VIDEOPOEZIJA

MKC Maribor je od leta 2011 sproduciral 25 kratkih video del v okviru programa Videopoezija MKC Črke. Pri delih gre za umetniško povezovanje sodobne slovenske poezije avtorjev mlajše generacije z video deli umetnikov različnih profilov, oboje pa je nadgrajeno z zvočno ali glasbeno opremo.

Video poezija ni ilustracija pesmi s pomočjo glasbe, zvoka in slike temveč ustvarjanje novega pomena in nove forme z večglasno govorico vseh vključenih medijev. Kot je v manifestu o videu poeziji zapisal pionir te zvrsti, kanadski umetnik in producent Tom Konyves, se pri prenosu poezije na platno oz. zaslon zgodi dvoje – na eni strani pesem, ki jo dopolnjuje vizualno, doživi demistifikacijo, na drugi strani pa se sugestivna moč pesmi zaradi nepričakovanih jukstapozicij poveča.

 

Ko se ustavi čas

Jože Slaček & Jan Šmarčan

Ko se ustavi čas, ko zasveti slika neke preteklosti. Ponavljanje v neskončnost in srh ob misli na luč, ki gori leta, leta, ki ugasne in se vedno znova prižge. Potem brskaš po spominu in sestavljaš mozaik. V nekem trenutku se zdi smiseln, potem ugotoviš, da manjkajo koščki rdečega stekla. Vzameš kladivo in udariš po zgrajeni podobi, z žično krtačo razpraskaš sliko, jo pometeš in vržeš v kot. Tam se nabira prah, tam se hranijo ščurki. Potem skozi razbito okno posije žarek, ustavi se v kotu, v povprečju trikrat na leto, sedem let, enaindvajset nekje pomeni odraslost. V kotu se zalesketa kupček črepinj. Stopiš do njih, jih pobereš in zložiš na mizo. Sestavljati začneš nov mozaik, a vendar isti, trikrat na leto.

Pesem: Jan Šmarčan
Video in tonska montaža: Jože Slaček (10.000 delčkov holograma)
Posebni učinki na videu: Kristijan Robič
Zvok: Peter Dobaj
Produkcija: MKC Maribor, 2015
Selekcija avtorjev in del: Petra Kolmančič

 

PTIČKA

Nataša Berk & Anja Golob

Video delo »Ptička« je nastalo leta 2015. Anja Berk je za projekt Nina Flisarja Poezija na mestnih ulicah prispevala pesem Ptička. V okviru projekta Ars Libris in videopoezija MKC Črke je nastal pričujoči video, ki ga je bilo mogoče zajeti in si ga ogledati s plakata z mobilno napravo in aplikacijo Aurasma. Video je gostoval na razstavi Mednarodnega festivala računalniške umetnosti v Mariboru leta 2015, izbran je bil za razstavo v organizaciji zavoda za sodobno umetnost SCCA v letu 2018 ob svetovnem dnevu poezije v Pritličju v Ljubljani ter predstavljen na razstavi videopoezije in vizualne umetnosti Poezija potrebuje ogledalo (kurator Dušan Dovč) septembra 2018 v galeriji Vodnikove domačije.

Pesem: Anja Golob
Video: Nataša Berk
Produkcija: MKC Maribor, 2015
Selekcija avtorjev in del: Nino Flisar, Petra Kolmančič

 

Napetost je prvotno nič

Ana Pečar & Tomislav Vrečar

Pesem: Tomislav Vrečar
Video: Ana Pečar
Produkcija: MKC Maribor, 2015
Selekcija avtorjev in del: Nino Flisar, Petra Kolmančič


PODPIRAJO NAS

Videopoezija je projekt literarnega programa MKC Črka Mladinskega kulturnega centra Maribor. Program MKC Črke omogočajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino in Javna agencija RS za knjigo.