Back to All Events

Sreda, 19. 4.


10.00, Grajski trg

ODPRTJE KNJIŽNEGA SEJMA

Sodelujejo Založba Malinc, Fakulteta za državne in evropske študije, Založba Družina, Mohorjeva založba Celovec, Evropska pravna fakulteta, Društvo ljubiteljev knjig Ciproš, Založba Primus, Založba Univerze v Novi Gorici, Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, KUD Apokalipsa, eBesede, KUD AAC Zrakogled, KUD Police Dubove, Zveza Modro-bela ptica, Hiša poezije.

Spremljevalni program knjižnega sejma povezuje Petra Bauman.

 

10.00, Grajski trg

MIČNE KNJIŽNE GOSPODIČNE – ODPRTJE ULIČNE RAZSTAVE OBLEČENIH KNJIG

Letošnja kolekcija oblečenih knjig je nastala ob sodelovanju slovenskih založb, ki so podarile knjige, pesnice Tonje Jelen, ki je naredila izbor knjig aktualne slovenske produkcije, ter Gimnazije Celje – Center, Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Celje ter Srednje šole za oblikovanje Maribor. Sodelujejo Neli Zlatoper, Nejc Drev, Zala Kramperšek, Aneja Butinar, Ana Kolar, Lana Požlep, Nika Mlakar, Ana Kolšek Orlač, Gabrijela Grobelnik, Tilen Letner, Anamarija Založnik in Žiga Vavričuk; mentorici Ana Pečnik in Maja Rak; Patricija Antinac, Nina Bunderla, Andreja Burger, Eva Dobnik, Maja Gajšek, Špela Goričan, Katja Hanžič, Lea Klepej, Nika Korez Meh, Špela Ovter, Nastja Pirtovšek, Monika Ramšak in Brigita Stiplošek; mentorice Maša Jurgelj, Mateja Logar in Boža Simšič; Adrijana Gradišnik, Ana Gašperlin, Tinka Križman, Sara Šilak in Tara Vodopivec; mentorica Majda Kuzmič.

Na ogled vsak dan v času trajanja knjižnega sejma.

 

10.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KAMIŠIBAJ: PRIPOVEDOVANJE ZGODB OB SLIKAH

Jerca Cvetko, performerka kamišibaj gledališča, ki je za svoje delo prejela številna priznanja, bo predstavila dve pravljici, prirejeni za kamišibaj gledališča: Ovčka Olga (Jerca Cvetko) in Trije prašički (angleška ljudska). Primerni sta za predšolske otroke.

Foto: Maruša Alice

Foto: Maruša Alice

 

 

10.00, Vetrinjski dvor Maribor

ODPRTJE ČITALNICE NA DVORIŠČU

Čitalnica na dvorišču je prostor, kjer se v samoti, v dvoje, v skupini ali z družino lahko prepustimo srečanju s knjigo. V sproščenem vzdušju Vetrinjskega dvora v Mariboru je obiskovalcem na voljo pester nabor knjig, revij in časopisov, ki jih je mogoče prebirati v senci starega oreha ob nežnem ščebetu ptic. V izmenjevalnici knjig Knjižna bolha lahko svojo staro knjigo zamenjamo za drugo ali pa v družbi mentoric ustvarjamo, poslušamo pravljice in se srečamo v živo z uveljavljenimi slovenskimi ustvarjalci in ustvarjalkami.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor

 

10.30, mestno jedro

PRAVLJIČNI SPREHOD S SLONOM STANETOM

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter z vodenjem po ulični razstavi z Elvisom Berljakom. Ilustracije iz slikanice Slon Stane Manice K. Musil, ki je umetnica mlajše generacije in avtorica sedmih avtorskih slikanic, bodo razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, pri čemer bodo sprehajalci srečali Slona Staneta. Slon Stane zelo rad govori zgodbe, toda nihče ga ne želi poslušati. Za otroke med 4. in 6. letom starosti. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu. Za vse, ki želite stopinjam Slona Staneta in njegovi zgodbi slediti zunaj organiziranih terminov, je na zadnjih straneh programske knjižice priložen načrt poti.

V sodelovanju: MKC Maribor in Založba Pivec

 

10.30, Center Naprej

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

 

11.00, Alma Mater Europaea, INPEA – informativna točka za preprečevanje nasilja nad starejšimi

NIKOLI PRESTAR ZA KNJIGO

Uradna predstavitev dobrodelno-izobraževalnega projekta, ki poudarja pomembnostbranja kot metode kognitivnega treninga, znotraj katerega INPEA Slovenija, Alma Mater Europaea s partnerji, kot so domovi za starejše v Mariboru, Mariborska knjižnica – Knjižnični cikel Univerze za tretje življenjsko obdobje, JSKD Maribor, Literarna hiša v Mariboru in občina Hoče Slivnica, s knjigami obdarujejo starejše, Andragoški center Slovenije pa bo knjižnici Alma Mater Europaea doniral andragoško strokovno literaturo.

