20 Dnevi knjige

Filtering by: 20 Dnevi knjige

Nedelja, 23. 4.
Apr
23
10:00 PM22:00

Nedelja, 23. 4.

10.00–13.00, Grajski trg

KNJIŽNI SEJEM

 

10.30, mestno jedro

PRAVLJIČNI SPREHOD S SLONOM STANETOM

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter z vodenjem po ulični razstavi z Elvisom Berljakom. Ilustracije iz slikanice Slon Stane Manice K. Musil bodo razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, pri čemer bodo sprehajalci srečali Slona Staneta. Primerno za otroke med 4. in 6. letom starosti. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu.

V sodelovanju: MKC Maribor in Založba Pivec

 

11.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

PUSTOLOVŠČINA S KORENČKOVIM PALČKOM

Korenčkov palček, pravljica Svetlane Makarovič, ena največjih slovenskih pisateljic in pesnic, je zgodba o Korenčkovem palčku in Sapramiški, prijateljih, ki se nikoli ne prepirata. Jana Jereb in Petra Bauman sta pravljico postavili na oder kot lutkovno predstavo. Primerno za otroke vseh starosti.

V sodelovanju: KUD Studio Gledališče in MKC Maribor

 

12.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

LITERARNI MARATON OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE 2017

Nastopajo Sara Fabjan, Tonja Jelen, Aleš Jelenko, Kristina Kočan, Zdravko Kokanović Koki, Petra Kolmančič, Jože Kos Sine, Jernej Kusterle, Gregor Lozar, Petra Bauman, Nevenka Miklič Perne, Anja Novak, Radharani Pernarčič, Željko Perović, Barbara Pogačnik, Vesna Liponik, Breda Slavinec, Nežka Struc, Jan Šmarčan, Sara Špelec, Robert Titan Felix, Tom Veber, Anka Vidmar in drugi. 

 

13.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

RAZGLASITEV ZMAGOVALCA ALI ZMAGOVALKE NATEČAJA EMOJI

Po 2. nagradnem natečaju za najboljši prevod pesmi iz simbolnega jezika emoji (digitalni piktogrami) v slovenščino, bo na svetovni dan knjige razglašen zmagovalec ali zmagovalka. Prevode je ocenjevala tričlanska žirija v sestavi Kristine Kočan, Petre Kolmančič in Tonje Jelen. Svoje prevode bodo prebrali trije najboljši prevajalci emojščine.

 

17.25, program Televizije Maribor

MESTO V LITERATURI – MARIBOR GLAVNI JUNAK

Ponovitev pogovorne oddaje Dober večer – Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2017 o osrednji temi festivala.

 

20.00, Salon uporabnih umetnosti

PETER ANDREJ & BAND: ZATÓPATÓ, KONCERT PESMI ERIKE VOUK

Na zaključni prireditvi festivala Slovenski dnevi knjige in na svetovni dan knjige bo Peter Andrej, pesnik in glasbenik, predstavil nove uglasbitve pesmi Erike Vouk. Izbor vključuje njene pesmi iz različnih pesniških zbirk ter nekaj najnovejših, še neobjavljenih pesmi. Tokrat bodo zazvenele njene uglasbene lirične miniature, ki z erosom prevevajo temo življenja in pustijo na poslušalcih neizbrisen pečat. Projekt bo v kratkem izšel tudi na zgoščenki. Nastopajo Peter Andrej, Dejan Berden, Matjaž Dajčar in Gašper Žerjal. 

V soorganizaciji: MKC Maribor, Klub KU KU in Salon uporabnih umetnosti

 

View Event →
Petek, 21. 4.
Apr
21
10:00 AM10:00

Petek, 21. 4.

Petek, 21. april

 

9.30, Radio Maribor (Pohorje 93,1 MHz, Boč 90,4 MHz, Ožbalt 87,7 MHz, Trbonje 93,8 MHz)

DVAJSET LET FESTIVALA SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU

Radijska tribuna; sodelujejo pisatelj, dramatik in Grumov nagrajenec Zdenko Kodrič in književnik Borut Gombač, ki sta ob Tomažu Brenku pobudnika festivala v Mariboru, ter Petra Kolmančič, dolgoletna programska koordinatorka festivala. Vodi Simona Kopinšek.

V sodelovanju: Radio Maribor in MKC Maribor

 

10.00–19.00, Grajski trg

KNJIŽNI SEJEM

 

10.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

O ZLATEM PTIČKU

Ljoba Jenče, pevka, pravljičarka in zbirateljica, je svoje življenje posvetila zbiranju in ohranjanju slovenskega ljudskega izročila. Pripovedovala bo pravljico o zlatem ptičku. Otroci bodo lahko z Ljobo zapeli naše ljudske pesmi. Primerno za predšolske otroke in prvo triado.

 

10.00, Center za sluh in govor Maribor

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor

 

10.00–15.00, Grajski trg

KNJIŽNICA TETE ROSE

Predstavitev knjižnice in čitalnice z izbrano angažirano, uporniško ter radikalno literaturo. Knjižnica tete Rose (knjiznicateterose.org) je imenovana po socialistični filozofinji in revolucionarki Rosi Luxemburg. Ponuja družbeno angažirana teoretska dela in aktivistične priročnike ter je namenjena vsem, ki jih zanima konstruktivno preoblikovanje naše družbe v družbenopravičnostno mislečo in dejavno. Knjižnica je v Kulturnem centru Pekarna.

