenost. Pomagamo tudi pri vključevanju uporabnikov v resnično življenje (navezovanje stikov, spodbujanje zdravega življenjskega sloga). Prav tako pa smo na voljo tudi drugim, ki se jim porajajo vprašanja v zvezi z zasvojenostjo z digitalnimi tehnologijami.
Ob 25. obletnici KC Pekarna vabljeni na informativni pogovor s svetovalci, kjer lahko zveste več o pasteh digitalnih tehnologij, opravite informativni razgovor, če se vi ali vaši bližnji srečujete z prekomerno rabo digitalnih tehnologij in podobno.
FB: https://www.facebook.com/events/1798902673589966/

9.00-19.00 Bukvarna Ciproš v Lubadarju 

11.00-15.00 Slađana Matić Trstenjak v Galeriji Hladilnica v Hladilnici Razstava Slađane Matić Trstenjak: ODPRTI GOZD / ATELJE
Razstava je na ogled od 25. 4. do 29. 6. 2019
“Slađana Matić Trstenjak v najnovejši ustvarjalni fazi sicer nadaljuje svojo slogovno prepoznavno krajinsko motiviko v mešani tehniki na platnu, kjer se v neskončnost, iz ene slikovne površine v drugo, nizajo gozdovi, polja, gore, vodovje, oblaki itn, vendar lahko hkrati opazimo določeno spremembo tako v kompoziciji likovnih objektov kot tudi v barvni paleti, tukaj predvsem v detajlih (Zeleno drevo, Gozdno sonce, Rdeči oblak...).
Prešla je namreč od prejšnjih, bolj ali manj širokomrežastih, razsrediščenih "patchworkovskih" razporeditev v strogo centralne kompozicije, pogosto podkrepljene še z značilnimi papirnimi, porisanimi ali poslikanimi kolažnimi lističi, usmerjenimi praviloma navpično navzdol, čez spodnji rob podokvirja, kot da bi se hudourniška voda zlivala po slikovni površini z namenom odplakniti vse zlo in nečistost z obličja sveta. Tukaj lahko tudi zasledimo vsebinsko tematski povzetek umetničinih simbolnih gozdov, kjer so posamezna drevesa v bistvu personifikacije ljudi, močni temno svetli kontrasti simboli neprestanega boja med dobrim in zlom, grozeče, globoko črne silhuete hribov ali gora sence preteklosti (vojna), ki pa jih nadvladujejo s svetlobo prežarčene, pastelnokoloritne partije, popolnoma v skladu s pozitivno osebnostno naravnanostjo Slađane Matić Trstenjak, ki svoj življenjski optimizem in ljubezen do stvarstva uspešno prenaša na opazovalce svojih likovnih stvaritev.” 
- Mario Berdič, lik. kritik  

14.00 Društvo Duh časa v Hladilnici Predstavitev projekta RSO - računalniki za socialno ogrožene in opis odprtokodnega sistema Linux Ubuntu.

15.00-19.00 AGD Gustaf: Juhuhu! Obletnica Pekarne je tu in z njo SVEČANI GUDSTAF MARKET.

“Kot ponavadi se boste družili, čvekali, popili kak čaj, sok ali pivo, prigriznili kos kruha z nadvse zdravimi namazi, ki jih bo pripravila Danijela (the one and only) in se totalno sejemsko udejstvovali. Oči boste lahko metali na stojnice in raznorazne izdelke, ki jih bodo predstavljali stari in novi razstavljalci, pospravili kako malenkost v žep (da boste doma pokazali, kje ste bili) in se naužili sonca, saj bo tokratni Gudstaf Market v parkcu v Pekarni.
Glasbene spremljave nisem naročil, ste pa absolutno vabljeni, da prinesete svoje inštrumente in si date duška v senci dreves.”
- Vaš Vijolčko Medved (uradna faca Gudstaf Marketa) 
P.S.: tud torte ni nihče naročil ampak ne bom nič jezen, če jo kdo prinese
FB: https://www.facebook.com/events/1992151070891445/

16.00-19.00 Produkcijski atelje Horton v Lubadarju Popoldne odprtih vrat

17.00-17.30 Društvo IndiJanez v MCju ČRNO BELO – lutkovna predstava za otroke (3+) v izvedbi Lutkovne skupine IndiJanez
Družina srečno živi v svojem belem svetu, zaščitena pred vsem tujim, črnim, česar se boji. Nekega lepega belega dne v njihov dom vstopi mačkon, ki je seveda črn. In njihova življenja se spremenijo. Spoznajte, kako. 