Predstavitvi avtorja projekta Boruta Ambrožiča sledita predavanji na temo izobraževanja starejših. O kognitivnosti in treningu možganov bo predavala mag. Vanja Jus, o izobraževanju starejših bo predavala Ana Krajnc,  na koncu sledi še predaja knjig partnerjem projekta.

V organizaciji: Info točka INPEA, Alma Mater Europaea, Jolly – Aero in partnerji projekta

 

11.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KAMIŠIBAJ: PRIPOVEDOVANJE ZGODB OB SLIKAH

Jerca Cvetko bo predstavila dve pravljici, prirejeni za kamišibaj gledališče: Kako je izginila hruška (avtor Jure Engelsberger) in Podkovana žaba (po slovenski ljudski basni). Primerni sta za predšolske otroke.

 

11.30, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Ustvarjalnice pod milim nebom: Sovica Oka, izdelovanje knjižnih obtežilnikov.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor

 

12.00, Glazerjeva dvorana Univerzitetne knjižnice Maribor

ZASEDANJA S KNJIGAMI: PODOBE IZ ALBUMA DRUŽINE SIMONIČ ŠLEBINGER

Breda Ilich Klančnik in Zala Stanonik bosta skupaj z dr. Janezom Bogatajem prelistali nostalgičen spominski kolaž ob zapisu Vladimirja Šlebingerja ter izbranih fotografijah bibliotekarja in bibliografa dr. Janka Šlebingerja.

V sodelovanju: Založba Pivec in UKM

 

 

12.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

POEZIJA GLASBE – KATARINA JUVANČIČ IN DEJAN LAPANJA: ČEŠNJEV CVET

Katarina Juvančič upesnjuje bogat izpovedni svet ženskih sentimentov ter gradi most med sodobnimi trendi in ljudskimi načini pesnjenja. Aranžmajsko piko na i pa postavlja njen odrski 'kompanjon', vsestranski glasbenik in producent Dejan Lapanja. Katarinino in Dejanovo (kant)avtorsko ustvarjanje črpa iz zgodb žensk ter jih žlahti s pretanjenim občutkom za naracijo, s čutnim vokalom ter z izjemno glasbeno interpretacijo.

Foto: Mike Crow

Foto: Mike Crow

 

 

13.00, Grajski trg

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON

III. gimnazija Maribor: literarni nastopi: Mia Sara Gril, Špela Čakš in Lara Vogrin; glasbeni nastopi: Klara Klasinc Brglez, Eva Ragolič, Vesna Godec, Valerija Golob, Mia Sara Gril, Nik Skok, Nicole Zrim, Jure Meglič, Špela Štrucl; mentorji: Alja Šulić, Darija Golob Malenšek, Vid Turica, Filip Vadnu, Žan Hauptman.

 

13.30, Dom starejših občanov Tezno

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

 

14.00, RTV SLO – RC Maribor, studio

MESTO V LITERATURI – MARIBOR GLAVNI JUNAK, OSREDNJI STROKOVNI DOGODEK FESTIVALA

V pogovorni TV-oddaji bodo voditelj dr. Zoran Medved in povabljeni gostje Avgust Demšar, Nataša Kramberger, dr. Miran Štuhec, Tone Partljič in Aleš Šteger razpravljali o osrednji temi festivala. Kakšen je Maribor v literarni perspektivi slovenskih knjižnih ustvarjalcev? Zakaj smo v zadnjem času v številnih literarnih delih priča fenomenu preobrazbe Maribora kot dogajališča v vlogo junaka ali pomembnega romanesknega oziroma pesniškega protagonista? Kako se je s časom podoba Maribora v literaturi spreminjala? Ima Maribor danes kot knjižni junak pozitiven ali negativen značaj?

Snemanje oddaje Dober večer – Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2017; program Televizije Maribor. Udeležba občinstva v studiu je omejena. Premierno predvajanje oddaje bo 22. 4. ob 21.00, ponovitev 23. 4. ob 17.25 na sporedu Televizije Maribor.

V sodelovanju: RTV SLO – RC Maribor in MKC Maribor

 

14.00, Amfiteater Filozofske fakultete Univerze v Mariboru

KAK V MARIBORO ZRASTEŠ OD PIONIRKE DO ROKERCE

Pogovor s pisateljico Janjo Vidmar bo osredotočen na njena romana Princeska z napako in Pink, v katerih je prizorišče dogajanja Maribor. Avtorica, ki v mladinskih romanih odpira tabuizirane teme in odstira družbene probleme, bo ob tem predstavila tudi nekatera svoja družbeno-kritična literarna dela, ki zmorejo ob bralnem premisleku vzbuditi etična vprašanja sodobnega časa, na katera mladi bralec išče odgovore. Pogovor bo vodila dr. Dragica Haramija.

