SOFINANCIRANE VSEBINE KC PEKARNA / 2019

Projekti in vsebine na področju mladinskega dela, kulture in družbe na območju KC Pekarna, ki jih je v letu 2019 finančno podprl MKC Maribor na podlagi sklepa št. 66-01/2019.

ODPRTA ŠOLA 9

Prijaviteljica: Metka Trdin

Število učenk in učencev, ki osnovno šolo opravljajo kar doma iz leta v leto narašča. Vzroki so različni. V zadnjih letih za tovrstne vpise prevladujejo ideološki in socialni razlogi. Nagibi v skrajnosti so tako zelo očitni in pogojno legitimni, da nekateri straši dvomijo v zagotavljanje varnosti na obstoječih javnih in zasebnih osnovnih šolah. Proces šolanja na domu tako doživlja zelo uporabno preobrazbo, pri čemer je moč zaslediti bistveno pomanjkljivost pri socializaciji otrok. Družba vrstnikov je v vsakem vzgojno izobraževalnem obdobju izjemnega pomena. Druga pomanjkljivost šolanja doma pa je dvojna vloga starša in učitelja. Prav zaradi slednjega se je ustanoviteljica Metka Trdin odločila za zagon Odprte šole 9.

Odprta šola 9 je inštitut za neposredno podporo učenkam in učencem mariborskih devetletk ter njihovim staršem. Svoje storitve (ustrezen kader, učilnica za skupno učenje, koordinacija z matičnimi šolami) bo Odprta šola 9 nudila v celotnem šolskem letu 2019-20. Odprta šola 9 bo v prostorih MKC Maribor izvajala pouk od ponedeljka do petka od 8:30-12:00. V sklopu organiziranega šolanja na domu so se izoblikovale tri starostne skupine, razdeljene po vzgojno izobraževalnih obdobjih. Skupno je doslej prijavljenih 9 učencev in učenk. Razen poučevanja bo Odprta šola 9 organizirala izlete, ekskurzije, ogled kulturnih dogodkov in podobno. Odprta šola 9 ima ambicije postati prva neideološka, alternativna, neprofitna izobraževalna organizacija, ki se bo kognitivno psiho fizično razvijala v vse smeri (holistično) z upoštevanjem ustreznih humanističnih in filozofskih dognanj.

NA DANAŠNJI DAN

Prijavitelj: Bukvarna Ciproš

Bukvarna Ciproš je na območju KC Pekarne že od leta 1996, natančneje od 8.2.1996. Danes šteje društvo cca 300 članov, knjižne police v bukvarni so dolge skoraj kilometer, knjižnih publikacij je blizu 100 tisoč. Projekt Na današnji dan še posebej plemeniti ponudbo bukvarne Ciproš, saj vsakodnevno ustavlja obiskovalce bukvarne, v želji po dodatni obrazložitvi skrbno izbrane literature strokovnjakov. Usposobljeni prostovoljci bukvarne nudijo pogovor in pojasnitve o izbranem in na ta način spodbujajo k izobraževanju o pomembnih mejnikih literature, lokalni naravnanosti, sledenju javim opredelitvam, pa ne nazadnje tudi temu, da posamezni izvodi potujejo na knjižne police obiskovalcev. Izbor pa je seveda odvisen od trenutnih aktualnih tem, obletnic, praznikov,… Bukvarna je odprta vsak delovni dan med 17. in 19. uro, ob sredah tudi med 9. in 13. uro, ob sobotah med 9. in 13. uro.

TITOV NOS

Prijavitelj: Marijan Mirt

Marijan Mirt je izrazit in svojevrsten umetnik, ki na slovenskem likovnem prostoru izstopa s svojo značilno sinergijo v kiparskem in slikarskem ustvarjanju. Ukvarja se tudi z grafičnim oblikovanjem, fotografijo in likovno pedagogiko. Pri svojem delu posebej rad posega po zdaj že njemu specifičnih materialih, kot so železne žice, mavec, poliester, papir, asvaltni fragmenti in lepilo, njegove plastične figure pa so značilno manieristično podaljšane, skoraj silhuete so, ki posredujejo sporočilo minljivosti. Njegova skulptura Pet organskih nevarnosti na Židovskem trgu v Mariboru je postala ikona vedut Maribora in mariborskih javnih spomenikov.

