Back to All Events

Omizje: ORAL[NO] – O OKUSIH


  • Regionalni RTV center Maribor 33 Ilichova ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Ali so gastronomski užitki zasenčili umetnost kot tako? Ali lahko govorimo o novodobni kulinarični umetnosti? Kaj so razlogi za tovrsten razmah kulinaričnih medijskih prezentacij? Kaj narekujejo novi trendi? Vse to in še več bomo z eminentnimi gosti razpravljali v oddaji Omizje, ki bo na sporedu Televizije Maribor v sredo, 18. 9. 2019 ob 20. uri.

V letu 2019 združena festivala Platforma&Platforma v središče postavljata oralnost in z njo okus ter vabita gledalce, da se pridružijo ob okušanju umetnosti. Umetnost, ki nam poskuša ponuditi drugačno izkušnjo – estetsko in doživljajsko – namreč na usta in okus ne pozablja. Naj bo metaforično naslavljanje “okusa” drugega, drugosti, anomalij ali pa zgolj poskus prestrukturiranja uprizoritvenih prostorov v prostore srečanja, začasne, med seboj povezane skupnosti.

Festival sodobnih performativnih praks Performa&Platforma bo potekal na različnih lokacijah v Mariboru med 19. in 22. septembrom. Več informacij o programu lahko preberete tukaj, aktualno dogajanje pa spremljate na uradni Facebook strani festivala.


O PROGRAMU

Sreda, 18. 9. 2019, ob 20:00 in četrtek, 19. 9. ob 13:30 / Televizija Maribor (RTV Slovenija)

Oddaja Omizje: ORAL[NO] – O OKUSIH

TV oddaja – moderirana razprava / Trajanje: 60 min

Moderira: dr. Zoran Medved
Gostje: Iztok Ilc, Uroš Mencinger in Danilo Ivanuša – Knedl
Produkcija: MKC Maribor, Plesna izba Maribor in Zavod MojA KreaciJA v sodelovanju s Televizijo Maribor

Kadar se danes ukvarjamo s hrano, se bolj kot okusu posvečamo njenemu izgledu. Estetika prehranske ponudbe na socialnih omrežjih prebuja in vzbuja vse naše čute z lepotami kulinarike in teles. Kuharske knjige še vedno spadajo med najbolj prodajane izdelke, medtem ko kuharski blogi prevladujejo in izstopajo po številnih ogledih in všečkih. Ustvarjanje jedi je danes v trendu, pri čemer se v receptih pojavljajo zmeraj nove kombinacije, načini in inovativni pristopi k pripravi hrane, velik poudarek pa je na čim bolj mični predstavitvi dobrot širši javnosti. Paleta okusov se izrazi tudi z barvami, skozi vidno zaznavanje. Ozaveščanje potrošnikov je povzročilo širitev ponudbe bio izdelkov, ki so po večini promovirani ali označeni kot vege, veganski, ajurvedski idr. Zdaj to ni več zgolj al a carte ponudba, ampak prva izbira za mnoge navdušence nad zdravim življenskim slogom. Če želiš govoriti o gastronomiji ali vsaj doživeti prave kulinarične užitke, je priporočljivo slediti temu trendu.

Danes so dobri kuharji skoraj bolj slavni kot supermodeli.

Prvo kuharsko oddajo na televiziji BBC so začeli snemati pred več kot pol stoletja, davnega leta 1946, že takrat so skušali prikazati določene posebnosti, nove in vznemirljive pristope, sodobna kulinarika pa še vedno išče nove izzive.


Festival organizirajo: MKC Maribor, Plesna izba Maribor in zavod MOJa KreacijA.
Spletna stran festivala: festivalplatforma.si
Kontakt in informacije: info@mkc.si


PROGRAM FESTIVALA


PODPIRAJO NAS


Earlier Event: September 11
Brezplačen tečaj slovenskega jezika
Later Event: September 19
Festival Performa&Platforma: Oraln[no]