Novinarska konferenca 22. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru

V ponedeljek, 15. aprila, se je v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice v Mariboru odvila novinarska konferenca pred pričetkom 22. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru na kateri so člani programskega odbora - Klemen Brvar, Nino Flisar, Borut Gombač, Zora A. Jurič in programska koordinatorica Petra Kolmančič navzočim novinarjem predstavili osrednjo temo ter program festivala.

Člani in članice programskega odbora festivala so tokrat v središče programskih vsebin postavili užitek – užitek branja, užitek besedila, užitek umetniškega dela. Zanimali nas bodo prostori bralnega užitka. Užitek spoznanja. Užitek vednosti. Užitek resnice. Užitek v umetnosti in umetnost užitka. Pomen, ki generira užitek. Užitek lepote.

PETRA KOLMANČIČ, programska koordinatorica festivala

Letošnji program je zasnovan v treh sklopih. Prvi je knjižni sejem na Grajskem trgu z odprtim odrom in bogatim spremljevalnim programom, ki se bo odprl takoj po prazničnem ponedeljku. V dopoldanskem času bo gostil avtorje in pripovedovalce, namenjene najmlajšim obiskovalcem, popoldnevi pa bodo namenjeni nastopom kantavtorjev, dijakinj in dijakov srednjih šol, predstavitvam založb in glasbenemu razvajanju. Na ogled bo tudi letos postavljena razstava oblečenih knjig, v času knjižnega sejma bodo potekale različne literarne akcije in zgodil se bo že 17. maraton rap in hip-hop poezije. Na sejmu letos sodeluje 23 založb, ki bodo svoja dela ponujale po posebej ugodnih cenah.

Drugi sklop predstavlja bogat program festivalskih dogodkov v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor v sodelovanju z več kot 20 lokalnimi, državnimi in mednarodnimi partnerji - tega si lahko v celoti ogledate na tej povezavi.

Tretji sklop in hkrati osrednji del programa pa je tudi tokrat neposredno vezan na letošnjo osrednjo temo - užitek. Užitek branja, užitek besedila in tudi širše. Zanimalo nas bodo vse oblike užitkov, ki so posredno ali neposredno povezane z branjem - tako pozitivne kot negativne. Na to temo v Salonu uporabnih umetnosti tudi letos pripravljamo dve veliki branji - na Velikem proznem branju bomo gostili Andreja Blatnika, Lidijo Dimkovsko, Davorina Lenka in Andreja E. Skubica, na Velikem pesniškem branju pa bomo prisluhnili Esada Babačiću, Barbari Pogačnik, Maji Vidmar in letošnjemu Prešernovemu nagrajencu - Juretu Jakobu.

Na strokovno televizijsko debato o užitkih sodobnega časa z voditeljem Zoranom Medvedom smo povabili Bojana Musila, Primoža Reparja, Majo Vidmar in Melanijo Lariso Fabčič, na radijskem omizju o bralnih užitkih in prostorih bralnega užitka pa gostimo Dragico Haramija, Vesno Vuk Godina in Jernejo Ferlež. V Univerzitetni knjižnici Maribor pripravljajo Borut Gombač, Jerneja Ferlež in Boštjan Lah razstavo na temo prostorov bralnega užitka.

Pripravili smo drugi dogodek iz serije načrtovanih bilateralnih literarnih izmenjav s pobratenimi mesti Maribora. Iz pobratenega avstrijskega Gradca v goste prihajajo Andreas Unterweger, Andrea Stift-Laube in Kinga Tóth, domače literate bosta na branju v Salonu uporabnih umetnosti zastopala Borut Gombač in Tomo Podstenšek.

Novinarska konferenca je sledila prvemu preddogodku letošnjega festivala - snemanju radijske oddaje Odkrivamo Maribor v sodelovanju z Radiem Maribor, na kateri so o užitkih branja in užitkih besedila z voditeljico Natašo Rižnar spregovorile dr. Dragica Haramija, dr. Jerneja Ferlež in Petra Kolmančič.

UTRINKI IZ NOVINARSKE KONFERENCE

foto: Kristijan Robič