Back to All Events

Festival Performa&Platforma: Oraln[no]


  • Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Edinstvena naveza 24. festivala sodobnih performativnih praks Performa in 13. Platforme sodobnega plesa v središče postavljata oralnost in z njo okus ter vabita gledalce, da se pridružijo ob okušanju umetnosti. Združeni festival sodobnih performativnih praks bo potekal v Mariboru med 19. in 22. septembrom.

Okus izhaja iz sinestetike, ki povezuje izkustveni občutek okusa zvezanega z njegovo estetsko komponento. Slednja stopa tudi vse bolj v središče sodobnih kulinaričnih trendov. Priča smo porastu kuharskih oddaj, branosti in sledenju ‘food blogov’, ki se jim pridružujemo z postanjem fotografij obrokov na družbenih omrežjih. Tako so danes dobri kuharji skoraj bolj slavni kot supermodeli. Slovenija in Slovenci pri tem niso nikakršna izjema. Slovenija bo leta 2021 postala gastronomska destinacija in z njo bodo številni izjemni kuharski mojstri in restavracije dobile dodatno mednarodno prepoznavnost. Želimo okušati, da bi z njim nadomestili senzualnost poljubov.

Umetnost, ki nam poskuša ponuditi drugačno izkušnjo – estetsko in doživljajsko – na usta in okus ne pozablja. Naj bo metaforično naslavljanje “okusa” drugega, drugosti, anomalij ali pa zgolj poskus prestrukturiranja uprizoritvenih prostorov v prostore srečanja, začasne, med seboj povezane skupnosti. To na skrajno učinkovit način dosežejo s postavitvijo skupne mize, s pijačo in jedačo, ki jo lahko skupaj pripravljamo, spoznavamo, okušamo in delimo.

S svojimi deli nas bodo počastili Sorour Darabi (nagrada strokovne žirije – Zürcher Theater Spektakel 2016), Chris Haring/Liquid Loft (prejemnik prestižne nagrade zlati lev za najboljšo predstavo – Running Sushi, na Beneškem bienalu 2007), Anna Dankova, Ana Romih, Beno Novak, Ivan Mijačević, Aja Zupanec idr.

Upamo, da boste zbudili svoje čute in okusili festivalsko ponudbo; ob umetniški tudi kulinarično in vinsko!

Več informacij o programu lahko preberete tukaj, aktualno dogajanje pa spremljate na uradni Facebook strani festivala.

FESTIVALSKI PROGRAM


Sreda, 18. 9. 2019, ob 20:00 in četrtek, 19. 9. ob 13:30 / Televizija Maribor (RTV Slovenija)

ODDAJA OMIZJE: ORAL[NO] – O OKUSIH

TV oddaja – moderirana razprava / Trajanje: 60 min

Moderira: dr. Zoran Medved
Gostje: Iztok Ilc, Uroš Mencinger in Danilo Ivanuša – Knedl
Produkcija: MKC Maribor, Plesna izba Maribor in Zavod MojA KreaciJA v sodelovanju s Televizijo Maribor

Kadar se danes ukvarjamo s hrano, se bolj kot okusu posvečamo njenemu izgledu. Estetika prehranske ponudbe na socialnih omrežjih prebuja in vzbuja vse naše čute z lepotami kulinarike in teles. Kuharske knjige še vedno spadajo med najbolj prodajane izdelke, medtem ko kuharski blogi prevladujejo in izstopajo po številnih ogledih in všečkih. Ustvarjanje jedi je danes v trendu, pri čemer se v receptih pojavljajo zmeraj nove kombinacije, načini in inovativni pristopi k pripravi hrane, velik poudarek pa je na čim bolj mični predstavitvi dobrot širši javnosti. Paleta okusov se izrazi tudi z barvami, skozi vidno zaznavanje. Ozaveščanje potrošnikov je povzročilo širitev ponudbe bio izdelkov, ki so po večini promovirani ali označeni kot vege, veganski, ajurvedski idr. Zdaj to ni več zgolj al a carte ponudba, ampak prva izbira za mnoge navdušence nad zdravim življenskim slogom. Če želiš govoriti o gastronomiji ali vsaj doživeti prave kulinarične užitke, je priporočljivo slediti temu trendu.

Danes so dobri kuharji skoraj bolj slavni kot supermodeli.

Prvo kuharsko oddajo na televiziji BBC so začeli snemati pred več kot pol stoletja, davnega leta 1946, že takrat so skušali prikazati določene posebnosti, nove in vznemirljive pristope, sodobna kulinarika pa še vedno išče nove izzive.


Četrtek, 19. 9. 2019 ob 20:00 / Lutkovno gledališče Maribor

ANNA DANKOVA: GOLEM

Gibalna predstava / Trajanje: 60 min

Golem je gibalna predstava, ki raziskuje sodobni svet, v glavnem utemeljen na prostem trgu in globalnem pretoku informacij. Razširjena epidemija konzumerizma povzroča noro vrtinčenje virov v smislu materialnih izdelkov, čustev, spolnega nagona, želja. V predstavi se osredotočamo na asketsko preprosto rutinsko dejanje žvečenja žvečilnega gumija kot edinega sredstva gledališke raziskave. Projekt interpretira nenehne sanje po raju in kroge okoli trojstva »praznina – potrošnja – onesnaževanje« v kontekstu starega judovskega mita o Golemu.

Režija: Anna Dankova 
Nastopajo: Iva Sveštarova, Violeta Vitanova, Irena Cvetanova
Scenografija: Stanimir Genov 
Zvok: trohi
Kostumografija: Leda Ekimova
Dramski asistent: ghostdog
Fotografija:  Jaka Mihelič

foto: Jaka Mihelič

foto: Jaka Mihelič


Petek, 20. 9. 2019 ob 19:00 / Mali oder, SNG Maribor

ANA ROMIH, BENO NOVAK: KONCERT TELESA

Plesna predstava / Trajanje: 40 min

Koncert telesa govori o dveh ločenih pogledih na temo zvena telesa in iskanju harmonije med njima. Gre za fizično predstavo, kjer se dve telesi srečata z vprašanjem, ali ima telo melodijo in kako se telo lahko uporabi kot instrument skozi gibanje. Telesi iščeta skupen jezik, kar ju združuje in hkrati ustvarja razdaljo.

Avtorstvo, koreografija in izvedba: Ana Romih in Beno Novak
Mentorstvo: Saša Lončar
Dramaturško svetovanje: Jasmina Založnik
Kostumografija: Urška Medved
Oblikovanje svetlobe: Marko Levičnik
Produkcija: KUD QULENIUM Ljubljana
Koprodukcija: KD QULENIUM Kranj, SVŠGUGL, Ljubljana
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo


Petek, 20. 9. 2019 ob 21:00 / Lutkovno gledališče Maribor

SOROUR DARABI: FARCI.E

Plesna predstava / Trajanje: 45 min

Delo raziskuje spol na izčrpen in visceralen način, od njegovega biološkega oblikovanja/deformacij (telo), do kulturnih konstruktov (spolna identiteta) in jezikovnih opredelitev (spol besed in predmetov).

V mojem maternem jeziku, perzijskem, ima beseda spol »جنس« (jens) dva zelo različna pomena: kadar jo uporabimo v povezavi z ljudmi in živalmi, se nanaša na njihov biološki spol, tako kot v večini jezikov. A če jo uporabimo za stvari in predmete, se nanaša na material, iz katerega so izdelani, torej je »spol« te mize les. Zato o spolu že od nekdaj razmišljam prej kot o materialu kot pa v povezavi s spolno identiteto.«

Koncept, koreografija in performans: Sorour Darabi
Oblikovanje svetlobe: Yannick Fouassier
Lučno vodenje: Jean-Marc Ségalen
Zunanje oko: Mathieu Bouvier
Produkcija: Météores
Koprodukcija: Festival Montpellier Danse, ICI-CCN Montpellier Occitanie / Pyrénées Méditerranée s podporo CND – Nacionalnega plesnega centra– Pantin, Honolulu-Nantes in Gledališče de Vanves


Sobota 21. in nedelja 22. 9. 2019, 18:00 - 20:00 (vsakih 15 minut) / BlackBox, GT22

IVAN MIJAČEVIĆ: SLOVENSKA JABOLKA NEPRAVILNIH OBLIK

Premiera audio-video instalacije / Trajanje: 15 min

Slišal sem za kratkometražni film, v katerem je voditeljica kuharske oddaje pripravila obrok za štiričlansko družino. Nabavna cena sestavin ni presegala zneska, ki ga ima za obrok na voljo štiričlanska britanska družina na robu revščine. Rad gledam oddaje o kuhanju. Kuham za nekaj več ljudi kot v tisti oddaji. Doma, ne pa ob morju kot kuhar na zaslonu. Zatemnim zaslon, poslušam. Utišam zvok ter gledam barve in oblike živil, ki jih (ne)poznam. A jih ne vonjam in okušam. Čeprav se mi na trenutke dozdeva, da jih. Da bi se čim bolj približal obsedenosti štirindvajseturnih kuharskih potopisov, obsesivno snemam svoje kuhinjske pustolovščine. Morda opazim brv, ki vodi čez prepad med razpokama v sliki. Morda se izriše nekaj, kar tiči na dnu brezna, ki zeva med potrošnikovim naslonjačem in oknom v svet.