V sodelovanju: MISC Infopeka in Pekarna Magdalenske mreže Maribor

 

10.00–13.00, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: prebiranje knjig s knjižnih polic; Knjižna bolha: menjalnica knjig staro za staro; Pravljice na koncu mavrice: branje pravljice.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor

 

10.30, mestno jedro

PRAVLJIČNI SPREHOD S SLONOM STANETOM

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter z vodenjem po ulični razstavi z Elvisom Berljakom. Ilustracije iz slikanice Slon Stane Manice K. Musil bodo razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, pri čemer bodo sprehajalci srečali Slona Staneta. Primerno za otroke med 4. in 6. letom starosti. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu.

V sodelovanju: MKC Maribor in Založba Pivec

 

11.30, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Ustvarjalnice pod milim nebom: Kazalka bralka, izdelovanje recikliranih knjižnih kazal.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor

 

11.00, III. gimnazija Maribor

LITERARNO SREČANJE S PETROM SVETINO, DOBITNIKOM JUBILEJNE VEČERNICE 2016

Dobitnik večernice za najboljše slovensko otroško ali mladinsko izvirno leposlovno delo preteklega leta je pisatelj, pesnik, prevajalec in literarni znanstvenik Peter Svetina. Kako zorijo ježevci je delo, ki je Svetini prineslo že drugo večernico. Pri knjigi je sodeloval z ilustratorjem Damijanom Stepančičem. Stepančič zna z ilustracijo dobro uloviti tako humor kot tudi izjemno simpatičnost likov Svetine, so zapisali pri založbi Miš. Z avtorjem se bo pogovarjala Darka Tancer-Kajnih.

V sodelovanju: Bralna značka Slovenije, Mariborska knjižnica in MKC Maribor

 

12.00, Grajski trg

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, sodelujejo Kevin Viher, Iva Majer, Denis Rep in glasbeni skupini Oversud: Maj Virant, Luka Sojč, Martin Dumanič in Luka Hernet in Meter ograje (sodelovanje s SERŠ-em): Timotej Vidovič, Renato Leš, Boštjan Vodnik, Miha Pliberšek, Martin Kramberger ter Kaja Ševeček; mentorica Andrejka Korman.

Srednja trgovska šola Maribor, sodelujejo Uroš Kladnik, David Moga in Alen Lukić; mentorica Simona Letnik.

 

12.00, Glazerjeva dvorana Univerzitetne knjižnice Maribor

ZASEDANJA S KNJIGAMI: PODOBE IZ ALBUMA DRUŽINE SIMONIČ ŠLEBINGER

Breda Ilich Klančnik in Zala Stanonik bosta skupaj z dr. Janezom Bogatajem prelistali nostalgičen spominski kolaž ob zapisu Vladimirja Šlebingerja ter izbranih fotografijah bibliotekarja in bibliografa dr. Janka Šlebingerja.

V sodelovanju: Založba Pivec in UKM

 

13.00, oder knjižnega sejma Grajski trg

RAP KOT NAČIN ŽIVLJENJA BESEDE

Petnajsti maraton hiphop in rap poezije, sodelujejo Liquid, Arez, Brutalni poeti, Šišmiš, Royal Bun€h in drugi; povezuje rap glasbenik Mišel Ristov - Amo, ki bo dogodek zaključil s svojim nastopom.

V soorganizaciji: MKC Maribor in zavod Feniks-UM

 

14.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

Tokrat se predstavljata dve založbi. Mohorjeva založba Celovec predstavlja avtorico Ireno Marković in njeno znanstveno monografijo Irenej Friderik Baraga – misijonar in škof med Otavci in Očipvejci. Knjiga Markovićeve je prva takšna knjiga pri nas. Pogovor bo vodila Petra Bauman. Založba Univerze v Novi Gorici predstavlja Tomaža Ivešića in njegovo znanstveno monografijo Jugoslovanska socialistična nacija, ki analizira (pre)oblikovanje jugoslovanske družbe v 50. letih prejšnjega stoletja. Pogovor bo vodil dr. Aleš Maver.

 

15.00–19.00, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: prebiranje knjig s knjižnih polic; Knjižna bolha: menjalnica knjig staro za staro; Pravljice na koncu mavrice: branje pravljice. Delavnice.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor

 

16.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KANTOVANJE V GOSTEH: SEBASTIJAN LUKOVNJAK

Sebastijan Lukovnjak je član različnih zasedb. V zadnjem času se posveča samostojnemu glasbenemu ustvarjanju in nastopa kot kantavtor. V Sloveniji se je leta 2016 predstavil z nastopom na festivalu EMA.

