Back to All Events

Torek, 18. 4.


9.30, VDC POLŽ, Ruše

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Dobrodelna knjižna akcija v obliki serije dogodkov z branjem in s podarjanjem izbranih knjig v ustanovah in domovih, kjer so nastanjeni ljudje s posebnimi potrebami. Akcijo Podarimo knjigo in besedo že vrsto let pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru izvajajo članice dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

 

13.00, Univerzitetna knjižnica Maribor

OTVORITVENI DOGODEK LITERARNEGA FESTIVALA 20. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2017

Odprtje instalacije Časovne kapsule, knjižne razstave in ne zaradi bibliografskih podatkov, ampak (ob 20-letnici festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga), avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež, otvoritev razstav fotografij Bojana Golčarja Usedline in sledovi ter dokumentarne razstave Smiljan Rozman, pisatelj, ki bobna in slika, avtorjev Bernarde Lukanc ter Vlada Vrbiča, in nastop zasedbe Brest. Poslanico ob svetovnem dnevu knjige bo prebral predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.

V soorganizaciji: UKM in MKC Maribor

 

16.00, Stanovanjska skupina Zveze Sonček, Pragersko

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor

 

18.00, Literarna hiša Maribor

NOGÉ DO NEBA (ZAČETKI IN ZDAJ)

Milan Jesih in Ivo Svetina bosta spregovorila o začetkih njune literarne poti ob koncu 60. let, ki je bila povezana z gledališčem, s skupinami 441, 442 in Pupilijo ferkeverk, ki so doživele resnično velik odziv. Odmevna in pomembna sta bila tudi pesniški prvenec Milana Jesiha Uran v urinu, gospodar (1972) in Svetinova objava Slovenske apokalipse (1968), ki sta ji sledila izid Heliksa in Tibije (1973) in vrnitev v varne vode poezije. Kaj je od začetkov ostalo tudi danes – v Lahkoda (2013) in Otroka v jaguarju (2016)?

V sodelovanju: JSKD, OI Maribor, ZKD Maribor in Mariborska literarna družba

 

20.00, Salon uporabnih umetnosti

BREST IN VESNA ZORNIK

Brest je ime nove glasbene skupine, v kateri so se našli jazzovski kitarist in avtor glasbe Samo Šalamon, pevka Vesna Zornik ter pesnica in avtorica besedil Kristina Kočan. Zasedba Brest je letos na prvi spomladanski dan in svetovni dan poezije izdala prvenec Nemi film. Glasbeni projekt je mešanica različnih zvrsti glasbe. V Salonu uporabnih umetnosti bosta album v nekoliko bolj intimnem vzdušju v duetu predstavila pevka Vesna Zornik in kitarist Samo Šalamon.

V soorganizaciji: MKC Maribor, glasbena šola Takt Ars in Salon uporabnih umetnosti

Foto: Uroš Abram

Foto: Uroš Abram

 

 

21.00, Radio Maribor (Pohorje 93,1 MHz, Boč 90,4 MHz, Ožbalt 87,7 MHz, Trbonje 93,8 MHz)

VALOVANJE BESED – MARIBOR V LITERARNI PERSPEKTIVI SLOVENSKIH KNJIŽEVNIH USTVARJALCEV

Izbrana besedila na temo festivala. Avtorska oddaja Simone Kopinšek.

Produkcija: Radio Maribor


Earlier Event: April 18
Odstiranje zavese