mkc_crka_logo_osnovni.png

MKC Črka je literarni program Mladinskega kulturnega centra Maribor. Literarna sekcija Črka je bila zasnovana poleti 1989 in je spočetka delovala pod vodstvom Jožeta Kosa Grabarja ter ob sodelovanju Aleša Friedla, Laure Munda in Karmen Zupančič. Kmalu se je MKC Črki pridružil Tomaž Brenk, ki je samostojno koordiniral literarno dejavnost MKC Črke od leta 1994, leta 2003 pa je vodstvo MKC Črke prevzela sedanja koordinatorka Petra Kolmančič.


NOVICE


PRIHAJAJOČI DOGODKI


E-objave

MLADE-OBJAVE

slam poezija


MKC ČRKA NEWSLETTER

Prijavi se na spletni novičnik MKC Črke in prejemaj vse informacije o novostih, dogodkih in aktivnostih s področja literature pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor neposredno v tvoj spletni poštni predal. Zakaj bi brskal/a, če lahko imaš najpomembnejše informacije vedno pri roki?!


O projektu

Vsa ta leta je dejavnost MKC Črke pomemben poligon za uspešno prezentacijo literarne ustvarjalnosti v Mariboru in okolici, za predstavitev slovenskih in tujih literarnih ustvarjalcev ter aktualnih novosti iz slovenske založniške in literarne scene.

MKC Črka predstavlja obetavne in uveljavljene ustvarjalce in novosti na književnem področju ter s tem pomembno prispeva k razvijanju bralne kulture in promociji »žive« književnosti, k promociji knjige, literature in slovenskih književnikov, k popularizaciji leposlovja in humanistike, k animaciji mladih piscev. Prizadevamo si za inovativne pristope v organizaciji prireditev in poskušamo vsako prireditev pripraviti kot presežek, jo narediti drugačno od sorodnih dogodkov.

Letno je pod okriljem MKC Črke prirejenih okrog 20 literarnih dogodkov in akcij, v katerih se z nastopi v živo, v obliki pogovorov, z literarnimi performansi, literarnimi razstavami, projekcijami, uličnimi akcijami ali v obliki intermedijskih nastopov predstavljajo predvsem literati mlajše generacije. Poseben poudarek velja predstavitvi literatov in knjižnih novosti iz Slovenije in predstavitvi manjših, neodvisnih založb. MKC Črka vsako leto gosti tudi nekaj tujih ustvarjalcev. Prav MKC Črka je opozorila in še opozarja na številne mlade literate, ki so se kasneje uveljavili v širšem slovenskem prostoru.


Podpirajo nas