 

18.00, Literarna hiša Maribor

DA TI CEGU PADE NA GLAVO – PREDSTAVITEV LITERARNIH SKUPIN OZARE IN ŠENTLENT

Literarna hiša ima pomembno vlogo v predstavljanju robnih književnosti, ki so marsikdaj spregledane: jezikovno manjšinske, čezmejne, leposlovja pozabljenih ali osovraženih avtorjev in literature, ki se poraja na robu in nas očara s toplino in domiselnostjo. Avtorji Ozare in ŠentLenta so že dolga leta redni gostje Literarne hiše Maribor. Brez stigme.

V sodelovanju: JSKD, OI Maribor, ZKD Maribor in Literarna hiša Maribor

 

20.00, Intimni oder GT22

NA LUNO Z ZVITOREPCEM, LAKOTNIKOM IN TRDONJO

Lutkovno-igrana predstava za vse generacije po motivih stripov Mikija Mustra. Oboževalec in zbiratelj Mustrovih stripov v svoji sobici spet prebira dogodivščine Zvitorepca, Lakotnika in Trdonje. Stari junaki oživijo pred njegovimi očmi in skupaj odpotujejo na luno! Režiserka Nika Bezeljak, scenograf Andrej Firm, oblikovalec zvoka Dino Čurić, igra Miha Bezeljak. Ponovitvi predstave bosta 28. in 29. aprila 2017.

V produkciji: KUD Moment in organizaciji: GT22

 

 

19:00, knjižni kotiček Galerije Petrina

PLANET UGANK

Petrina Vake in Milena Pivec vas ob otvoritvi knjižnega kotička za otroke v Galeriji Petrina

vabita na zabavno reševanje ugank in na ogled slik z otroškimi motivi.

V sodelovanju: Založba Pivec in Galerija Petrina

 

20.00, Salon uporabnih umetnosti

MESTO V POEZIJI – VELIKO PESNIŠKO BRANJE IN HAMLET EXPRESS

Dogodek bo povezal velika imena sodobne slovenske poezije, ki v svoje pisanje vključujejo urbane podobe. S pesniki se bomo sprehodili skozi Maribor, Ljubljano, Trbovlje, Piran in morda zavili še kam na tuje. Z nami bodo Andrej Brvar, Primož Čučnik, Borut Gombač, Erika Vouk in Uroš Zupan, povezovala bo Kristina Kočan. Branju bo sledil nastop zasedbe Hamlet Express, ki jo je ustanovil pesnik, skladatelj in kitarist Andraž Polič, in preigrava avtorska besedila od ulične do visoke poezije. Nastopajo Gregor Cvetko – De Fleur, Miha Petric – La Luz in Andraž Polič – Polo.

V organizaciji: Salon uporabnih umetnosti in MKC Maribor

View Event →
Četrtek, 20. 4.
Apr
20
10:00 AM10:00

Četrtek, 20. 4.

10.00–19.00, Grajski trg

KNJIŽNI SEJEM

 

10.00, Grajski trg

VELIKE MISLI MALEGA MUCA

Knjižne kazalke in ulična razstava izbranih stripovskih ilustracij Marjana Mančka iz knjige Velike misli malega muca, 100 izrekov iz vseh vetrov. Ilustrator, stripar, karikaturist in filmski animator Marjan Manček je lanski prejemnik nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo na 12. slovenskem bienalu ilustracije. Je avtor približno 50 avtorskih slikanic in stripov. Le kdo ne pozna Hribcev, Modrega medvedka, Mojce Pokrajculje prav v njegovi podobi? Knjižni sejem in mariborske kavarne v središču mesta bo o življenju, umetnosti in besedah poučil Mali muc, ki ga je avtor upodobil skupaj z mislimi znanih literatov. Izbor misli iz knjige je pripravila Tonja Jelen. Na ogled do nedelje, 23. aprila.

Produkcija: MKC Maribor

 

10.00–13.00, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: prebiranje knjig s knjižnih polic; Knjižna bolha: menjalnica knjig staro za staro; Pravljice na koncu mavrice: branje pravljice.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor

 

10.00, VDC Sonček Maribor

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

 

10.30, mestno jedro

PRAVLJIČNI SPREHOD S SLONOM STANETOM

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter z vodenjem po ulični razstavi z Elvisom Berljakom. Ilustracije iz slikanice Slon Stane Manice K. Musil bodo razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, pri čemer bodo sprehajalci srečali Slona Staneta. Primerno je za otroke med 4. in 6. letom starosti. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu.

V sodelovanju: MKC Maribor in Založba Pivec

 

11.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KULTURNI DNEVNIK Z ROZO: MALI RIMSKI CIRKUS

Kulturni dnevnik je izobraževalni program za mlade, ki že deveto leto povezuje kulturno in umetniško produkcijo mariborskih organizacij v celostno abonmajsko obliko. Udeleženci programa se v živo srečujejo z ustvarjalci, obiskujejo kulturne ustanove in umetniške dogodke ter tako spoznajo poklice v umetnosti in kulturi, procese nastajanja predstav ter delovanje kulturnih ustanov. V tokratnem Kulturnem dnevniku bo gost Andrej Rozman Roza, znan slovenski pesnik, dramatik, režiser in igralec. Prvi skupini obiskovalcev bo predstavil svoje pesmi iz knjige Mali rimski cirkus, ki vključujejo navihane, nagajive, domiselne in duhovite pesmi pa še nabrite in kanček poredne, skratka, pisane na kožo mladim, ki se ob knjigah radi dobro zabavajo. Roza bo pripovedoval še pravljico in zastavil nekaj ugank. Primerno za petošolce.