Projekt Titov nos predstavlja delno rekonstrukcijo Titove skulpture, ki stoji na prstem, ob parku Pekarne v Mariboru, v katerem želi umetnik rekonstruirati, ponovno oblikovati in popraviti zgornji del korpusa kipa, pri čemer želi jasno ločiti staro od novega in to pokazati v uporabi drugačnega materiala. Koncept projekta ne izhaja iz politično-zgodovinske konotacije, ampak želi opozoriti na problem ohranjanja vrednot ter trajnostne kakovosti, hkrati pa na potrošniški vidik (ne)smiselnosti telesnih popravkov. Projekt Titov nos želi privabiti k razmisleku o smislu vrednot in spodbuditi organiziran dialog okrog te tematike.

KIPARSKE DELAVNICE

Prijavitelj: Marijan Mirt

Marijan Mirt že vrsto let poleg uspešnega likovnega udejstvovanja organizira, vodi in mentorira kiparske delavnice za otroke, mladostnike in odrasle. Umetnikov motiv pri mentoriranju temelji na nesebičnem deljenju znanja in širjenju likovnih vrednot ter veščin.

Namen projekta je ozaveščanje o kiparskih vrednotah ter o likovni specifiki kiparskega materiala. Kipar s sodobno zasnovanim likovnim pristopom obiskovalce delavnic spodbuja k drugačnemu načinu opazovanja in dojemanja likovnih vrednot, k spreminjanju miselnih vzorcev in k drugačnemu zornemu kotu pri dojemanju likovne dediščine. Vsak udeleženec se bo skozi nekaj dni ustvarjanja na temo slovanskih mitoloških podob spoznal z materiali, tehnologijami, lastno domišljijo in sposobnostmi, ter jo zaključil kot lastnik lastnega kipa, ki bo razstavljen na krajši pregledni razstavi.

DELAVNICE BOBNANJA

Prijavitelj: Kulturno umetniško društvo Baobab

KUD Baobab deluje iz navdiha zahodnoafriške kulture in je usmerjeno k povezovanju te s sodobnim plesom, glasbo in gledališčem v slovenskem prostoru že od leta 2003. Društvo je v preteklosti v Mariboru organiziralo kar sedem festivalov z naslovom 'Bobnanje je zdravo, redno pa še bolj', kasneje pa večkrat tudi mednarodni festival afriške kulture Baofest. Člani društva redno prirejajo in izvajajo tečaje afriških sodobnih in tradicionalnih zvrsti, tečaje bobnanja ter izvajajo številne glasbeno-plesne predstave.

Bobnanje je zelo sproščujoča aktivnost, ki povečuje in izboljša delovanje možganov, pozitivno vpliva na učenje ter na zmanjšanje stresa. Preko njega spoznavamo zgradbo ritma kot osnovnega gradnika glasbe, oblikujemo pozitiven odnos do svetovne kulturne dediščine ter razvijamo občutek strpnosti in povezanosti. Bobnanje v skupini spodbuja k uglašenim stikom z drugimi in k sodelovanju, pri čemer se krepijo tudi socialne sposobnosti udeležencev. V današnjem hitrem življenju so prav take aktivnosti dobrodošle tehnike za doseganje stika s sabo in z bližnjim. Delavnice bobnanja, izvedenih bo skupaj pet, bodo zajemale spoznavanje različnih tolkal ter gibalne ponazoritve ritma skozi 'body percussion' tehnike, namenjene so vsem starostnim skupinam in so brezplačne. Delavnice bo vodil mariborski strokovnjak za etno tolkala Damir Mazrek, ki je svoje bogato znanje bobnanja osvojil na številnih potovanjih po svetu.

HARMELOGIC

Prijavitelj: Kulturno umetniško društvo Baobab

Harmelogic je projekt, ki sta ga oblikovala pianist Kristijan Korat in tolkalec Damir Mazrek, ki tvorita tudi Duo Hermelogic. Glasbenika svojo zgodbo pleteta že 8 let in sicer ves čas v Pekarni, ustvarjata pa v različnih glasbenih stilih, kot so jazz, etno, klasična glasba, pop, ki jih združujeta v izvirne kompozicije. Njune skladbe imajo zanimive melodije, ki jih podpirajo bogate harmonije in dajejo občutek brezčasnosti. Skozi raziskovanje dediščine se trudita glasbo na inovativen in zanimiv način približati vsakomur, s svojo glasbo pa širita mir in optimizem.

Duo umetnikov bo v okviru projekta izvedel koncert avtorske glasbe, ki ima vizijo dvigniti raven glasbene produkcije v KC Pekarna, povečati kreativnost ustvarjalcev in spodbuditi še več koncertov s svežim vetrom moderne jazz in world glasbe.

PRAZEN KOŠ, POLNA DENARNICA

Prijavitelj: Društvo Ekologi brez meja

Društvo Ekologi brez meja se zavzema za svet brez odpadkov, ki ga skuša doseči z ozaveščanjem, aktivacijo in predvsem povezovanjem posameznikov, odločevalcev in organizacij. Njihovo poslanstvo je odkrivanje novih tem, s katerimi lahko vplivamo na spremembe politik in navad. Člani društva so mnenjski voditelji na področju odpadkov, ki svoje napore usmerjajo predvsem v preprečevanje nastajanja odpadkov. Društvo je nastalo ob organizaciji dveh akcij Očistimo Slovenijo, ki veljata za največja prostovoljska dogodka v zgodovini samostojne države.

Prizadevanja za smotrno ekološko delovanje presegajo samo čiščenje narave, segajo namreč na področje hrane, tekstila, plastike in drugih vrst odpadkov. Rdeča nit delovanja društva kot tudi projekta Prazen koš, polna denarnica, je koncept zero waste. Brezplačno predavanje v Hostlu Pekarna 8. oktobra obeležuje akcijo Teden brez embalaže, ki jo med 7. in 13. oktobrom organizirata Radio Maribor in društvo Ekologi brez meja.

Predavanje bo udeležence seznanilo z načinom zero waste življenja ter z informacijami, kako prihraniti s preudarnimi nakupi in kako je mogoče bolj kakovostno živeti z manj embalaže. Predstavljena bo platforma Manj je več, kjer so na voljo vse informacije o možnostih popravil, izmenjav, izposoje, ponovne uporabe in nakupovanja z lastno embalažo. Sam dogodek bo potekal bo zero waste smernicah in tudi na tak način ponujal rešitve ter skupaj z udeleženci stopal k uresničevanju zastavljenih ciljev.

IMAGO WANDERLUST - ŠKOTSKA

Prijavitelj: Nina Medved

Nina Medved (1989) je producentka, književnica, urednica, prevajalka, performerka in fotografinja. Končala je študij primerjalne književnosti in francoščine. Sodeluje z različnimi organizacijami in umetniškimi festivali, je zunanja sodelavka Centra za otroško umetnost iz Tinqueuxa, MKC Maribor, KUD Pranger in drugih. Sodelovala je pri realizaciji različnih festivalov doma in v tujini. Je vodja Pesniškega društva Slam zverine in soorganizatorka rednih Slam večerov Ožuljeni jezik, ki jih pripravlja v koprodukciji z MKC Maribor. Kot fotografinja je poskrbela za portrete več slovenskih in francoskih literarnih avtorjev ter je opremila več pesniških knjig s svojimi umetniškimi fotografijami. V letu 2013 je postavila prvo samostojno fotografsko razstavo, od takrat pa razstavljala še na večih drugih, tudi multimedijskih razstavah.

Projekt Imago Wanderlust – Škotska predstavlja domišljijsko potovanje po pokrajini Škotske, skozi selekcijo in projekcijo fotografij s popotovanja po škotski pokrajini, ter s pripovedmi o škotski pregovorni prijaznosti, kulinariki, izjemni naravni razgibanosti, hkrati soočeno z izzivi, ki jih ob tem prinaša Brexit in se taka doživetja s tem morda odmikajo. Na večernem predavanju, ki bo v Hostlu Pekarna, bodo obiskovalci seznanjeni tudi s presečiščem med izkušnjami, ki jih iščejo škotski in slovenski turisti. Predavanje bo potekalo ob fotografijah Nine Medved in Urške Lukovnjak, njunem pripovedovanju in pripovedovanju Boštjana Kmetca ter Andreja Guliča.

KALEJDOSKOP │KALÉIDOSCOPE

Prijavitelj: Nina Medved

Poezija med nami se rojeva v mnogo različnih izraznih in življenjskih oblikah in jezikih. Sorodna je glasbi, ki presega meje, podira mostove in podaja roke. Vzgaja, prebuja, buri domišljijo in povezuje – pesnike, prevajalce, performerje in ljubitelje poezije.

V letu 2019 je pri Centru za otroško umetnost v Tinqueuxu v Franciji izšla edinstvena dvojezična antologija Kalejdoskop │Kaléidoscope, ki prinaša več kot 200 strani izbora kvalitetne sodobne frankofone poezije v slovenskem prevodu Nine Medved, Žive Čebulj, Ksenije Mravlja in Maše Jazbec. Projekt Kalejdoskop │Kaléidoscope na inovativen način skozi igro in zvoke poezije organizira delavnico, ki k pesniškemu ustvarjanju privablja najmlajše občinstvo (4+), zanimanje pa vzbuja vsakemu literarnemu užitkarju in ljubitelju frankofone literature, predvsem pa odstira zavese tisti poeziji, ki jo v slovenski jezik prinašajo prevodi.