ZASEDBA: Petra Kavaš, Ramiz Derlić, Nina Derlić Tichy, Sara Karin, Nejc Kovač in Nina Šulin. 
Lutkovna predstava Črno belo je nastala po avtorski slikanici Žige X. Gombača z istim naslovom. V literarni predlogi se avtor preizprašuje o tem, kako lahko nekaj neznanega, neizrekljivega, strašljivega in nepojmljivega, ne le sprejmemo v svoje življenje, ampak ga s tem predvsem bogatimo. Sprejemanje drugačnosti se ne izreka le na nivoju ljudi, ampak je preneseno na celotno življenje in razmišljanje.
FB: https://www.facebook.com/events/1705951042840614/

18.00 Pekarna Magdalenske mreže v Park KC Pekarna Zaključno srečanje prostovoljk_cev MISC INFOPEKA s podelitvijo potrdil o uspešno opravljenem “Prostovoljskem delu mladih za mlade v šolskem letu 2018/2019”. 

18.00 Pingo na Dvorišču Intervencija ČRNA MEJA na dvorišču Pekarne.
Intervencija bo trajala do nedelje.

18.00 Društvo Duh časa v Hladilnici Projekcija dokumentarnega filma Moving forward Zeitgeist

19.00 CSC MB v CSC MB Vibracijsko čiščenje Pekarne (San Ashke Nai) 

20.00 AGD Gustaf & nastopajoči v Gustafu Koncerti:
MARKO BRECELJ, V OKOVIH, MUŠKAT HAMBURG, LINK DER WASSER
Vstop s prispevki
FB: https://www.facebook.com/events/411228479726732/ 

20.00 Društvo Duh časa v Hladilnici Jam session

22.00-24.00 Društvo IndiJanez & nastopajoči v MCju Koncerti: MADAM BRUMOWSKI, RITEM SEKTA
Prost vstop!
FB: https://www.facebook.com/events/2394825937397076/

00.00 Društvo IndiJanez v MCju MC AFTERPARTY
DJ Bezo vas bo malo zezo. Afterparty bo malo bolj na hard. In okoli tega.

Sobota, 15. 6. 2019

9.00-19.00 Bukvarna Ciproš v Lubadarju Dan odprtih vrat

16:00 - 19:00 AGD Gustaf v Parku Pekarna Piknik: Aku-Stik , Hinko Marija, DjemBabe

18.00-22.00 Slađana Matić Trstenjak v Galeriji Hladilnica v Hladilnici Razstava Slađane Matić Trstenjak: ODPRTI GOZD / ATELJE
Razstava je na ogled od 25. 4. do 29. 6. 2019

19:00 CSC MB v CSC MB Potopis od trave do LSD-ja in nazaj (E. J. Grass)
Preko celega dne Društvo Duh časa v Hladilnici Nastop pesniške skupine Slam zverine,
Beno Soršak- Electric boogie gost Igor Bezget in še kdo.
Odprti Jam session.

 

Nedelja, 16. 6. 2019

9.00-19.00 Bukvarna Ciproš v Lubadarju Dan odprtih vrat

16.00-19.00 Društvo Center za pomoč mladim v Parku Pekarna IGRIVO POPOLDNE za otroke, mlade, starše, mimoidoče.
Na voljo bodo družabne in namizne igre, gibalne in spretnostne igre (hodulje, timske ''smučke'').


24. OBLETNICA KULTURNEGA CENTRA PEKARNA

24PekarnaFB.png

16. junija 2018 je Kulturni Center Pekarna zablestel v vsej svoji lepoti in ustvarjalnosti, ko se je odvilo praznovanje njegove 24. obletnice!

Uporabniki prostorov kulturnega centra smo s skupnimi močmi pripravili pester in bogat celodnevni program, namenjen vsem okusom in generacijam, ki je odseval raznolikost in ustvarjalnost številnih sodelujočih posameznikov, ekip in organizacij. Od poldneva naprej bodo tako zunanji kot notranji prostori na območju Pekarne vabili na najrazličnejše vsebine - oglede razstav, okroglo mizo, delavnice, lutkovno predstavo za otroke, kviz, filmsko projekcijo in vrhunsi nabor glasbenih vsebin ter še veliko več.