V sodelovanju: Narodni dom Maribor in MKC Maribor

 

11.00, Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše

ZA STAREJŠE OD ŠESTNAJST

Kako odraščajo najstniki v najzahodnejši evropski državi? Še posebej tisti, ki so starejši od šestnajst? Lahko razmerje s še enkrat starejšim moškim uspe? Je ljubezen lahko tudi stvar policije, sodišč in medijev? Kakšna je v njej vloga spolnosti? O vsem tem samo s starejšimi od šestnajst z Blažko Müller Pograjc, prevajalko romana Za starejše od šestnajst uveljavljene portugalske avtorice Ana Saldanha, ter Barbaro Pregelj, urednico pri založbi Malinc. Pogovor bo vodila Simona Kopinšek.

V sodelovanju: Založba Malinc, Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše in MKC Maribor

 

11.30, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Ustvarjalnice pod milim nebom: Črkotisk, skupinska delavnica izdelovanja plakata.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor

 

12.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KULTURNI DNEVNIK Z ROZO: PESMI IZ RIMOGOJNICE

V drugem delu nastopa bo Andrej Rozman Roza predstavil pesmi iz knjige Pesmi iz rimogojnice, ki se tako po kakovosti kot tudi priljubljenosti uvrščajo v sam vrh slovenskega pesništva za otroke in mladino. Roza bo pripovedoval še pravljico in zastavil nekaj ugank. Primerno za petošolce.

V sodelovanju: Narodni dom Maribor in MKC Maribor

 

12.30, oder knjižnega sejma, Grajski trg

POEZIJA GLASBE – DRAJNARJUVA VAMPA: KONCERT ROVTARSKEGA ŠANSONA

Za imenom Drajnarjuva vampa stojita brata harmonikar Jernej in pianist Tomaž Hostnik, letošnja zmagovalca festivala Kantfest v Rušah, ki sta s prvencem Je pri nas od nekdaj znano (založba Sanje) poskrbela za eno od lepših presenečenj na domači glasbeni sceni. Jernej in Tomaž to neobičajno kombinacijo glasbil vprežeta v samosvojo zvočnost, ki obdaja njuna inteligentna, kritična in neposredna besedila.

 

14.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

Milena Miklavčič bo spregovorila o svoji knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače, ki predstavlja mešanico bistroumne etnološke raziskave in zgodovinske analize, posvečeno intimnemu življenju Slovencev. Pogovor bo vodila Petra Bauman.

V sodelovanju: Založba Primus in MKC Maribor

 

15.00, Grajski trg

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON

Srednja zdravstvena šola in kozmetična šola Maribor, sodelujeta Eva Teršek in Tina Krčovnik; mentorica Mojca Cimerman Galun.

II. gimnazija Maribor, sodelujejo Kaja Božnik, Monika Kos, Lea Diana Dajčman, Lara Šalamun, Zala Kralj in Darina Cveteržnik; mentorica Danica Križanič Müller.

Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše, sodelujeta nagrajenca šolskega literarnega natečaja Rebeka Pignar in Klemen Rola ter člani zasedbe GSKŠ Ruše Rok Podlesnik, Matic Dolinšek, Simon Marčič, Val Šenekar in Aleksandra Džolev; mentorici Metka Volmajer in Tatjana Štok Plej.

 

15.00–19.00, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: prebiranje knjig s knjižnih polic; Knjižna bolha: menjalnica knjig staro za staro; Pravljice na koncu mavrice: branje pravljice. Delavnica Črkotisk.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor

 

16.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KANTOVANJE V GOSTEH: ANŽEJ VODUŠEK

Anžej Vodušek je po daljšem obdobju piljenja avtorskih stvaritev pred kratkim začel redno nastopati. Njegove pesmi nosijo pečat zimzelenega slovenskega kantavtorstva.

 

16.30, Filozofska fakulteta Maribor

HITZAK – BRANJE PREVODOV BASKOVSKE KNJIŽEVNOSTI

Na dogodku bodo prevajalke Marjeta Drobnič, Barbara Pregelj, Urša Geršak in Marjeta Prelesnik Drozg predstavile svoje prevode baskovskih avtorjev Bernarda Atxage, Kirmena Uribeja, Mariasun Landa, Josebe Sarrionandia, Juana Kruza Igerabideja in Arantxe Arretabizcaya. Sledila bo diskusija o posebnostih prevajanja majhnih in manjšinskih jezikov. Povezovala bo ddr. Natalia Kaloh Vid.

