Kamišibaj: Žužki in zgodba o Volku, ki ni hotel več hoditi

V počastitev svetovnega dneva knjige vam predstavljamo video premiero dveh krajših kamišibaj nastopov.  Tanja Lužar pripoveduje zgodbo Žužki (prirejeno po F. Simon), Metka Damjan pa zgodbo Volk, ki ni hotel več hoditi (po O. Lallemand).

Kamišibaj izvira z Japonske, kjer so ga razvili budistični menihi, ki so na ta način pripovedovali svete zgodbe. V tridesetih letih dvajsetega stoletja je bilo samo v Tokiu več kot 3.000 kamišibaj izvajalcev, v zadnjih letih pa je ta umetniški izraz vse bolj priljubljen tudi v Sloveniji. Kamišibaj je pripovedovanje zgodb ob slikah, ki jih kamišibajkar (izvajalec kamišibaja) praviloma nariše sam in jih prikazuje v majhnem lesenem odru (butaju), ob tem pa pripoveduje zgodbo.


METKA DAMJAN: Volk, ki ni hotel več hoditi

 

TANJA LUŽAR: Žužki

 

O AVTORICAH

Metka Damjan.jpg

Tanja Lužar je dramaturginja, ki je po končanem študiju na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo najprej delovala kot dramaturginja v Drami SNG Maribor, nato pa kot asistentka režije v mariborski Operi. Od leta 2016 je zaposlena v Lutkovnem gledališču Maribor, delovala je tudi kot vodja Gledališke šole MKC Maribor.

Metka Damjan je gledališka lektorica, tesno povezana z raziskovanjem jezika oz. govorjene besede. Sprva je poučevala slovenski jezik in književnost, danes sodeluje z gledališči po Sloveniji (Lutkovno gledališče Maribor, SNG Maribor, Lutkovno gledališče Ljubljana …), sicer je tudi strastna kamišibajkarka in pripovedovalka pravljic.

 

Tanja Lužar.jpg


(Dogodek poteka v sodelovanju MKC Maribor in Lutkovnega gledališča Maribor)