PROGRAM DOGAJANJA:

9.00 - 19.00 - BUKVARNA CIPROŠ SE PREDSTAVLJA
12.00 - 19.00 - OTROŠKI KOTIČEK: SLON STANE IN FERDO, VELIKI PTIČ
12.00 - 19.00 - ČIPKASTI MOMENT – RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG SUZANE RENGEO
12.00 - 19.00 - DELAT GREM! SE PREDSTAVLJA
12.00 - 14.00 - ELECTRIC BOOGIE SELECTION
13.00 - 18.00 - GUDSTAF MARKET
14.30 - SLAM ZVERINE, SLAMURAJI IN SLJEMERČINE ZAPEKAJO MIKROFONE
15.00 - GLASBENO RAZVAJANJE S TETRAGRAMMATONOM IN HUSKYJEM
16.00 - LUTKOVNA PREDSTAVA: DEKLICA IN KLOVN
16.00 - OKROGLA MIZA: ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB MARIBOR
18.00 - TRNOVA POT: GURMANSKI IN VEGANSKI PASULJ
18.00 - RAZSTAVA: KOPF KINO
18.00 - KVIZ O ZGODOVINI JUGOSLAVIJE
19.00 - FILMSKI TRANSFORMATOR: JONGENS / FANTJE
19.00 - KONCERT: DJEMBABE
19.30 - KONCERT: LIBUROA
20.15 - KONCERT: PIRHALTER
21.00 - KONCERT: BLUTWURST
22.00 - KONCERT: SUZI SOPRANO (MO4PLAY)
23.00 - KONCERT: NČODNČ (MO4PLAY)
22.00 - DJ DOGODEK: AKCIJA / CHRIS.SU (HU)

VIDEO-KOLAŽ DOGAJANJA

Video in montaža: Mitja Florjanc

 

Fotografije dogajanja

foto: Mitja Florjanc


23. OBLETNICA KULTURNEGA CENTRA PEKARNA

23 let je minilo odkar nekdanje prostore vojašnice “v Magdaleni” koristijo uporabniki Kulturnega centra Pekarna. Predstavniki Mladinskega kulturnega centra Maribor in Hostla Pekarna pa so z obletnico združili še dan (na stežaj) odprtih vrat. Predstavili so novo celostno podobo in programe, obiskovalce povabili na vodena ogleda po hostlu Pekarna – mladinskem hotelu javnega zavoda MKC Maribor – in po kulturnem centru Pekarna.

Direktorica MKC Maribor Maja Malus Azhdari je pojasnila, da se jim zdi pomembno, da se javni zavod in avtonomna cona aktivno povežeta in dopolnita, saj je le tako »moč zasledovati rast KC Pekarne«.

Skozi uprizorjeno iskanje zaklada so obiskovalci lahko videli prostore, stopili v grafiti sobo za goste, na novo uzrli označbe barvnih hišk, v prednjem parku pa kot novost našli Laknerjeve diamante, nove luči in klopi ter začutili dodan občutek domačnosti. Obiskovalcem so bile na voljo razstave, predstave, predvajanje dokumentarnih filmov, glasbeni nastopi oziroma koncerti, družabne igre in delavnice, predstavitve vizualnih umetnosti, kulinarična pogostitev in piknik.

Dan odprtih vrat pa je bil namenjen predvsem predstavitvi novosti in projektov, ki jih izvajajo člani MKC Maribor. Ponosni so denimo na tradicionalne festivale ter svežino novih, kot so Jazz ma mladeBanka povezovanj in projekt Delat grem.

Turistična zveza Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja  je najboljšim v akciji v oktobru 2017 v Kranjski Gori podelila priznanja.

Hostel Pekarna je tako najlepši in najgostoljubnejši mladinski hotel v Republiki Sloveniji in je prejel 1. mesto v kategoriji mladinska prenočišča. »Trudimo se, da hostel Pekarna postane gostom drugi dom, vsekakor pa si želimo, da bi več Mariborčanov poznalo ta naš biser,« dodaja direktorica.

Več informacij na www.mkc.si in www.hostelpekarna.eu.


Več  v izjavi direktorice MKC Maribor Maje Malus Azhdari

Ena izmed oblik povezovanja je bila tudi javna predstavitev arhitekturnih načrtov na dnevu odprtih vrat. Potem ko so dočakali obnovo strehe nad dvema stavbama – Lubadarjem ter sklopom MC-ja (Indijanez), Supernove in Garaže – sedaj upajo na nadaljnje uresničevanje želja uporabnikov. Sistem investicij je dogovorjen, je potrdil župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec.