Back to All Events

Knjižni sejem na Grajskem trgu


  • Grajski trg Grajski trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Knjižni sejem je eden izmed osrednjih prizorišč vsakoletnega literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Na njem se predstavljajo založbe iz vse Slovenije, ki ob bogatem spremljevalnem programu ponujajo najnovejša dela po ugodnih cenah.

Tudi v letošnjem letu bomo Grajski trg v Mariboru med 23. in 27. aprilom zapolnili z literarnimi užitki vseh vrst. Dopoldanski program bo ponovno namenjen najmlajšim, kjer bodo v družbi izbranih festivalskih gostov spoznavali literarna dela za otroke, popoldansko dogajanje pa bo z nastopi osnovno- in srednješolcev, gostujočih kantavtorjev in mnogih drugih vabilo na sproščeno uživanje v dobri družbi.

 

Torek, 23. april


10.00, GRAJSKI TRG

ODPRTJE KNJIŽNEGA SEJMA

Sodelujejo Založba Litera, Založba Pivec, Založba Malinc, Založba Univerze v Novi Gorici, KUD Zrakogled, KUD Sodobnost International, Društvo ljubiteljev knjig Ciproš, Slovenski gledališki založniki (SLOGI, Knjižnica MGL, Maska in EMANAT), Društvo za informiranje o islamu, Založba Obzorja, Založba Sanje in Pedagoški zavod Maribor.

Knjižni sejem se bo vsak dan odvijal med 10. in 19. uro, v soboto pa med 10. in 14. uro. Spremljevalni program knjižnega sejma povezuje Petra Bauman.


10.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

S KOZO KIKO V GORE

Mojiceja Podgoršek, pisateljica, izpod peresa katere je nastalo že več kot 100 otroških in mladinskih književnih del in nekaj pravljičnih zgoščenk, bo interpretirala zgodbo iz slikanice S kozo Kiko v gore. Za otroke med 3. in 5. letom starosti.


11.00, MESTNO JEDRO

PRAVLJIČNI SPREHOD S KOZO KIKO

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter vodenjem po ulični razstavi slikanice S kozo Kiko v gore, avtorice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Tine Dobrajc. Slikanica bo razstavljena na plakatnih mestih v mestnem jedru. Male in velike pohodnike, ki bodo na gorsko pustolovščino pospremili kozo Kiko, kokoško Šmako, ovco Ruško in pujsko Jožefo, bo skozi zgodbo popeljala igralka Hana Kovač. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu. Za otroke med 3. in 7. letom starosti. Za vse, ki želite gorski pustolovščini koze Kike slediti zunaj organiziranih terminov, je na zadnjih straneh programske knjižice priložen načrt poti.

V sodelovanju z MKC Maribor in Založbo Epistola.


11.30, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Branje izbrane pravljice iz sklopa Evropske ljudske ter likovno ustvarjanje Pravljice brez meja.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


12.00, GRAJSKI TRG

IGRA MATERIALOV – ODPRTJE ULIČNE RAZSTAVE OBLEČENIH KNJIG

Letošnja kolekcija oblečenih knjig je nastala v sodelovanju s festivalom Pranger in s slovenskimi založbami, ki so podarile knjige po izboru pesnice in urednice Tonje Jelen.

Dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina iz 1. in 2. letnikov programa gimnazija ter 1. letnikov programov tehnik optik in tehnik steklarstva pod mentorskim vodstvom Nataše Novak so izbrana dela oblekli po svojih zamislih. Na razstavi, ki vključuje tudi izbrane pesniške zbirke festivala Pranger, so naslednje oblečene knjige: Jure Jakob Lakota (LUD Literatura), Tomo Podstenšek Ribji krik (LUD Literatura), Aleš Češnovar Dim in kri (Kulturni center Maribor), Svetlana Makarovič Naj bo poleti (Mladinska knjiga), Katja Perat Mazohistka (Beletrina), Bronja Žakelj Belo se pere na devetdeset (Beletrina), Vinko Mörderndorfer Predanost (Litera), Kaja Teržan Krog (Center za slovensko književnost), Maja Miloševič Oder za gluhe (Center za slovensko književnost), Alenka Jovanovski Tisoč osemdeset stopinj (Center za slovensko književnost), Varja Balžalorsky Antić Klobuk Vere Revjakine B. (LUD Šerpa), Zoran Pevec Kako postati nihče (LUD Šerpa), Andreja Štepec Edit Paf (LUD Šerpa), Esad Babačić Odrezani od neba (Goga), Milan Šelj Slediti neizgovorjenemu (Škuc), Klarisa Jovanović Izgnana (KUD AAC Zrakogled).

Na ogled vsak dan v času trajanja knjižnega sejma.

Razstava oblečenih knjig bo na ogled tudi junija na festivalu Pranger v Rogaški Slatini v Mestni galeriji.

V sodelovanju s Šolskim centrom Rogaška Slatina, festivalom Pranger in MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – GIMNAZIJA PTUJ IN SREDNJA ŠOLA ZA OBLIKOVANJE MARIBOR

Učenci Gimnazije Ptuj se bodo predstavili z literarno-glasbenimi točkami. Nastopajo: Meta Majcen, Gal Jeza, Monja Sabotin, Nuša Korez, Eva Ertl, Eva Majcen, Filip Zelenjak, Lara Kramberger, Alja Prša Džerić, Eva Kokot in Marko Zelenjak. Mentorice: Alenka Plohl Pogorelec, Vida Vidovič in Anita Ekert.

Z avtorsko poezijo in glasbo se bodo predstavili učenci SŠOM. Nastopajo: Nina Šenk, Patricija Rubelj, Stella Krajnčič, Neli Lalović in Lena Rimele.

V sodelovanju z Gimnazijo Ptuj, Srednjo šolo za oblikovanje Maribor ter MKC Maribor.


14.00, GRAJSKI TRG

VERIŽIMO VODNIKOVE VERZE

Ulična interaktivna literarna akcija v izvedbi performerke Miše Gams ob 200. obletnici smrti Valentina Vodnika. Obiskovalci knjižnega sejma in mimoidoči se bodo preizkusili v dadaistični maniri sestavljanja verižnih pesmi iz nabora besed, besednih zvez in povedi iz izbranih odlomkov del Valentina Vodnika. Na ta način ustvarjen reciklirani literarni izdelek bo do naslednjega dne razstavljen na stojnici MKC Maribor na knjižnem sejmu.


14.00, RADIO MARŠ (95,9 MHZ UKV)

UŽITEK UGLASBENE POEZIJE

Zvočna kulisa, ki združuje poezijo in glasbo po navdihu glasbenih opremljevalcev Mariborskega radia Študent. Izbrani drobci raziskovanja, kako se literatura in glasba dotikata, prepletata, zlivata, dopolnjujeta in skupaj tvorita mogočen izrazni učinek in užitek.

V sodelovanju z Radiem MARŠ in MKC Maribor.


15.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ODPRTI LITERARNI MIKROFON KNJIŽNEGA SEJMA OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE 2019


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KANTOVANJE V GOSTEH: ANDREJ VILČNIK

Kantovanja so serija dogodkov, na katerih se predstavljajo mladi kantavtorji. Selektor izbora nastopajočih za Kantovanje v gosteh na festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru je Tadej Jambrovič. Andrej Vilčnik je mlad kantavtor, čigar pristni izraz preko melanholičnih melodij prinaša osebne izpovedi, mestoma z elementi družbene kritike. Je član glasbenega kolektiva Fox and the Poor Guy.

 

Sreda, 24. april

10.00–19.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNI SEJEM


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POZOR: UŽITEK ZAGOTOVLJEN

Pripovedovalski nastop Simone Kopinšek, ki je iz zakladnice svetovne literature in ljudskih pravljic ter lastnega avtorskega arhiva pripravila izbor besedil na temo užitka, ki je osrednja tema letošnjega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

Za otroke med 8. in 12. letom starosti.


10.00–18.00, GRAJSKI TRG

IGRA MATERIALOV – ULIČNA RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG


10.00–13.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: branje knjig s knjižnih polic.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


10.30, MESTNO JEDRO

PRAVLJIČNI SPREHOD S KOZO KIKO

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter vodenjem po ulični razstavi slikanice S kozo Kiko v gore, avtorice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Tine Dobrajc. Vodi in pripoveduje Hana Kovač. Za otroke med 3. in 7. letom starosti. Za vse, ki želite gorski pustolovščini koze Kike slediti zunaj organiziranih terminov, je na zadnjih straneh programske knjižice priložen načrt poti.

V sodelovanju z MKC Maribor in Založbo Epistola.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POZOR: UŽITEK ZAGOTOVLJEN

Pripovedovalski nastop Simone Kopinšek.


11.30, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Branje izbrane pravljice iz sklopa Evropske ljudske ter likovno ustvarjanje Pravljice brez meja.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – SREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICA IN PRVA GIMNAZIJA MARIBOR

Dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica bodo nastopili s prebiranjem avtorskih besedil, predstavili pa se bodo tudi z avtorsko glasbo Banda SŠSB. Nastopajo: Lučka Gregorič, Lana Prosenak, Dejan Gavrić, Neven Otorepec, Tisa Stegne, Vid Žišt, Luka Štukl, Niki Vautar in Ema Bera.

Dijaki Prve gimnazije Maribor bodo nastopili s prebiranjem svojih pesmi ob glasbeni spremljavi in z dramatizacijo avtorske socialno-poetične satire dijaka Prve gimnazije. Nastopajo: Jana Zorko, Maiken Zupančič Danko, Jure Januš, Vid Lobnik in Robert Babić.

V sodelovanju s Srednjo šolo Slovenska Bistrica, Prvo gimnazijo Maribor ter MKC Maribor.


14.00, RADIO MARŠ (95,9 MHZ UKV)

UŽITEK UGLASBENE POEZIJE

Zvočna kulisa, ki združuje poezijo in glasbo po navdihu glasbenih opremljevalcev Mariborskega radia Študent. Izbrani drobci raziskovanja, kako se literatura in glasba dotikata, prepletata, zlivata, dopolnjujeta in skupaj tvorita mogočen izrazni učinek in užitek.

V sodelovanju z Radiem MARŠ in MKC Maribor.


14.00, GRAJSKI TRG

VERIŽIMO VODNIKOVE VERZE

Ulična interaktivna literarna akcija v izvedbi performerke Miše Gams ob 200. obletnici smrti Valentina Vodnika.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

OKROGLA MIZA: PROSTRANSTVA IN JEČE MATERINSTVA

Kako je skozi različne diskurze mogoče govoriti o ženskah in materinstvu? V kolikšni meri je ta tematika prisotna v slovenskem oziroma svetovnem literarnem polju? Ob znanstvenih razpravah, romanih in poeziji s Katjo Mihurko Poniž, Aljo Adam in Vito Žerjal Pavlin. Pogovor vodi Barbara Pregelj.

V sodelovanju z Založbo Univerze v Novi Gorici, Založbo Malinc in MKC Maribor.


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

PREDSTAVITEV ALTERNATIVNIH IN ŠTUDENTSKIH LITERARNIH REVIJ: MONSTRUMA IN LITER JEZIKA

Dvomesečni literarno-umetniški zin Monstruma bo podrobneje predstavil svoj kontekst delovanja, osrednji del pa bo namenjen literarnim nastopom tistih, ki so bili objavljeni v prvih štirih številkah zina. Berejo: Mirna Dizdarević, Jadranka Matić Zupančič, Urban Kavka, Žan Grad, Matej Krajnc, Miha Maurič, Dejan Koban in Nežka Struc.

Liter jezika je literarno-jezikoslovna revija, ki jo že več generacij urejajo študenti in študentke Oddelka za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete v Mariboru. Na dogodku se bodo predstavili avtorji poezije in proze zadnje, dvanajste številke revije. Berejo: Nikita Holc, Agnes Kojc in Simon Šanca.

V sodelovanju z zinom Monstruma, revijo Liter jezika in MKC Maribor.

 

Četrtek, 25. april

10.00–19.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNI SEJEM


10.00–18.00, GRAJSKI TRG

IGRA MATERIALOV – ULIČNA RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG


10.00–13.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: branje knjig s knjižnih polic.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ZGODBE, KI JIH NOSIMO S SABO

Pisateljica Neli Kodrič Filipić bo s pomočjo gledališča kamišibaj predstavila slikanico Požar, za katero je leta 2017 prejela Zlato hruško. Za osnovnošolce od 2. do 4. razreda.


10.30, MESTNO JEDRO

PRAVLJIČNI SPREHOD S KOZO KIKO

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter vodenjem po ulični razstavi slikanice S kozo Kiko v gore, avtorice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Tine Dobrajc. Vodi in pripoveduje Hana Kovač. Za otroke med 3. in 7. letom starosti. Za vse, ki želite gorski pustolovščini koze Kike slediti zunaj organiziranih terminov, je na zadnjih straneh programske knjižice priložen načrt poti.

V sodelovanju z MKC Maribor in Založbo Epistola.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KAKŠNA KAZEN JE PRAVA KAZEN

Neli Kodrič Filipić bo s pomočjo gledališča kamišibaj spregovorila o kazni in predstavila slikanico Ali te lahko objamem močno? Za otroke do 4. razreda osnovne šole.


11.30, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Branje izbrane pravljice iz sklopa Evropske ljudske ter likovno ustvarjanje Pravljice brez meja.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – SREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM MARIBOR

Na odru knjižnega sejma se bo predstavila bogata vrsta nadarjenih mladih izvajalcev različnih glasbenih zvrsti, instrumentalistov, pevcev in poetov. Nastopajo: David Tovornik, Kaja Jarc, Anja Leskovar, Lina Gačnik, Neja Sajko, Izza Fingušt, Dora Cicmanović Zimet, Klara Damiš, Nika Ciglar, Aleksander Uranjek, Žan Seušek, Manja Slanič, Dominika Raušl, Roko Ljubec s prijatelji, Timotej Gungl in skupina. Nastopila bo tudi dramska skupina iz 1.a razreda. Mentorice: Tatjana Emeršič, Simona Gljuk in Andrejka Korman.

V sodelovanju s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor in MKC Maribor.


13.00, RADIO MARŠ (95,9 MHZ UKV)

UŽITEK UGLASBENE POEZIJE

Zvočna kulisa, ki združuje poezijo in glasbo po navdihu glasbenih opremljevalcev Mariborskega radia Študent. Izbrani drobci raziskovanja, kako se literatura in glasba dotikata, prepletata, zlivata, dopolnjujeta in skupaj tvorita mogočen izrazni učinek in užitek.

V sodelovanju z Radiem MARŠ in MKC Maribor.


13.00, GRAJSKI TRG

VERIŽIMO VODNIKOVE VERZE

Ulična interaktivna literarna akcija v izvedbi performerke Miše Gams ob 200. obletnici smrti Valentina Vodnika.


14.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

Pogovor s finsko pisateljico, scenaristko in dramaturginjo Seljo Ahava, ki je za roman Stvari, ki padejo z neba prejela nagrado Evropske unije za književnost. Z avtorico se bo pogovarjala Petra Bauman.

V sodelovanju s KUD Sodobnost International in MKC Maribor.


