Otvoritveni dogodek 22. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru

Danes se je v Univerzitetni knjižnici Maribor odvil uradni otvoritveni dogodek 22. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki je hkrati odprl kar tri umetniške razstave, premierno predstavil skulpturo Bralka avtorja Jožeta Šubica ter postregel z izbranim glasbenim programom.

Dogajanje se je pričelo ob 13. uri v prvem nadstropju UKM s pozdravnim nagovorom Petre Bauman, glavne moderatorice festivala in glasbenim intermezzom Vesne Čobal (violina) in Danijela Mariniča (harmonika).

Sledil je nagovor direktorice Javne agencije za knjigo RS, Renate Zamida, ki je izrazila upanje in željo, da dogodki, kot je festival, obiskovalce in meščane še naprej opominjajo na pomembnost skrbi za knjigo: “Vesela sem, da bo festival z literarnim dogajanjem zapolnil toliko različnih lokacij. V skladu s sloganom letošnjega festivala, seveda, ne gre zgolj za užitek v branju, temveč tudi užitek v poklanjanju, v pogovorih in debatah, v druženju in v raziskovanju. Želim, da bo takšnih užitkov v sklopu letošnjih 22. Slovenskih dnevov knjig v Mariboru na pretek!”

Še nekoliko konkretnejša je bila v svojem govoru, ki ga je prebrala Sara Špelec, nekdanja predsednica Društva slovenskih pisateljev - Aksinja Kermauner: “Je v naši modernih časih knjiga še potrebno? Trdno smo prepričani da je - in to bolj, kot kadarkoli prej. Knjiga je temelj naše narodne identitete. Zato je potreben temeljni zasuk odnosov države do literarne sfere, pisateljic in pisateljev, založnikov in nenazadnje - bralcev - k organiziranemu, spoštljivejšemu in odgovornejšemu odnosu do književnosti. K politiki, ki postavlja knjigo ponovno na mesto, ki si ga zasluži.”

Nagovorom je sledil ponovno glasbeni vložek, nato pa je Petra Bauman slavnostno predstavila in otvorila kar tri razstave, povezane skozi letošnjo osrednjo temo - užitek: knjižne razstave »Knjigo sem držala tako, da so vsi lahko videli, kaj berem«, avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež, v Knjižnem razstavišču UKM; fotografske razstave Boštjana Laha »Branja« v Likovnem razstavišču UKM in plakatne razstave poezije Sare Špelec »Nikoli ne veš, v katerem medprostorju se skriva najčarobnejši bralni kotiČEk« v Avli UKM. Prav posebno noto pa je dogajanju dodala premierna predstavitev skulpture Jožeta Šubica - »Bralka«.

Uradnemu programu je sledila slavnostna vstavitev novega vložka s vsebino, ki jo je pripravil osrednji festivalski gost - Andrej Rozman Roza, v časovno kapsulo festivala.


UTRINKI DOGAJANJA:

foto: Kristijan Robič