V sodelovanju: Založba Malinc, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru in MKC Maribor

 

18.00, Literarna hiša Maribor

SKUPINSKA PREDSTAVITEV UDELEŽENCEV LITERARNE DELAVNICE ZA STAREJŠE AVTORJE PRI MARIBORSKI LITERARNI DRUŽBI

Literarna delavnica za starejše avtorje pri Mariborski literarni družbi beleži letos petindvajset let, odkar jo je prevzel mentor Marjan Pungartnik in iz krožka napravil delavnico s širokim programom delovanja ter izobraževanja. Z delovanjem je pomembno vplivala na uveljavljanje literarne dejavnosti starejših avtorjev. Nekateri avtorji iz tega kroga so se uveljavili na natečajih, z revijalnimi objavami in s knjigami.

V sodelovanju: JSKD, OI Maribor, ZKD Maribor in Mariborska literarna družba

 

 

19.00, Velika dvorana Lutkovnega gledališča Maribor

IN LJUBEZEN TUDI – LITERARNA POSTAJA Z DRAGOM JANČARJEM, OSREDNJIM GOSTOM 20. FESTIVALA SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU

Rdečo nit jubilejne 20. izvedbe festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru označuje sintagma mesto v literaturi, literatura v mestu. Maribor se v beletristiki in drugih literarnih zvrsteh redno pojavlja bodisi kot dogajalni prostor bodisi kot metafizična kategorija ali celo kot protagonist. Z njim je usodno povezan tudi nov roman Draga Jančarja, verjetno najbolj prepoznavnega sodobnega slovenskega avtorja v svetu. Roman In ljubezen tudi, ki v aprilu izide pri založbi Beletrina, je postavljen v Maribor in na Pohorje. Gre za zgodbo o ljubezni in sovraštvu, o žrtvah in njihovih rabljih, o vojni, ki vse spremeni. In o mestu, ki daje živahno kuliso temu dogajanju, o mestu, ki stoji na robu dveh svetov in ki mu zato vsake toliko spreminjajo imena ulic in trgov. Z avtorjem se bo pogovarjala Zora A. Jurič, pogovoru se bo pridružil tudi urednik založbe Beletrina Mitja Čander. Za glasbeno spremljavo bosta poskrbela Ana Bezjak in Sebastijan Duh. S prireditvijo Mariborska knjižnica tudi odpira sezono bralne značke za odrasle.

Organizira: Mariborska knjižnica v sodelovanju z LGM in MKC Maribor

 

20.00, Vetrinjski dvor

OŽULJENI JEZIK, DVANAJSTI MARIBORSKI VEČER SLAM POEZIJE Z GOSTOM PETROM SEMOLIČEM

Pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2016 se je zgodil prvi večer slam poezije Ožuljeni jezik, tekmovanje v odrski interpretaciji izvirne poezije. Sledila sta državno prvenstvo in udeležba slovenske zmagovalke Nine Medved na evropskem slam prvenstvu v Belgiji. Dvanajsti Ožuljeni jezik bo izjemoma vključeval tudi tematski krog netekmovalnega značaja s pesmimi na temo Maribora. Nastopajo Nina Medved, Tonja Jelen, Gregor Lozar, Anka Vidmar, Petra Kokol in drugi. Gost dogodka bo pesnik in prevajalec Peter Semolič, avtor dvanajst samostojnih pesniških zbirk, ki ob poeziji piše tudi prozo, radijske igre ter esejistične in publicistične članke. Z avtorjem se bo pogovarjala Helena Zemljič. Povezuje Mojca Pibernik. Vstopnina 3 evre, nastopajoči imajo vstop prost.

V sodelovanju: Slam zverine, MKC Maribor – MKC Črka, Banda ferdamana, Narodni dom in Klub Wetrinsky

 

View Event →
Sreda, 19. 4.
Apr
19
10:00 AM10:00

Sreda, 19. 4.

10.00, Grajski trg

ODPRTJE KNJIŽNEGA SEJMA

Sodelujejo Založba Malinc, Fakulteta za državne in evropske študije, Založba Družina, Mohorjeva založba Celovec, Evropska pravna fakulteta, Društvo ljubiteljev knjig Ciproš, Založba Primus, Založba Univerze v Novi Gorici, Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, KUD Apokalipsa, eBesede, KUD AAC Zrakogled, KUD Police Dubove, Zveza Modro-bela ptica, Hiša poezije.

Spremljevalni program knjižnega sejma povezuje Petra Bauman.

 

10.00, Grajski trg

MIČNE KNJIŽNE GOSPODIČNE – ODPRTJE ULIČNE RAZSTAVE OBLEČENIH KNJIG

Letošnja kolekcija oblečenih knjig je nastala ob sodelovanju slovenskih založb, ki so podarile knjige, pesnice Tonje Jelen, ki je naredila izbor knjig aktualne slovenske produkcije, ter Gimnazije Celje – Center, Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Celje ter Srednje šole za oblikovanje Maribor. Sodelujejo Neli Zlatoper, Nejc Drev, Zala Kramperšek, Aneja Butinar, Ana Kolar, Lana Požlep, Nika Mlakar, Ana Kolšek Orlač, Gabrijela Grobelnik, Tilen Letner, Anamarija Založnik in Žiga Vavričuk; mentorici Ana Pečnik in Maja Rak; Patricija Antinac, Nina Bunderla, Andreja Burger, Eva Dobnik, Maja Gajšek, Špela Goričan, Katja Hanžič, Lea Klepej, Nika Korez Meh, Špela Ovter, Nastja Pirtovšek, Monika Ramšak in Brigita Stiplošek; mentorice Maša Jurgelj, Mateja Logar in Boža Simšič; Adrijana Gradišnik, Ana Gašperlin, Tinka Križman, Sara Šilak in Tara Vodopivec; mentorica Majda Kuzmič.