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

IMPRO UŽITEK

Ekipi improvizacijskega gledališča Rudolfovi majstri in Mali pok bosta igrali nore prizore, ki bodo nastajali brez vnaprej pripravljenega scenarija in na podlagi predlogov občinstva, seveda pod budnim očesom Bande ferdamane.

Soorganizirata Banda ferdamana in MKC Maribor.

 

Petek, 26. april

10.00–19.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNI SEJEM


10.00−14.00 in 15.00−18.00, GALERIJA MEDIA NOX

AD HOC NA GOSTOVANJU V GALERIJI MEDIA NOX

Razstava izbranih vizualnih del in pesmi projekta Ad hoc.


10.00–18.00, GRAJSKI TRG

IGRA MATERIALOV – ULIČNA RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

O KRAVI, KI JE LAJALA V LUNO

Pravljičarka in pisateljica Ida Mlakar Črnič bo predstavila svojo avtorsko slikanico O kravi, ki je lajala v luno, ki je leta 2016 prejela nagrado Kristine Brenkove. S pomočjo slikanice bo ustvarjalka z otroki spregovorila o starosti in starejših ljudeh. Za otroke v 2. ali 3. razredu osnovne šole.


10.00–13.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: branje knjig s knjižnih polic.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


10.00–14.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNICA TETE ROSE

Predstavitev knjižnice in čitalnice z izbrano angažirano, uporniško ter radikalno literaturo. Knjižnica tete Rose (knjiznicateterose.org) je imenovana po socialistični filozofinji in revolucionarki Rosi Luxemburg. Ponuja družbeno angažirana teoretska dela in aktivistične priročnike ter je namenjena vsem, ki jih zanima konstruktivno preoblikovanje naše družbe v družbeno pravično mislečo in dejavno. Knjižnica se nahaja v Kulturnem centru Pekarna.

Organizira Pekarna Magdalenske mreže Maribor.


10.30, MESTNO JEDRO

PRAVLJIČNI SPREHOD S KOZO KIKO

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter vodenjem po ulični razstavi slikanice S kozo Kiko v gore, avtorice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Tine Dobrajc. Vodi in pripoveduje Hana Kovač. Za otroke med 3. in 7. letom starosti. Za vse, ki želite gorski pustolovščini koze Kike slediti zunaj organiziranih terminov, je na zadnjih straneh programske knjižice priložen načrt poti.

V sodelovanju z MKC Maribor in Založbo Epistola.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

O KRAVI, KI JE LAJALA V LUNO

Pripovedovalski nastop Ide Mlakar Črnič.


11.30, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Branje izbrane pravljice iz sklopa Evropske ljudske ter likovno ustvarjanje Pravljice brez meja.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – SREDNJA EKONOMSKA ŠOLA MARIBOR IN II. GIMNAZIJA MARIBOR

SERŠ bosta na letošnjem literarno-glasbenem maratonu zastopali dve dijakinji z branjem odlomkov iz lastnih romanov v nastajanju. Nastopili bosta Gabrijela Brodnjak in Tadeja Šumandl. Mentorica: Andreja Lep.

II. gimnazija Maribor bo letošnji literarno-glasbeni maraton obogatila z glasbeno-poetičnim nastopom mladih ustvarjalcev. Sodelujejo Ana Štuhec, Monika Kos, Matija Žižek, Asej Fras Pečlin, Gaja Jakopin, Hana Oštir, Monika Hudekova in Brina Podgrajski Kampuš ob kitarski spremljavi Lee Diane Dajčman in Tima Bratuše. Mentorica: Danica Križanič Müller.

V sodelovanju z II. gimnazijo Maribor in MKC Maribor.


