Back to All Events

Četrtek, 20. 4.

Četrtek 20. april


10.00–19.00, Grajski trg

KNJIŽNI SEJEM


10.00, Grajski trg

VELIKE MISLI MALEGA MUCA

Knjižne kazalke in ulična razstava izbranih stripovskih ilustracij Marjana Mančka iz knjige Velike misli malega muca, 100 izrekov iz vseh vetrov. Ilustrator, stripar, karikaturist in filmski animator Marjan Manček je lanski prejemnik nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo na 12. slovenskem bienalu ilustracije. Je avtor približno 50 avtorskih slikanic in stripov. Le kdo ne pozna Hribcev, Modrega medvedka, Mojce Pokrajculje prav v njegovi podobi? Knjižni sejem in mariborske kavarne v središču mesta bo o življenju, umetnosti in besedah poučil Mali muc, ki ga je avtor upodobil skupaj z mislimi znanih literatov. Izbor misli iz knjige je pripravila Tonja Jelen. Na ogled do nedelje, 23. aprila.

Produkcija: MKC Maribor


10.00–13.00, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: prebiranje knjig s knjižnih polic; Knjižna bolha: menjalnica knjig staro za staro; Pravljice na koncu mavrice: branje pravljice.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor

 

10.00, VDC Sonček Maribor

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.


10.30, mestno jedro

PRAVLJIČNI SPREHOD S SLONOM STANETOM

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter z vodenjem po ulični razstavi z Elvisom Berljakom. Ilustracije iz slikanice Slon Stane Manice K. Musil bodo razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, pri čemer bodo sprehajalci srečali Slona Staneta. Primerno je za otroke med 4. in 6. letom starosti. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu.

V sodelovanju: MKC Maribor in Založba Pivec


11.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KULTURNI DNEVNIK Z ROZO: MALI RIMSKI CIRKUS

Kulturni dnevnik je izobraževalni program za mlade, ki že deveto leto povezuje kulturno in umetniško produkcijo mariborskih organizacij v celostno abonmajsko obliko. Udeleženci programa se v živo srečujejo z ustvarjalci, obiskujejo kulturne ustanove in umetniške dogodke ter tako spoznajo poklice v umetnosti in kulturi, procese nastajanja predstav ter delovanje kulturnih ustanov. V tokratnem Kulturnem dnevniku bo gost Andrej Rozman Roza, znan slovenski pesnik, dramatik, režiser in igralec. Prvi skupini obiskovalcev bo predstavil svoje pesmi iz knjige Mali rimski cirkus, ki vključujejo navihane, nagajive, domiselne in duhovite pesmi pa še nabrite in kanček poredne, skratka, pisane na kožo mladim, ki se ob knjigah radi dobro zabavajo. Roza bo pripovedoval še pravljico in zastavil nekaj ugank. Primerno za petošolce.

V sodelovanju: Narodni dom Maribor in MKC Maribor


11.00, Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše

ZA STAREJŠE OD ŠESTNAJST

Kako odraščajo najstniki v najzahodnejši evropski državi? Še posebej tisti, ki so starejši od šestnajst? Lahko razmerje s še enkrat starejšim moškim uspe? Je ljubezen lahko tudi stvar policije, sodišč in medijev? Kakšna je v njej vloga spolnosti? O vsem tem samo s starejšimi od šestnajst z Blažko Müller Pograjc, prevajalko romana Za starejše od šestnajst uveljavljene portugalske avtorice Ana Saldanha, ter Barbaro Pregelj, urednico pri založbi Malinc. Pogovor bo vodila Simona Kopinšek.

V sodelovanju: Založba Malinc, Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše in MKC Maribor


11.30, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Ustvarjalnice pod milim nebom: Črkotisk, skupinska delavnica izdelovanja plakata.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor


12.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KULTURNI DNEVNIK Z ROZO: PESMI IZ RIMOGOJNICE

V drugem delu nastopa bo Andrej Rozman Roza predstavil pesmi iz knjige Pesmi iz rimogojnice, ki se tako po kakovosti kot tudi priljubljenosti uvrščajo v sam vrh slovenskega pesništva za otroke in mladino. Roza bo pripovedoval še pravljico in zastavil nekaj ugank. Primerno za petošolce.

V sodelovanju: Narodni dom Maribor in MKC Maribor


12.30, oder knjižnega sejma, Grajski trg

POEZIJA GLASBE – DRAJNARJUVA VAMPA: KONCERT ROVTARSKEGA ŠANSONA

Za imenom Drajnarjuva vampa stojita brata harmonikar Jernej in pianist Tomaž Hostnik, letošnja zmagovalca festivala Kantfest v Rušah, ki sta s prvencem Je pri nas od nekdaj znano (založba Sanje) poskrbela za eno od lepših presenečenj na domači glasbeni sceni. Jernej in Tomaž to neobičajno kombinacijo glasbil vprežeta v samosvojo zvočnost, ki obdaja njuna inteligentna, kritična in neposredna besedila.

Foto: Jana Jocif

Foto: Jana Jocif


14.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

Milena Miklavčič bo spregovorila o svoji knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače, ki predstavlja mešanico bistroumne etnološke raziskave in zgodovinske analize, posvečeno intimnemu življenju Slovencev. Pogovor bo vodila Petra Bauman.

V sodelovanju: Založba Primus in MKC Maribor


15.00, Grajski trg

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON

II. gimnazija Maribor, sodelujejo Kaja Božnik, Monika Kos, Lea Diana Dajčman, Lara Šalamun, Zala Kralj in Darina Cveteržnik; mentorica Danica Križanič Müller.

Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše, sodelujeta nagrajenca šolskega literarnega natečaja Rebeka Pignar in Klemen Rola ter člani zasedbe GSKŠ Ruše Rok Podlesnik, Matic Dolinšek, Simon Marčič, Val Šenekar in Aleksandra Džolev; mentorici Metka Volmajer in Tatjana Štok Plej.


15.00–19.00, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: prebiranje knjig s knjižnih polic; Knjižna bolha: menjalnica knjig staro za staro; Pravljice na koncu mavrice: branje pravljice. Delavnica Črkotisk.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor


16.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KANTOVANJE V GOSTEH: ANŽEJ VODUŠEK

Anžej Vodušek je po daljšem obdobju piljenja avtorskih stvaritev pred kratkim začel redno nastopati. Njegove pesmi nosijo pečat zimzelenega slovenskega kantavtorstva.


15.30, Filozofska fakulteta Maribor

HITZAK – BRANJE PREVODOV BASKOVSKE KNJIŽEVNOSTI

Na dogodku bodo prevajalke Marjeta Drobnič, Barbara Pregelj, Urša Geršak in Marjeta Prelesnik Drozg predstavile svoje prevode baskovskih avtorjev Bernarda Atxage, Kirmena Uribeja, Mariasun Landa, Josebe Sarrionandia, Juana Kruza Igerabideja in Arantxe Arretabizcaya. Sledila bo diskusija o posebnostih prevajanja majhnih in manjšinskih jezikov. Povezovala bo ddr. Natalia Kaloh Vid.

V sodelovanju: Založba Malinc, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru in MKC Maribor


18.00, Literarna hiša Maribor

SKUPINSKA PREDSTAVITEV UDELEŽENCEV LITERARNE DELAVNICE ZA STAREJŠE AVTORJE PRI MARIBORSKI LITERARNI DRUŽBI

Literarna delavnica za starejše avtorje pri Mariborski literarni družbi beleži letos petindvajset let, odkar jo je prevzel mentor Marjan Pungartnik in iz krožka napravil delavnico s širokim programom delovanja ter izobraževanja. Z delovanjem je pomembno vplivala na uveljavljanje literarne dejavnosti starejših avtorjev. Nekateri avtorji iz tega kroga so se uveljavili na natečajih, z revijalnimi objavami in s knjigami.

V sodelovanju: JSKD, OI Maribor, ZKD Maribor in Mariborska literarna družba


19.00, Velika dvorana Lutkovnega gledališča Maribor

IN LJUBEZEN TUDI – LITERARNA POSTAJA Z DRAGOM JANČARJEM, OSREDNJIM GOSTOM 20. FESTIVALA SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU

Rdečo nit jubilejne 20. izvedbe festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru označuje sintagma mesto v literaturi, literatura v mestu. Maribor se v beletristiki in drugih literarnih zvrsteh redno pojavlja bodisi kot dogajalni prostor bodisi kot metafizična kategorija ali celo kot protagonist. Z njim je usodno povezan tudi nov roman Draga Jančarja, verjetno najbolj prepoznavnega sodobnega slovenskega avtorja v svetu. Roman In ljubezen tudi, ki v aprilu izide pri založbi Beletrina, je postavljen v Maribor in na Pohorje. Gre za zgodbo o ljubezni in sovraštvu, o žrtvah in njihovih rabljih, o vojni, ki vse spremeni. In o mestu, ki daje živahno kuliso temu dogajanju, o mestu, ki stoji na robu dveh svetov in ki mu zato vsake toliko spreminjajo imena ulic in trgov. Z avtorjem se bo pogovarjala Zora A. Jurič, pogovoru se bo pridružil tudi urednik založbe Beletrina Mitja Čander. Za glasbeno spremljavo bosta poskrbela Ana Bezjak in Sebastijan Duh. S prireditvijo Mariborska knjižnica tudi odpira sezono bralne značke za odrasle.

Organizira: Mariborska knjižnica v sodelovanju z LGM in MKC Maribor


20.00, Vetrinjski dvor

OŽULJENI JEZIK, DVANAJSTI MARIBORSKI VEČER SLAM POEZIJE Z GOSTOM PETROM SEMOLIČEM

Pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2016 se je zgodil prvi večer slam poezije Ožuljeni jezik, tekmovanje v odrski interpretaciji izvirne poezije. Sledila sta državno prvenstvo in udeležba slovenske zmagovalke Nine Medved na evropskem slam prvenstvu v Belgiji. Dvanajsti Ožuljeni jezik bo izjemoma vključeval tudi tematski krog netekmovalnega značaja s pesmimi na temo Maribora. Nastopajo Nina Medved, Tonja Jelen, Gregor Lozar, Anka Vidmar, Petra Kokol in drugi. Gost dogodka bo pesnik in prevajalec Peter Semolič, avtor dvanajst samostojnih pesniških zbirk, ki ob poeziji piše tudi prozo, radijske igre ter esejistične in publicistične članke. Z avtorjem se bo pogovarjala Helena Zemljič. Povezuje Mojca Pibernik. Vstopnina 3 evre, nastopajoči imajo vstop prost.

V sodelovanju: Slam zverine, MKC Maribor – MKC Črka, Banda ferdamana, Narodni dom in Klub Wetrinsky


Foto: Nina Medved

 


Earlier Event: April 20
Odstiranje zavese
Later Event: April 20
ŽIVA KNJIŽNICA MARIBOR GOSTUJE