Na ogled vsak dan v času trajanja knjižnega sejma.

 

10.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KAMIŠIBAJ: PRIPOVEDOVANJE ZGODB OB SLIKAH

Jerca Cvetko, performerka kamišibaj gledališča, ki je za svoje delo prejela številna priznanja, bo predstavila dve pravljici, prirejeni za kamišibaj gledališča: Ovčka Olga (Jerca Cvetko) in Trije prašički (angleška ljudska). Primerni sta za predšolske otroke.

 

10.00, Vetrinjski dvor Maribor

ODPRTJE ČITALNICE NA DVORIŠČU

Čitalnica na dvorišču je prostor, kjer se v samoti, v dvoje, v skupini ali z družino lahko prepustimo srečanju s knjigo. V sproščenem vzdušju Vetrinjskega dvora v Mariboru je obiskovalcem na voljo pester nabor knjig, revij in časopisov, ki jih je mogoče prebirati v senci starega oreha ob nežnem ščebetu ptic. V izmenjevalnici knjig Knjižna bolha lahko svojo staro knjigo zamenjamo za drugo ali pa v družbi mentoric ustvarjamo, poslušamo pravljice in se srečamo v živo z uveljavljenimi slovenskimi ustvarjalci in ustvarjalkami.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor

 

10.30, mestno jedro

PRAVLJIČNI SPREHOD S SLONOM STANETOM

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter z vodenjem po ulični razstavi z Elvisom Berljakom. Ilustracije iz slikanice Slon Stane Manice K. Musil, ki je umetnica mlajše generacije in avtorica sedmih avtorskih slikanic, bodo razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, pri čemer bodo sprehajalci srečali Slona Staneta. Slon Stane zelo rad govori zgodbe, toda nihče ga ne želi poslušati. Za otroke med 4. in 6. letom starosti. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu. Za vse, ki želite stopinjam Slona Staneta in njegovi zgodbi slediti zunaj organiziranih terminov, je na zadnjih straneh programske knjižice priložen načrt poti.

V sodelovanju: MKC Maribor in Založba Pivec

 

10.30, Center Naprej

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

 

11.00, Alma Mater Europaea, INPEA – informativna točka za preprečevanje nasilja nad starejšimi

NIKOLI PRESTAR ZA KNJIGO

Uradna predstavitev dobrodelno-izobraževalnega projekta, ki poudarja pomembnostbranja kot metode kognitivnega treninga, znotraj katerega INPEA Slovenija, Alma Mater Europaea s partnerji, kot so domovi za starejše v Mariboru, Mariborska knjižnica – Knjižnični cikel Univerze za tretje življenjsko obdobje, JSKD Maribor, Literarna hiša v Mariboru in občina Hoče Slivnica, s knjigami obdarujejo starejše, Andragoški center Slovenije pa bo knjižnici Alma Mater Europaea doniral andragoško strokovno literaturo.

Predstavitvi avtorja projekta Boruta Ambrožiča sledita predavanji na temo izobraževanja starejših. O kognitivnosti in treningu možganov bo predavala mag. Vanja Jus, o izobraževanju starejših bo predavala Ana Krajnc,  na koncu sledi še predaja knjig partnerjem projekta.

V organizaciji: Info točka INPEA, Alma Mater Europaea, Jolly – Aero in partnerji projekta

 

11.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KAMIŠIBAJ: PRIPOVEDOVANJE ZGODB OB SLIKAH

Jerca Cvetko bo predstavila dve pravljici, prirejeni za kamišibaj gledališče: Kako je izginila hruška (avtor Jure Engelsberger) in Podkovana žaba (po slovenski ljudski basni). Primerni sta za predšolske otroke.

 

11.30, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Ustvarjalnice pod milim nebom: Sovica Oka, izdelovanje knjižnih obtežilnikov.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor

 

12.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

POEZIJA GLASBE – KATARINA JUVANČIČ IN DEJAN LAPANJA: ČEŠNJEV CVET

Katarina Juvančič upesnjuje bogat izpovedni svet ženskih sentimentov ter gradi most med sodobnimi trendi in ljudskimi načini pesnjenja. Aranžmajsko piko na i pa postavlja njen odrski 'kompanjon', vsestranski glasbenik in producent Dejan Lapanja. Katarinino in Dejanovo (kant)avtorsko ustvarjanje črpa iz zgodb žensk ter jih žlahti s pretanjenim občutkom za naracijo, s čutnim vokalom ter z izjemno glasbeno interpretacijo.

 

13.00, Grajski trg

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON

Srednja ekonomska šola Maribor, sodelujejo Eva Kurnik, Patrik Verdnik, Maruša Mlakar, Nina Urbanja, Simona Čuček, Tina Kukovec, Špela Krajnc, Katja Veselko, Marko Škof, Eva Mlakar in pevski zbor; mentorji Mitja Krajnc, Andreja Lep, Tina Mojzer in Nataša Bauman.

