Back to All Events

OD VANDALOV DO MURALOV - grafiti v Mariboru, danes


  • Hostel Pekarna 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Tanja Cvitko in Galerija Unuk v sodelovanju z MKC Maribor, skupnostjo KC Pekarna in Mestno občino Maribor vabimo na predavanje in pogovore o mestnih grafitih, ki bo v Hostlu Pekarna v petek, 8. 11. od 18. ure dalje, ter na grafiti delavnico z umetniško intervencijo v KC Pekarni v soboto, 9. 11. od 10. ure dalje.

Grafite štejemo k obrobnim umetnostim, spadajo v t.i. ulično umetnost. Gre za umetnost z obrobja, ki svoje izrazne možnosti realizira na ulici, največkrat pa svoje slikarsko platno najde v degradiranih koščkih mesta.

S ponovnim kulturnim prebujanjem Maribora v post-EPK času so mnogi objekti, ki so danes prepuščeni razpadu postali dinamična slikarska platna, na meji med vandalizmom in umetnostjo. Zato je pomembno, da se ohrani in arhivira ta vrsta javnega izražanja. Hkrati pa se je treba zavedati fluidnosti in nestanovitnosti medija, kar je tudi ena njegovih temeljnih značilnosti. Vsako dokumentiranje grafitov je v najboljšem primeru le ujet trenutek kolaboracijske umetnosti, ki je dokončana komaj, ko družbeni spomin posamezno delo – grafit – pozabi. Do živega mu ne pride niti prepleskanje ali uničenje »platna«, saj lahko prihodnja dela referirajo na izničeno delo. 

Določeni grafiti postanejo del urbane vedute mesta, se vcepijo v miselnost in ponotranjeni zemljevid prebivalcev mesta. Grafiti kot so »Oko za oko – pasta za zobe« pod mariborskim Starim mostom definirajo celotno generacijo prebivalstva tako s svojo sporočilno vrednostjo, kot z vizualno podobo in likovno rešitvijo.

 

Treba je poudariti, da grafitiranje v svojem bistvu ni destruktivna ali vandalska umetnost. V grafitarskih krogih kot povsod drugod obstajajo moralne smernice po katerih se avtorji ravnajo. Prav zato najdemo večino te umetnosti na lokacijah kot so alternativni kulturni centri in zanemarjeni deli mesta. Gre za estetizacijo mrkega urbanega prostora, na krajih, kjer je tega najbolj potreben – na odprtih ranah urbanega okolja. Skozi grafite preteklost in njeni ostanki v sedanjosti stopajo v stalen dialog z družbeno, socialno in politično sedanjostjo. Ta dialog in odločitve grafitarja so lahko zavestne ali nezavedne, namerne ali nenamerne. Pregled grafitarske umetnosti (pa tudi neumetniških, vandalskih grafitov iz objestnosti) daje vpogled v psiho mesta, presek na ločnici med podzavestjo iz zavestjo.

 

V petek, 8.11. od 18. ure dalje bosta Igor Unuk in Tanja Cvitko, dokumentalista mariborskih grafitov in vodnika mariborske grafiti ture s sogovorniki (anonimnimi mariborskimi grafitarji) spregovorila o mestu, kot ga izrisujejo mestne stenske poslikave. Naslednji dan, v soboto, 9.11. od 10. ure dalje, sledi grafiti intervencija na območju KC Pekarna.

 
foto: Igor Unuk

foto: Igor Unuk

Projekt izvajata Galerija Unuk (Igor Unuk) in Tanja Cvitko, s podporo Mestne občine Maribor, v sodelovanju z MKC Maribor in skupnostjo KC Pekarna. 

 
Later Event: November 11
Čas za STIK