35. OBLETNICA SLAM POEZIJE

Prijavitelj: Pesniško društvo Slam  zverine

Gibanje slam poezije, se pravi živega nastopanja z avtorsko poezijo, je ustanovil Marc Kelly Smith leta 1984 v Chicagu v ZDA. Od takrat se je ta alternativna in performativna zvrst poezije razširila po vsem svetu. Mariborsko pesniško društvo je sveža mlada generacija poetov, ki odpirajo nove prostore poezije, v katerih gojijo tradicijo slam nastopov in ustvarjajo varen prostor umetniškega ustvarjanja in samouresničitve. Zlagoma širijo krog umetnikov in spodbujajo izražanje skozi pisano besedo, ki postane odrski nastop.

35. obletnica slam poezije bo občinstvu skozi projekcijo filma, diskusije in nastope članov Pesniškega društva Slam zverine, približala 35 let življenja te zvrsti poezije, tako po svetu, kot v Sloveniji ter v Mariboru, ob tem pa motivirala in navduševala pesnike za Evropsko prvenstvo v slam poeziji, ki se bo prav v Mariboru odvilo leta 2020. 

 

50's PROM DANCE – MATURANTSKI PLES V SLOGU 50-IH LET PREJŠNJEGA STOLETJA

Prijavitelj: Društvo The alley cats Maribor – SLO

Kadar pomislimo na petdeseta leta prejšnjega stoletja, nas nemudoma preplavijo podobe ameriške kulture v značilnih oblekah, avtomobilih, kar slišimo lahko glasbo minulega obdobja, izvajano na stare mikrofone, in skoraj vonjamo prizore z oglaševalskih plakatov iz slavnih filmov, ki so nam vse te podobe predali. Nostalgija je čustvo spomina, ki v nas prebudi ne le (morda) izgubljene predmete preteklega časa, vrača nam predvsem močno regresijo občutja spominjajočega se obdobja in pa skomine po občutkih minulih vrednost in odnosov. 50-ta leta prejšnjega stoletja so bila obdobje velikega razcveta, finančne sproščenosti, ob tem in zaradi tega pa tudi močnega ustvarjalnega navdiha, čas družbenih sprememb in začetkov preobratov miselnih vzorcev.

Društvo The alley cats Maribor – SLO s preigravanjem glasbe, zbiranjem značilnih predmetov, širokim preučevanjem kulture in njenim vsestranskim poustvarjanjem v svojem delovanju celostno oživljajo ameriško obdobje 50-ih let prejšnjega stoletja. Pričarali nam bodo izjemno poučen, hkrati pa drugačen in zabaven večer – maturantski ples v slogu 50-ih let prejšnjega stoletja. Obiskovalce bo pred dvorano Gustaf pričakal starodobnik, za dobrodošlico bodo nazdravili s punčem, pekla se bo pokovka iz starinskega avtomata, poslušala se bo tipična glasba 50-ih - tako iz jukeboxa kot živa glasba skupine Joe & the Rhytm Boys, naučili se bodo tipičnega plesa tistega časa, ob tem pa bodo člani društva ves čas širili svoje znanje o načinu življenja in kulturi že dolgo preteklega desetletja.

  

50's PROM DANCE – MATURANTSKI PLES V SLOGU 50-IH LET PREJŠNJEGA STOLETJA (PIN UP PREDDOGODEK)

Prijavitelj: Društvo The alley cats Maribor – SLO

Posebno doživetje zabave je vedno tudi pričakovanje le-te in priprave nanjo. Društvo The alley cats Maribor – SLO širi svoje zanimanje in ljubezen do ameriške kulture 50-ih let prejšnjega stoletja z zbiranjem in uporabo najrazličnejših predmetov iz omenjenega obdobja, predvsem pa z raziskovanjem in poznavanjem tem iz tistega obdobja (vloga žensk, glasbena struktura, fotografija, cabare…).

Na pin up preddogodku, ki se bo odvil neposredno pred 50's prom night – pred zabavo maturantskega plesa v slogu 50-ih let prejšnjega stoletja, bodo obiskovalci na predstavitvah Miss Stacey in drugih članov društva prejeli mnogo znanja in informacij o omenjenem obdobju, predvsem  o vlogi žensk. Seveda pa se bodo lahko na zabavo maturantskega plesa tudi primerno pripravili: Miss Stacey bo poskrbela za napotke o ličenju in urejala tipične frizure, svetovala, kako pozirati pred fotografom v tipičnih pozah tistega časa in še mnogo več.