III. gimnazija Maribor, sodelujejo Mia Sara Gril, Špela Čakš in Lara Vogrin ter glasbena zasedba Tretja špila!; mentorici Alja Šulić in Darija Golob Malenšek.

Prva gimnazija Maribor, sodelujejo Pia Krampl, Julija Plemenitaš Potočnik, Ana Apšner, Maja Pongrac, Žiga Hren in Špela Krajnc; mentorica Silva Rapoc.

 

13.30, Dom starejših občanov Tezno

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

 

14.00, RTV SLO – RC Maribor, studio

MESTO V LITERATURI – MARIBOR GLAVNI JUNAK, OSREDNJI STROKOVNI DOGODEK FESTIVALA

V pogovorni TV-oddaji bodo voditelj dr. Zoran Medved in povabljeni gostje Avgust Demšar, Nataša Kramberger, dr. Miran Štuhec, Tone Partljič in Aleš Šteger razpravljali o osrednji temi festivala. Kakšen je Maribor v literarni perspektivi slovenskih knjižnih ustvarjalcev? Zakaj smo v zadnjem času v številnih literarnih delih priča fenomenu preobrazbe Maribora kot dogajališča v vlogo junaka ali pomembnega romanesknega oziroma pesniškega protagonista? Kako se je s časom podoba Maribora v literaturi spreminjala? Ima Maribor danes kot knjižni junak pozitiven ali negativen značaj?

Snemanje oddaje Dober večer – Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2017; program Televizije Maribor. Udeležba občinstva v studiu je omejena. Premierno predvajanje oddaje bo 22. 4. ob 21.00, ponovitev 23. 4. ob 17.25 na sporedu Televizije Maribor.

V sodelovanju: RTV SLO – RC Maribor in MKC Maribor

 

14.00, Amfiteater Filozofske fakultete Univerze v Mariboru

KAK V MARIBORO ZRASTEŠ OD PIONIRKE DO ROKERCE

Pogovor s pisateljico Janjo Vidmar bo osredotočen na njena romana Princeska z napako in Pink, v katerih je prizorišče dogajanja Maribor. Avtorica, ki v mladinskih romanih odpira tabuizirane teme in odstira družbene probleme, bo ob tem predstavila tudi nekatera svoja družbeno-kritična literarna dela, ki zmorejo ob bralnem premisleku vzbuditi etična vprašanja sodobnega časa, na katera mladi bralec išče odgovore. Pogovor bo vodila dr. Dragica Haramija.

V sodelovanju: Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru in MKC Maribor

 

14.30, oder knjižnega sejma, Grajski trg

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

Jedrt Lapuh Maležič bo predstavila svoj kratkoprozni prvenec Težkomentalci, ki je izšel lani pri založbi LUD Literatura in je bil nominiran za najboljši prvenec leta. Z avtorico se bo pogovarjala Petra Bauman.

V sodelovanju: Založba Primus in MKC Maribor

 

15.00–19.00, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: prebiranje knjig s knjižnih polic; Knjižna bolha: menjalnica knjig staro za staro; Pravljice na koncu mavrice: branje pravljice. Delavnica Sovica Oka.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor

 

16.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KANTOVANJE V GOSTEH: JULIE

Kantovanja so serija dogodkov, na katerih se v dvorani Gustaf v Kulturnem centru Pekarna predstavljajo neuveljavljeni mladi avtorji. Selektor izbora nastopajočih za Kantovanje v gosteh na festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru je Tadej Jambrovič.

Julija Fajhtinger – Julie je članica zasedb Julie&The Diamonds ter Happy Vibes, a uspešno nastopa tudi kot kantavtorica. V njeni glasbi se čutijo mladostni idealizem, čustveni izraz in pozitivna sporočila.

 

17.00, oder knjižnega sejma Grajski trg

ZEMLJEPESNIŠTVO 2#

Literarno branje in predstavitev zbornika Zemljepesništvo 2#, ki vključuje prevodno in avtorsko poezijo na temo begunstva. Zemljepesništvo je tematski vsakoletni literarni dogodek, ki poteka ob svetovnem dnevu poezije in dnevu boja proti rasni diskriminaciji. Letošnja prireditev je bila povezana z besedo begunec, ki je bila beseda leta 2016 po izboru slavističnega odseka SAZU-ja, inštituta Frana Ramovša. Povezujeta urednici zbornika Tonja Jelen in Nina Medved.

V sodelovanju: MKC Maribor – MKC Črka, Društvo Portret, Slam zverine

 

18.00, Salon uporabnih umetnosti

MLADE GLAVE MISLIJO: MAJA ŠUČUR

prilska gostja pogovorne serije Mlade glave mislijo bo literarna kritičarka Maja Šučur, ki je svojo kritiško pot začela na Prangerjevi Študentski kritiški debati. Pogovor bo potekal o njenem sodelovanju z literarnimi revijami in s časopisi, vodila pa ga bo Danaja Lorenčič. Posnetek pogovora bo predvajan 25. aprila 2017 ob 12.00 na Radiu MARŠ na frekvenci 95,9 ter dostopen na spletni avdioplatformi Mixcloud.

