Virtualni pesniški turnir

Na predvideni termin finala 20. Pesniškega turnirja 2020, ki je prestavljen, bo v soboto, 25. aprila 2020 ob 18. uri na facebook profilu in YouTube kanalu Založbe Pivec potekal prvi virtualni pesniški turnir, na katerem bodo gledalci in gledalke izbrali zmagovalca oziroma zmagovalko spletnega občinstva. Izbrani pesniki in pesnice bodo nastopili z interpretacijo svojih pesmi na video posnetkih.

Organizatorka Pesniškega turnirja, Založba Pivec, se je zaradi negotovih razmer, ki ne zagotavljajo, da bo do konca leta možno izvesti prireditev pred občinstvom, odločila, da bo virtualni oz. spletni turnir tudi letošnji uradni in regularni turnir z izborom viteza/vitezinje Pesniškega turnirja, potekal bo tradicionalno v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, ki se v veliki meri prav tako selijo v virtualni prostor.

Na letošnji natečaj na najboljšo slovensko neobjavljeno pesem je prispelo 160 pesmi. Strokovna komisija, v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Stanka Hrastelj je v začetku aprila izbrala 12 pesmi in s tem njihovih avtorjev in avtoric, ki so postali finalisti Pesniškega turnirja 2020. Prvič se je zgodilo, da sta se na turnir uvrstila tako lanskoletni vitez kot zmagovalka občinstva. Med izbranimi, večinoma mladimi ustvarjalci, pa izrazito prevladujejo pesnice, med dvanajsterico jih je kar devet.

V igri za pesniški viteški naslov so:

  • Tanja Božić (Ljubljana)

  • Ajda Bračič (Videm)

  • Katarina Gomboc Čeh (Ljubljana)

  • Veronika Gradišek (Kozje)

  • Dunja Polonca Guček (Spodnji Log)

  • Tonja Jelen (Loče)

  • Jernej Kusterle (Jesenice)

  • Vesna Liponik (Malečnik)

  • Miha Marek (Ljubljana)

  • Denis Škofič (Dolnja Bistrica)

  • Katja Šušteršič (Horjul)

  • Lara Gea Vurnik Navinšek (Ljubljana)

 

PESMI FINALISTOV

Izbrani pesniki bodo nastopili z interpretacijo svojih pesmi na video posnetkih, prav tako bosta preko video posnetkov prireditev moderirala pobudnica Turnirja, Zora A. Jurič, in urednik Založbe Pivec, Nino Flisar. Strokovna žirija, v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Stanka Hrastelj bo razglasila viteza/vitezinjo Pesniškega turnirja 2020, ki bo ob plemiškem pesniškem naslovu prejel še ročno kovano vrtnico umetniškega Kovača Mihe Krištofa, denarno nagrado 505 € in roman Zlate Vokač Medic Marpurgi, po katerem je povzeta ideja za viteški pesniški tunir, ter pesniško zbirko Pesem za Liro Bine Štampe Žmavc, ki jo je ilustrirala Alenka Sottler.

Svojo zmagovalno pesem bo izbralo tudi spletno občinstvo z glasovanjem na FB strani Založbe Pivec, glasovanje bo mogoče od srede, 22. aprila 2020, ko bodo posnetki finalnih pesmi v interpretaciji avtorjev in avtoric na voljo na Facebook strani in You Tube kanalu Založbe Pivec. Glasovanje pa bo potekalo do zaključka predvajanja virtualnega Pesniškega turnirja v soboto, 25. aprila (predvidoma do 19:15).

Založba Pivec bo v elektronski obliki izdala tudi zbornik finalnih pesmi, ki si ga bodo zainteresirani ljubitelji poezije lahko prenesli s spletne strani Založbe Pivec .

Zbornik finalnih pesmi Virtualnega pesniškega turnirja 2020