V sodelovanju: Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru in MKC Maribor

Foto: Založba Miš

Foto: Založba Miš

 

 

14.30, oder knjižnega sejma, Grajski trg

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

Jedrt Lapuh Maležič bo predstavila svoj kratkoprozni prvenec Težkomentalci, ki je izšel lani pri založbi LUD Literatura in je bil nominiran za najboljši prvenec leta. Z avtorico se bo pogovarjala Petra Bauman.

V sodelovanju: Založba Primus in MKC Maribor

 

15.00–19.00, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: prebiranje knjig s knjižnih polic; Knjižna bolha: menjalnica knjig staro za staro; Pravljice na koncu mavrice: branje pravljice. Delavnica Sovica Oka.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor

 

16.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KANTOVANJE V GOSTEH: BARRY YURMAN

Kantovanja so serija dogodkov, na katerih se v dvorani Gustaf v Kulturnem centru Pekarna predstavljajo neuveljavljeni mladi avtorji. Selektor izbora nastopajočih za Kantovanje v gosteh na festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru je Tadej Jambrovič

 

17.00, oder knjižnega sejma Grajski trg

ZEMLJEPESNIŠTVO 2#

Literarno branje in predstavitev zbornika Zemljepesništvo 2#, ki vključuje prevodno in avtorsko poezijo na temo begunstva. Zemljepesništvo je tematski vsakoletni literarni dogodek, ki poteka ob svetovnem dnevu poezije in dnevu boja proti rasni diskriminaciji. Letošnja prireditev je bila povezana z besedo begunec, ki je bila beseda leta 2016 po izboru slavističnega odseka SAZU-ja, inštituta Frana Ramovša. Povezujeta urednici zbornika Tonja Jelen in Nina Medved.

V sodelovanju: MKC Maribor – MKC Črka, Društvo Portret, Slam zverine

 

18.00, Salon uporabnih umetnosti

MLADE GLAVE MISLIJO: MAJA ŠUČUR

prilska gostja pogovorne serije Mlade glave mislijo bo literarna kritičarka Maja Šučur, ki je svojo kritiško pot začela na Prangerjevi Študentski kritiški debati. Pogovor bo potekal o njenem sodelovanju z literarnimi revijami in s časopisi, vodila pa ga bo Danaja Lorenčič. Posnetek pogovora bo predvajan 25. aprila 2017 ob 12.00 na Radiu MARŠ na frekvenci 95,9 ter dostopen na spletni avdioplatformi Mixcloud.

V organizaciji: MKC Maribor v sodelovanju z Radiem MARŠ

 

 

18.00, Literarna hiša Maribor

SREČANJE S SOSEDI

V goste prihajata dva osrednja hrvaška avtorja Ernest Fišer in Božidar Petrač. Prvega ob njegovem književnem delu karakterizirajo izpostavljenost v družbenem in kulturnem dogajanju, vezanost na gledališče, novinarstvo in bibliotekarstvo. Pesnik Božidar Petrač je sestavil in uredil številne antologije in je od leta 2011 predsednik Društva književnikov Hrvaške.

V sodelovanju: JSKD, OI Maribor, ZKD Maribor, Društvo Art-in Lepoglav in Mariborska literarna družba

 

20.00, Salon uporabnih umetnosti

MARIBOR GLAVNI JUNAK – VELIKO VEČERNO BRANJE

Literarni dogodek bo posvečen prozi, še zlasti slovenski književnosti, v kateri mesto Maribor igra glavno vlogo, kar sovpada z letošnjo temo literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Literarni gosti, ki nas bodo s svojimi proznimi deli popeljali po Mariboru in okolici, so Avgust Demšar, Zdenko Kodrič, Nataša Kramberger, Tone Partljič in Rok Vilčnik. Glasbena gosta dogodka bosta Bilbi in Gregor, ki bosta poleg njunih mariborsko obarvanih skladb predstavila tudi nekaj novih z albuma Šibka točka. Dogodek bo povezovala Urška P. Černe. 

V soorganizaciji: Salon uporabnih umetnosti in MKC Maribor

Od leve: Rok Vilčnik, Tone Partljič, Avgust Demšar, Nataša Kramberger, Zdenko Kodrič

Od leve: Rok Vilčnik, Tone Partljič, Avgust Demšar, Nataša Kramberger, Zdenko Kodrič

Foto: Ramaida Osim

Foto: Ramaida Osim


Earlier Event: April 19
Odstiranje zavese