V organizaciji: MKC Maribor v sodelovanju z Radiem MARŠ

 

18.00, Literarna hiša Maribor

SREČANJE S SOSEDI

V goste prihajata dva osrednja hrvaška avtorja Ernest Fišer in Božidar Petrač. Prvega ob njegovem književnem delu karakterizirajo izpostavljenost v družbenem in kulturnem dogajanju, vezanost na gledališče, novinarstvo in bibliotekarstvo. Pesnik Božidar Petrač je sestavil in uredil številne antologije in je od leta 2011 predsednik Društva književnikov Hrvaške.

V sodelovanju: JSKD, OI Maribor, ZKD Maribor, Društvo Art-in Lepoglav in Mariborska literarna družba

 

20.00, Salon uporabnih umetnosti

MARIBOR GLAVNI JUNAK – VELIKO VEČERNO BRANJE

Literarni dogodek bo posvečen prozi, še zlasti slovenski književnosti, v kateri mesto Maribor igra glavno vlogo, kar sovpada z letošnjo temo literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Literarni gosti, ki nas bodo s svojimi proznimi deli popeljali po Mariboru in okolici, so Avgust Demšar, Zdenko Kodrič, Nataša Kramberger, Tone Partljič in Rok Vilčnik. Glasbena gosta dogodka bosta Bilbi in Gregor, ki bosta poleg njunih mariborsko obarvanih skladb predstavila tudi nekaj novih z albuma Šibka točka. Dogodek bo povezovala Urška P. Černe. 

V soorganizaciji: Salon uporabnih umetnosti in MKC Maribor

 

 

View Event →
Torek, 18. 4.
Apr
18
9:30 AM09:30

Torek, 18. 4.

9.30, VDC POLŽ, Ruše

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Dobrodelna knjižna akcija v obliki serije dogodkov z branjem in s podarjanjem izbranih knjig v ustanovah in domovih, kjer so nastanjeni ljudje s posebnimi potrebami. Akcijo Podarimo knjigo in besedo že vrsto let pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru izvajajo članice dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

13.00, Univerzitetna knjižnica Maribor

OTVORITVENI DOGODEK LITERARNEGA FESTIVALA 20. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2017

Odprtje instalacije Časovne kapsule, knjižne razstave in ne zaradi bibliografskih podatkov, ampak (ob 20-letnici festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga), avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež, otvoritev razstav fotografij Bojana Golčarja Usedline in sledovi ter dokumentarne razstave Smiljan Rozman, pisatelj, ki bobna in slika, avtorjev Bernarde Lukanc ter Vlada Vrbiča, in nastop zasedbe Brest. Poslanico ob svetovnem dnevu knjige bo prebral predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.

V soorganizaciji: UKM in MKC Maribor

16.00, Stanovanjska skupina Zveze Sonček, Pragersko

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor

18.00, Literarna hiša Maribor

NOGÉ DO NEBA (ZAČETKI IN ZDAJ)

Milan Jesih in Ivo Svetina bosta spregovorila o začetkih njune literarne poti ob koncu 60. let, ki je bila povezana z gledališčem, s skupinami 441, 442 in Pupilijo ferkeverk, ki so doživele resnično velik odziv. Odmevna in pomembna sta bila tudi pesniški prvenec Milana Jesiha Uran v urinu, gospodar (1972) in Svetinova objava Slovenske apokalipse (1968), ki sta ji sledila izid Heliksa in Tibije (1973) in vrnitev v varne vode poezije. Kaj je od začetkov ostalo tudi danes – v Lahkoda (2013) in Otroka v jaguarju (2016)?

V sodelovanju: JSKD, OI Maribor, ZKD Maribor in Mariborska literarna družba

 

20.00, Salon uporabnih umetnosti

BREST IN VESNA ZORNIK

Brest je ime nove glasbene skupine, v kateri so se našli jazzovski kitarist in avtor glasbe Samo Šalamon, pevka Vesna Zornik ter pesnica in avtorica besedil Kristina Kočan. Zasedba Brest je letos na prvi spomladanski dan in svetovni dan poezije izdala prvenec Nemi film. Glasbeni projekt je mešanica različnih zvrsti glasbe. V Salonu uporabnih umetnosti bosta album v nekoliko bolj intimnem vzdušju v duetu predstavila pevka Vesna Zornik in kitarist Samo Šalamon.

V soorganizaciji: MKC Maribor, glasbena šola Takt Ars in Salon uporabnih umetnosti

 

21.00, Radio Maribor (Pohorje 93,1 MHz, Boč 90,4 MHz, Ožbalt 87,7 MHz, Trbonje 93,8 MHz)

VALOVANJE BESED – MARIBOR V LITERARNI PERSPEKTIVI SLOVENSKIH KNJIŽEVNIH USTVARJALCEV

Izbrana besedila na temo festivala. Avtorska oddaja Simone Kopinšek.

Produkcija: Radio Maribor

View Event →