Avtor: Ivan Mijačević
Svetovanje: Jasmina Založnik
Produkcija: MKC Maribor, Zavod MOJa KreacijA, 2019
Koprodukcija: GT22, Fundacija sonDA


Sobota, 21. 9. 2019 ob 20:00 / Mali oder Narodnega doma Maribor

AJA ZUPANEC: KRIČEČE BLEŠČEČE

Avtorska solo plesna predstava / Trajanje: 45 min

Puhast, bleščeč svet, poln mehurčkov in sladkobe.Ženska pravljica, ki pod vprašaj postavlja romantične predstave in ideale srečnih koncev.
Konec.
Bleščeč?
Kričeč?
Samo da bo srečen, pravijo.

Avtorica in izvajalka: Aja Zupanec
Dramaturgija: Urša Sekirnik
Oblikovanje svetlobe: Dani Žorž
Glasba: Matjaž Predanič
Asistentka: Iza Skok
Grafična podoba: Nadja Škataro Djokić
Ko-produkcija: Plesni forum Celje, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Celje

foto: Iza Skok

foto: Iza Skok


Nedelja, 22. 9. 2019 ob 20:00 / Lutkovno gledališče Maribor

LIQUID LOFT / CHRIS HARING: DEEP DISH

Plesna predstava - koreografski film v živo / Trajanje: 60 min

Zabava z večerjo se spremeni v pustolovsko vožnjo skozi dimenzije makro- in mikrokozmosa. Posnetki ročne kamere, ki jo usmerjajo performerji, v živo vodijo skozi bizarne paralelne svetove organskih objektov. Filmske metode v kombinaciji z izkrivljenim zvokom priklicujejo metafore baročnih vrtov, zemeljskih radosti in njihovega neizbežnega propada. Družba, utemljena na hlepenju in radovednosti, kričeče, a hkrati neusmiljeno slavi svojo minljivost v številnih dimenzijah realnosti, povečanih na filmskem platnu. Obilje narave neizbežno posrka vse gibe in človekovo vedenje v tem tihožitju.

Kot v romanu Locus Solus, v katerem vseved Maître Canterel svoje povabljence popelje skozi različne pokrajine, se tudi v projektu Deep Dish srečamo z lepoto in dekadenco človekovega obstoja, ki bo kmalu minil. V nizu dogodkov Perfect Garden Series v produkciji Liquid Loft in v sodelovanju z likovnim umetnikom Michelom Blazyjem motiv vrta predstavlja izraz človekovega prizadevanja po nadzoru in njegovega neuspešnega bega pred lastno minljivostjo, hkrati pa tudi podobo rasti in bohotenja, ki nenehno vodi v razvoj nečesa novega.

Ples in koreografija: Luke Baio, Stephanie Cumming, Katharina Meves, Anna Maria Nowak
Umetniško vodstvo in koreografija: Chris Haring
Kompozicija in oblikovanje zvoka: Andreas Berger
Dramaturgija, scenografija in oblikovanje svetlobe: Thomas Jelinek
Organske skulpture in svetovanje: Michel Blazy
Inspicient: Roman Harrer
Mednarodno zastopanje: Line Rousseau
Izvršna producentka: Marlies Pucher

foto: Bernhard Müller

foto: Bernhard Müller

Koprodukcija: Tanzquartier Wien in Liquid Loft v sodelovanju s Korzo Den Haag in Le Centquatre Paris.

Liquid Loft podpirata: mesto Dunaj (MA7 – Oddelek za kulturo mesta Dunaj) in Zvezno ministrstvo za umetnost in kulturo Republike Avstrije (BMUKK).

Dogodek so omogočili: DANCE ON TOUR AUSTRIA – projekt Tanzquartier Wien v sodelovanju z Zveznim ministrstvom za Evropo, integracijo in zunanje zadeve Republike Avstrije.


NAKUP VSTOPNIC

Cene predstav v LGM, SNG in Narodnemu domu Maribor:

  • 6 EUR  

  • 4 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)

  • za abonente abonmaja MAMO za predstavo DEEP DISH vstop z abonmajskim kuponom

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Predstava je umeščena v abonma MAMO

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.


Festival organizirajo: MKC Maribor, Plesna izba Maribor in zavod MOJa KreacijA.
Spletna stran festivala: festivalplatforma.si
Kontakt in informacije: info@mkc.si


PROGRAM FESTIVALA


PODPIRAJO NAS


Earlier Event: September 18
Omizje: ORAL[NO] – O OKUSIH
Later Event: September 19
Anna Dankova: GOLEM