Živa knjižnica Maribor je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja/ko, bralce/ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice Maribor je ta, da so knjige ljudje (tako imenovane žive knjige), ki skozi dialog z bralci/kami delijo svoje življenjske zgodbe ter tako aktivno pripomorejo k zmanjševanju stereotipov in predsodkov. Osnovni namen metode Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov/c ter družbenih skupin.

Metodo žive knjižnice je razvila danska mladinska organizacija Ustavi nasilje (Foreningen Stop Volden) v letu 2000 z namenom preprečevanja nasilja med mladimi, od takrat pa se je metoda razširila po več kot 70. državah po svetu. V Sloveniji se metoda izvaja od leta 2007, ko so prvo živo knjižnico v Ljubljani izvedli Društvo Legebitra, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljskega dela ter Društvo CNI - Center za neformalno izobraževanje.

MKC Maribor je prvo Živo knjižnico Maribor izvedel v letu 2012, od takrat pa smo izvedli nacionalni trening za izvajalce žive knjižnice, prvo mednarodno živo knjižnico v Sloveniji, gostovali z živo knjižnico v mnogih šolah … Vsega skupaj smo do sedaj izvedli že 28 Živih knjižnic Maribor (podatek iz 31. 12. 2017).

 MKC Maribor organizira in izvaja Živo knjižnico Maribor kot prostovoljski projekt, ki sodelujočim prostovoljcem/kam omogoča krepitev ali pridobitev mnogih novih kompetenc, saj je vloga MKC Maribor izjemno mentorske in usmerjevalne narave. Pridružiš se nam lahko tekom celotnega leta.


Kdo so žive knjige?

Žive knjige so posameznice_ki, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni_e govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. To so lahko pripadniki_ce različnih manjšin in drugih marginaliziranih družbenih skupin, ljudje z osebnimi lastnostmi oziroma življenjskimi okoliščinami, ki so pogosto podvržene stereotipom, predsodkom in stigmam ali v družbi veljajo kot tabu.

Nekaj primerov profilov živih knjig, ki jih je Živa knjižnica Maribor že gostila: gej, zapornik, gibalno ovirana oseba, oseba s cerebralno paralizo, ženska v moškem poklicu, mama lezbijke, pater jezuit, vegan, oseba z bipolarno motnjo, oseba z izkušnjo življenja na ulici, oseba, ki se zdravila za depresijo, zdravljen alkoholik, oseba, ki je bila posvojena, islamski teolog, oseba, ki se je zdravila za anoreksijo …


PRIHAJAJOČI DOGODKI


MKC NOVIČKE S PODROČJA MLADINE

Prijavi se na mladinski spletni novičnik MKC Maribor in prejemaj vse informacije o novostih, dogodkih in aktivnostih s področja mladine pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor neposredno v tvoj spletni poštni predal. Zakaj bi brskal/a, če lahko imaš najpomembnejše informacije vedno pri roki?!


Kako poteka Živa knjižnica Maribor?

Metoda žive knjižnice poteka tako, da si bralec/ka pri knjižničnem pultu, kjer ga/jo pričaka knjižničar/ka, iz nabora živih knjig oz. knjižnega kataloga izbere živo knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar/ka bralca/ko in živo knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer živa knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa živi knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s profilom žive knjige.

Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec/ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut.Podpirajo nas:


PRI PROJEKTU SODELUJEJO: