Back to All Events

Anna Dankova: GOLEM

  • Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

24. festival sodobnih performativnih praks Performa in 13. Platforma sodobnega plesa letošnje festivalsko dogajanje odpirata z gibalno predstavo Golem bolgarske avtorice Anne Dankove, s katero raziskuje sodobni svet, v glavnem utemeljen na prostem trgu in globalnem pretoku informacij.

V letu 2019 združena festivala Platforma&Platforma v središče postavljata oralnost in z njo okus ter vabita gledalce, da se pridružijo ob okušanju umetnosti. Umetnost, ki nam poskuša ponuditi drugačno izkušnjo – estetsko in doživljajsko – namreč na usta in okus ne pozablja. Naj bo metaforično naslavljanje “okusa” drugega, drugosti, anomalij ali pa zgolj poskus prestrukturiranja uprizoritvenih prostorov v prostore srečanja, začasne, med seboj povezane skupnosti.

Festival sodobnih performativnih praks Performa&Platforma bo potekal na različnih lokacijah v Mariboru med 19. in 22. septembrom. Več informacij o programu lahko preberete tukaj, aktualno dogajanje pa spremljate na uradni Facebook strani festivala.


O PROGRAMU

Četrtek, 19. 9. 2019 ob 20.00 / Lutkovno gledališče Maribor

Anna Dankova: GOLEM

Gibalna predstava / Trajanje: 60 min

Režija: Anna Dankova 
Nastopajo: Iva Sveštarova, Violeta Vitanova, Irena Cvetanova
Scenografija: Stanimir Genov 
Zvok: trohi
Kostumografija: Leda Ekimova
Dramski asistent: ghostdog
Fotografija:  Jaka Mihelič

Golem je gibalna predstava, ki raziskuje sodobni svet, v glavnem utemeljen na prostem trgu in globalnem pretoku informacij. Razširjena epidemija konzumerizma povzroča noro vrtinčenje virov v smislu materialnih izdelkov, čustev, spolnega nagona, želja. V predstavi se osredotočamo na asketsko preprosto rutinsko dejanje žvečenja žvečilnega gumija kot edinega sredstva gledališke raziskave. Projekt interpretira nenehne sanje po raju in kroge okoli trojstva »praznina – potrošnja – onesnaževanje« v kontekstu starega judovskega mita o Golemu.

O AVTORICI

Anna Dankova je neodvisna gledališka režiserka, ki raziskuje večžanrske in robne performativne prakse. Ima magisterij iz novinarstva, prav tako je študirala filmsko in televizijsko režijo, v 2002 pa je zaključila magistrski študij gledališke režije. Anna Dankova je študirala in prakticirala različne psihoanalitske in psihoterapevtske smeri, največ izkušenj ima v polju psihodrame. V 2017 je končala magistrski študij iz psihosocialnih umetniških praks. Projekti: TAXITA, performans (2007); Ultrasonic, site-specific instalacija (Ultrasonično, 2012); Cosmonaut, performans (Kozmonavt, 2013); A Walk in the Park Charlesa Meeja, ulično gledališče; mednarodni festival Varna Summer (Sprehod v parku, 2014); Golem, performans (Golem, 2016); Maxim Gorky, Berlin (Maksim Gorki, 2017); Ada Lovelace, performans (2019).


NAKUP VSTOPNIC

Cene predstav v LGM, SNG in Narodnemu domu Maribor:

  • 6 EUR

  • 4 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.

Festival organizirajo: MKC Maribor, Plesna izba Maribor in zavod MOJa KreacijA.
Spletna stran festivala: festivalplatforma.si
Kontakt in informacije: info@mkc.si


PROGRAM FESTIVALA


PODPIRAJO NAS


Earlier Event: September 19
Festival Performa&Platforma: Oraln[no]
Later Event: September 20
Ana Romih & Beno Novak: KONCERT TELESA