Back to All Events

Liquid Loft / Chris Haring: DEEP DISH

  • Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Združena festivalska naveza Performa&Platforma vabi na enega izmed vrhuncev letošnjega festivalskega dogajanja - predstavo Deep Dish / Globoka skleda avstrijskega koreografa Chrisa Haringa, ki predstavlja zadnji del niza Perfect Garden Series v sodelovanju z Michaelom Blazyjem (FR).

V letu 2019 združena festivala Platforma&Platforma v središče postavljata oralnost in z njo okus ter vabita gledalce, da se pridružijo ob okušanju umetnosti. Umetnost, ki nam poskuša ponuditi drugačno izkušnjo – estetsko in doživljajsko – namreč na usta in okus ne pozablja. Naj bo metaforično naslavljanje “okusa” drugega, drugosti, anomalij ali pa zgolj poskus prestrukturiranja uprizoritvenih prostorov v prostore srečanja, začasne, med seboj povezane skupnosti. To na skrajno učinkovit način dosežejo s postavitvijo skupne mize, s pijačo in jedačo, ki jo lahko skupaj pripravljamo, spoznavamo, okušamo in delimo.

Eden izmed vrhuncev letošnjega festivalskega programa je predstava Deep Dish priznanega in večkrat nagrajenega avstrijskega koreografa Chrisa Haringa. V nizu dogodkov Perfect Garden Series v produkciji Liquid Loft in v sodelovanju z likovnim umetnikom Michelom Blazyjem motiv vrta predstavlja izraz človekovega prizadevanja po nadzoru in njegovega neuspešnega bega pred lastno minljivostjo, hkrati pa tudi podobo rasti in bohotenja, ki nenehno vodi v razvoj nečesa novega.

Po dogodku sledi pogovor z ustvarjalci.

Festival sodobnih performativnih praks Performa&Platforma bo potekal na različnih lokacijah v Mariboru med 19. in 22. septembrom. Več informacij o programu lahko preberete tukaj, aktualno dogajanje pa spremljate na uradni Facebook strani festivala.


O PROGRAMU

Nedelja, 22. 9. 2019 ob 20. 00 / Lutkovno gledališče Maribor

Chris Haring & Liquid Loft: DEEP DISH / GLOBOKA SKLEDA

Plesna predstava - koreografski film v živo / Trajanje: 60 min

Ples in koreografija: Luke Baio, Stephanie Cumming, Katharina Meves, Anna Maria Nowak
Umetniško vodstvo in koreografija: Chris Haring
Kompozicija in oblikovanje zvoka: Andreas Berger
Dramaturgija, scenografija in oblikovanje svetlobe: Thomas Jelinek
Organske skulpture in svetovanje: Michel Blazy
Inspicient: Roman Harrer
Mednarodno zastopanje: Line Rousseau
Izvršna producentka: Marlies Pucher

Koprodukcija: Tanzquartier Wien in Liquid Loft v sodelovanju s Korzo Den Haag in Le Centquatre Paris.

Liquid Loft podpirata: mesto Dunaj (MA7 – Oddelek za kulturo mesta Dunaj) in Zvezno ministrstvo za umetnost in kulturo Republike Avstrije (BMUKK).

Dogodek so omogočili: DANCE ON TOUR AUSTRIA – projekt Tanzquartier Wien v sodelovanju z Zveznim ministrstvom za Evropo, integracijo in zunanje zadeve Republike Avstrije

Zabava z večerjo se spremeni v pustolovsko vožnjo skozi dimenzije makro- in mikrokozmosa. Posnetki ročne kamere, ki jo usmerjajo performerji, v živo vodijo skozi bizarne paralelne svetove organskih objektov. Filmske metode v kombinaciji z izkrivljenim zvokom priklicujejo metafore baročnih vrtov, zemeljskih radosti in njihovega neizbežnega propada. Družba, utemljena na hlepenju in radovednosti, kričeče, a hkrati neusmiljeno slavi svojo minljivost v številnih dimenzijah realnosti, povečanih na filmskem platnu. Obilje narave neizbežno posrka vse gibe in človekovo vedenje v tem tihožitju.

Kot v romanu Locus Solus, v katerem vseved Maître Canterel svoje povabljence popelje skozi različne pokrajine, se tudi v projektu Deep Dish srečamo z lepoto in dekadenco človekovega obstoja, ki bo kmalu minil. V nizu dogodkov Perfect Garden Series v produkciji Liquid Loft in v sodelovanju z likovnim umetnikom Michelom Blazyjem motiv vrta predstavlja izraz človekovega prizadevanja po nadzoru in njegovega neuspešnega bega pred lastno minljivostjo, hkrati pa tudi podobo rasti in bohotenja, ki nenehno vodi v razvoj nečesa novega.

O AVTORJU

Avstrijski koreograf Chris Haring je doslej sodeloval s koreografi in skupinami, kot so DV8 (London), Nikolais/Luis Dance Cie (ZDA), man act (VB), Nigel Charnock (VB), pilottanzt in a.o. V sodelovanju z multimedijskim umetnikom in skladateljem Klausom Obermaierjem je razvil video plesna performansa D.A.V.E. in Vivisector (Razteleševalec), ki sta gostovala po vsem svetu.

Eden od glavnih vplivov na njegovo delo, na primer Fremdkörper (Tuja telesa, najboljši performans na plesnem bienalu v Lyonu v 2004), je znanstvena fantastika in človeško telo kot kibernetska pokrajina. Od leta 2005 je umetniški vodja skupine Liquid Loft. Koreografiral je predstave Kind of Heroes (Neke vrste heroji), Running Sushi (Leteči suši), Talking Head (Govoreča glava) in serijo Perfect Garden (Popolni vrt). V 2007 je ustvaril serijo Posing Project (Projekt poziranja) in Posing Project B – The Art of Seduction (Projekt poziranja B – Umetnost zapeljevanja) za katerega je prejel zlatega leva za najboljši performans na beneškem bienalu.

Chris Haring je v letu 2010 prejel nagrado za profiliranega umetnika na polju uprizoritvenih umetnosti s strani avstrijskega Zveznega ministrstva za umetnost.


NAKUP VSTOPNIC

Cene predstav v LGM, SNG in Narodnemu domu Maribor:

  • 6 EUR  

  • 4 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)

  • za abonente abonmaja MAMO vstop z abonmajskim kuponom

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Predstava je umeščena v abonma MAMO

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.

Festival organizirajo: MKC Maribor, Plesna izba Maribor in zavod MOJa KreacijA.
Spletna stran festivala: festivalplatforma.si
Kontakt in informacije: info@mkc.si


PROGRAM FESTIVALA


PODPIRAJO NAS