13.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

RAP KOT NAČIN ŽIVLJENJA BESEDE

Sedemnajsti maraton hip hop in rap poezije. Sodelujejo: Liquid Flowro/ Prežihov Floranc, Big Šešo, Izzy B, Pa3k, Zima, Huber, Alen Harb, Wera, Zinedin O., Štrom in drugi. Povezuje rapovski glasbenik Mišel Ristov - Amo, ki bo dogodek zaključil s svojim nastopom.

Soorganizirata MKC Maribor in Zavod Feniks-UM.


15.00, RADIO MARŠ (95,9 MHZ UKV)

UŽITEK UGLASBENE POEZIJE

Zvočna kulisa, ki združuje poezijo in glasbo po navdihu glasbenih opremljevalcev Mariborskega radia Študent. Izbrani drobci raziskovanja, kako se literatura in glasba dotikata, prepletata, zlivata, dopolnjujeta in skupaj tvorita mogočen izrazni učinek in užitek.

V sodelovanju z Radiem MARŠ in MKC Maribor.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KANTOVANJE V GOSTEH: MATIC AČKO

Matic Ačko je član mariborske glasbene zasedbe Strici iz ozadja. Svoj glasbeno-literarni talent uspešno udejanja tako v kantavtorski vlogi kot v vlogi slam pesnika.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

NASTOP FINALISTK IN FINALISTOV TER RAZGLASITEV ZMAGOVALCA ALI ZMAGOVALKE NAGRADNEGA LITERARNEGA NATEČAJA »ALI GOVORIŠ EMOJŠČINO«

V ožji izbor četrtega nagradnega natečaja Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, ki je bil namenjen mladim do 30. leta, so se uvrstili Dominik Škrinjar, Dunja Šulc, Larisa Javernik, Nika Gradišek, Alenka Avguštin in Gaja Jakopin. Prevode je ocenjevala tričlanska literarna žirija sodelavk festivala v sestavi Miše Gams, Petre Kolmančič in Kristine Prah. Zmagovalko ali zmagovalca natečaja za najboljši prevod pesmi iz simbolnega jezika emoji (digitalni piktogrami) v slovenščino bo na dogodku razglasila Kristina Prah, ki bo prebrala tudi utemeljitev literarne žirije.

 

Sobota, 27. april

10.00–14.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNI SEJEM


10.00–13.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Branje švedske pravljice Juha iz žeblja. Igraraje: poln pisker, raziskovanje. Ustvarjalnica pod milim nebom: likovna delavnica poustvarjanja motivov iz švedske pravljice. Kuhna iz pravljic: švedski cimetovi kolački ali kanelbullar, kulinarična delavnica.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


10.00−13.00, GALERIJA MEDIA NOX

AD HOC NA GOSTOVANJU V GALERIJI MEDIA NOX

Razstava izbranih vizualnih del in pesmi projekta Ad hoc.


10.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

Predstavitev knjige Moč samoodpuščanja: Izhod skozi matrico uma z avtorjem Blažem Cegnarjem. O namenu samoodpuščanja in njegovih pozitivnih učinkih.

V sodelovanju s Pedagoškim zavodom Maribor in MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POEZIJA GLASBE – LUKA GLUVIĆ: BANKOVEC ZA DOLAR BLUES

Luka Gluvić (1981) je vsestranski umetnik. Poleg glasbe, ki je osrednji del njegovega ustvarjanja, je med drugim tudi prozaist, dramatik in igralec. Kot kontrabasist je bil član Big band Grosuplja. Pred leti je vodil tudi jazz kvintet za katerega je pisal avtorsko glasbo. Od leta 2015 do 2016 je pod ustvarjalnim imenom From the balcony pri digitalni založbi izdal štiri EP-je. Od leta 2017 z izidom albuma Vstopanje kot kantavtor nadaljuje svojo vizijo glasbenega ustvarjanja. Istega leta je tudi sodeloval na trinajsti ediciji kompilacije Rokerji pojejo pesnike. V letu 2018 je izdal dva EP-ja Temne sence in Svobodna sorta, ter album Polja lilijane.