NOVICE


INSTAGRAM UTRINKI


O svetovnem dnevu knjige

Svetovni dan knjige, 23. april, je namenjen promociji branja, založništva in zaščiti intelektualne lastnine in avtorskih pravic. V počastitev tega dneva se v Mariboru, številnih drugih slovenskih mestih in različnih krajih po vsem svetu odvijajo prireditve in aktivnosti, posvečene knjigi, literaturi, bralcem in literarnim ustvarjalcem.

23. april je bil za svetovni dan knjige razglašen s strani organizacije UNESCO, ki je ta datum izbrala zato, ker je 23. april povezan z imeni številnih znanih književnih ustvarjalcev (na ta dan so se rodili ali umrli Cervantes, Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, Rupert Broke, William Wordsworth, Maurice Druon, Vladimir Nabokov, Manuel Mejía Vallejo …). Zamisel o prazniku knjige pa izvira iz Katalonije, kjer 23. april praznujejo kot praznik sv. Jurija, tradicionalno pa podarijo rožo vsakomur, ki na ta dan kupi knjigo.


 
Dnevi knjige logotip.png
 

V Mariboru je Mladinski kulturni center Maribor že od leta 1997 nosilec in koordinator prireditev, ki v sklopu večdnevnega programa potekajo pod imenom Slovenski dnevi knjige v Mariboru pod geslom Ko te napiše knjiga. Center mesta za teden dni zaživi s knjigami, literarnimi ustvarjalci in literaturo. Program festivala nastaja v sodelovanju s številnimi organizacijami, ki so tako ali drugače povezane z literaturo in s knjigo.