Back to All Events

Sorour Darabi: FARCI.E

  • Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Prvi vrhunec letošnje naveze 24. festivala sodobnih performativnih praks Performa in 13. Platforme sodobnega plesa se bo zgodil že v petek, 20. septembra, ko je na sporedu predstava Farci.e, v kateri avtor_ica Sorour Darabi raziskuje spol na izčrpen in visceralen način.

V mojem maternem jeziku, perzijskem, ima beseda spol »جنس« (jens) dva zelo različna pomena: kadar jo uporabimo v povezavi z ljudmi in živalmi, se nanaša na njihov biološki spol, tako kot v večini jezikov. A če jo uporabimo za stvari in predmete, se nanaša na material, iz katerega so izdelani, torej je »spol« te mize les. Zato o spolu že od nekdaj razmišljam prej kot o materialu kot pa v povezavi s spolno identiteto.
— Sorour Darabi

V letu 2019 združena festivala Platforma&Platforma v središče postavljata oralnost in z njo okus ter vabita gledalce, da se pridružijo ob okušanju umetnosti. Umetnost, ki nam poskuša ponuditi drugačno izkušnjo – estetsko in doživljajsko – namreč na usta in okus ne pozablja. Naj bo metaforično naslavljanje “okusa” drugega, drugosti, anomalij ali pa zgolj poskus prestrukturiranja uprizoritvenih prostorov v prostore srečanja, začasne, med seboj povezane skupnosti.

Festival sodobnih performativnih praks Performa&Platforma bo potekal na različnih lokacijah v Mariboru med 19. in 22. septembrom. Več informacij o programu lahko preberete tukaj, aktualno dogajanje pa spremljate na uradni Facebook strani festivala.


O PROGRAMU

Petek, 20. 9. 2019 ob 21.00 / Lutkovno gledališče Maribor

Sorour Darabi: FARCI.E

Plesna predstava / Trajanje: 45 min

Koncept, koreografija in performans: Sorour Darabi
Oblikovanje svetlobe: Yannick Fouassier
Lučno vodenje: Jean-Marc Ségalen
Zunanje oko: Mathieu Bouvier
Produkcija: Météores
Koprodukcija: Festival Montpellier Danse, ICI-CCN Montpellier Occitanie / Pyrénées Méditerranée s podporo CND – Nacionalnega plesnega centra– Pantin, Honolulu-Nantes in Gledališče de Vanves

Delo raziskuje spol na izčrpen in visceralen način, od njegovega biološkega oblikovanja/deformacij (telo), do kulturnih konstruktov (spolna identiteta) in jezikovnih opredelitev (spol besed in predmetov).

»Moj materni jezik, perzijski, namreč sploh nima spolnih označevalcev. Slovnično gledano, ni potrebe po opredelitvi spola govornika. Členki, glagoli in pridevniki nimajo moške ali ženske različice. Samostalniki so prav tako nevtralni.

Nenehno pripisovanje spola v jeziku in pri komunikaciji je odprlo več zahtevnih vprašanj. Kaj če želim o sebi govoriti na nevtralen način? Kaj pomeni biti v osnovi določen s spolom, ki ga moraš ves čas izražati? Zakaj ne bi preklapljali spola, iz stavka v stavek, iz enega trenutka ali dne v drugega?

Koliko mojih telesnih delov je ženskih in koliko moških? Sem morda ženstvena, medtem ko je moja vagina možata? Kakšno izmišljeno zgodbo skuša povedati francoščina s tem, ko pripisuje spol besedam in stvarem?

V mojem maternem jeziku, perzijskem, ima beseda spol »جنس« (jens) dva zelo različna pomena: kadar jo uporabimo v povezavi z ljudmi in živalmi, se nanaša na njihov biološki spol, tako kot v večini jezikov. A če jo uporabimo za stvari in predmete, se nanaša na material, iz katerega so izdelani, torej je »spol« te mize les. Zato o spolu že od nekdaj razmišljam prej kot o materialu kot pa v povezavi s spolno identiteto.«


O AVTORJU_ICI

Sorour Darabi je samouki_a iranski_a umetnik_ca, ki trenutno živi v Parizu. Pred začetkom magistrskega študija koreografije na Centre Choréographique National de Montpellier (pod vodstvom Mathilde Monnier in Christiana Rizza) v 2013 je bil_a že zelo aktiven_a v Iranu. Je član_ica podzemnega združenja ICCD, predstavil_a je različna dela na festivalu Untimely v Teheranu. Med 2013 in 2015 je v času študija na omenjenem programu ustvaril_a performans V spreminjanju, ki prevprašuje procese preobrazbe skozi čas in raziskuje sobivanje z okoljem.


NAKUP VSTOPNIC

Cene predstav v LGM, SNG in Narodnemu domu Maribor:

  • 6 EUR

  • 4 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.

Festival organizirajo: MKC Maribor, Plesna izba Maribor in zavod MOJa KreacijA.
Spletna stran festivala: festivalplatforma.si
Kontakt in informacije: info@mkc.si


PROGRAM FESTIVALA


PODPIRAJO NAS