Predgovor koordinatorke festivala Petre Kolmančič

Dragi ljubitelji branja in prijatelji dobrih knjig!

Jubilejni petindvajseti Slovenski dnevi knjige v Mariboru prinašajo bogat večdnevni literarni program s knjižnim sejmom na Grajskem trgu in številnimi dogodki, ki bodo potekali na različnih prizoriščih v Mariboru in bližnji okolici. Koordinator in producent festivala je Mladinski kulturni center Maribor, ki je program pripravil v sodelovanju z dvajsetimi partnerji in petdesetimi drugimi akterji, ki delujejo na področju knjige in literature.

Člani in članice programskega odbora festivala smo tokrat v središče programskih vsebin postavili uporništvo v sodobni slovenski literaturi – zanimalo nas bo, kako se sodobna slovenska literatura odziva na družbeni vsakdanjik, obudili bomo spomin na bogato izročilo slovenskega pesništva upora, spomnili bomo na drzne knjižne junake in junakinje, ki so s svojim nekonvencionalnim razmišljanjem in subverzivnimi idejami premikali meje miselnega in dejanskega sveta ter preobrazili marsikaterega posameznika – bralca ali bralko. Z izbrano temo želimo odpreti razpravo o potencialni uporni moči literarne besede ter o njenem trajnostnem učinku v nasprotju s hipnim učinkom izjav na družbenih omrežjih. Z literarnimi ustvarjalkami in literarnimi ustvarjalci bomo spregovorili o drznih identitetah njihovih knjižnih junakov in junakinj ter o drugih pojavnih oblikah upora v književnih delih.

Program festivala sestavljajo knjižni sejem s spremljevalnim programom na odprtem odru na Grajskem trgu, dopoldanski program za otroke ter kurirani večerni literarni dogodki, povezani z letošnjo osrednjo temo. Novost in posebnost ob letošnjem jubileju je razglasitev nominirank in nominirancev ter prejemnika ali prejemnice nove nagrade na področju prevajanja, nagrade Vasje Cerarja za najboljši prevod mladinskega dela. Nagrado je ustanovilo Društvo slovenskih književnih prevajalcev in bo prvič podeljena na svečani otvoritvi festivala, aprila pa smo razglasili nominiranke in nominirance, ki se bodo do junija predstavili občinstvu na mariborskih šolah. To so Igor Saksida, Barbara Pregelj, Milan Dekleva in Aleksandra Kocmut.

Na knjižnem sejmu na Grajskem trgu se letos prestavlja več kot trideset založb. Ob knjižnem sejmu se bo v šestih dneh zvrstilo skoraj šestdeset dogodkov; literarni nastopi, branja, predstavitve knjig, razprave, pogovori, knjižne razstave in ulični performansi, na njih pa se bo mogoče v živo srečati z literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci ter ostalimi akterji, ki sodelujejo v procesu nastajanja knjig; ilustratorji, uredniki, prevajalci in založniki.

V dopoldanskem delu programa za otroke pripravljamo pester program z odličnimi avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature. Na odprtem odru knjižnega sejma se predstavljajo založbe, samozaložniki, zanimivi literarni projekti in natečaji. Pripravljamo bogat večerni program s književnimi gosti in književnimi gostjami, ki bodo z nami delili izbrane pesmi in odlomke iz svojih del na temo upora. Pester in bogat literarni program pa bo potekal tudi v partnerskih mestih po Sloveniji.

Vabim vas, da se nam pridružite na festivalskih prizoriščih in knjižnem sejmu na Grajskem trgu!

Petra Kolmančič,
koordinatorka programa 25. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru



foto: Boštjan Lah