MKC Maribor že vse od leta 2001 podpira mlade LGBT+* osebe. Že v letu 2001 se je v okviru MKC Maribor oblikovala neformalna skupina Lingsium, ki je organizirala različne aktivnosti za istospolno usmerjene mlade (npr. Akcija strpnosti, literarni večeri, neformalna druženja …). Skupina je v letu 2014 nadaljevala samostojno pot, na MKC Maribor pa se je oblikoval program Maribor skozi rožnata očala, ki se je vsebinsko razširil tudi na druge spolne identitete in spolne usmerjenosti.

Program z informacijami, literaturo, druženjem, nasveti in različnimi aktivnostmi pomaga mladim, ki se jim porajajo vprašanja pri odkrivanju in sprejemanju svoje spolne identitete ali spolne usmerjenosti.

Maribor skozi rožnata očala predstavlja edini redni program v regiji, ki naslavlja potrebe LGBT+ mladih.

Program Maribor skozi rožnata očala je odprt za vse, ki so pripravljeni na kakršenkoli način sodelovati in pomagati pri načrtovanju, pripravi in izvedbi aktivnosti. Pridružiš se nam lahko tekom celotnega leta.

*Kratica LGBT+ pomeni lezbijke (L), geje (G), biseksualne (B) in transspolne (T) osebe ter osebe vseh ostalih identitet, ki niso zajete v kratici LGBT.


AKTIVNOSTI

Aktivnosti v okviru programa temeljijo na pobudah in idejah mladih, ki v programu sodelujejo ter na potrebah, ki jih zaznamo v okolju. Redne aktivnosti so:

  • Urejanje in dopolnjevanje knjižne police v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor) kjer se zbira literatura na teme različnih spolnih identitet, spolnih praks, varne spolnosti… Manjši kotiček z različnim informacijskim materialom se nahaja tudi v prostorih MKC Maribor. Večina gradiva se lahko brezplačno odnese, del pa se ga lahko samo izposodi.

  • V bližini knjižnih polic občasno zagotavljamo tudi brezplačne kondome z lubrikanti.

  • Povezovanje, sodelovanje ter izmenjava informacij in gradiva z ostalimi organizacijami po Sloveniji, ki prav tako izvajajo aktivnosti za različne spolne usmerjenosti ali spolne identitete.

  • Srečanja mladih, ki izvajajo aktivnosti v programu ter izvajanje medvrstniškega svetovanja in informiranja mladih, ki se obrnejo na skupino glede vprašanj povezanih s spolno identiteto ali spolno usmerjenostjo.

  • Filmski TransFormator, v okviru katerega se enkrat mesečno predvajajo filmi z LGBT+ vsebino.

  • Eno in večdnevne delavnice za LGBT+ mlade na različne teme.

Maribor skoti rožnata očala na vseh aktivnostih omogoča varno in sprejemajoče okolje z ničelno toleranco do kakršne koli oblike nasilja ali sovražnega govora.


PRIHAJAJOČI DOGODKI


MKC NOVIČKE ZA MLADE

Prijavi se na mladinski spletni novičnik MKC Maribor in prejemaj vse informacije o novostih, dogodkih in aktivnostih s področja mladine pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor neposredno v tvoj spletni poštni predal. Zakaj bi brskal/a, če lahko imaš najpomembnejše informacije vedno pri roki?Podpirajo nas:


V PROJEKTU SODELUJEJO: