Nagovor programske koordinatorke Petre Kolmančič

Programska koordinatorka Petra Kolmančič je tudi ob prihajajočem 24. literarnem festivalu Slovenski dnevi knjige pripravila prav poseben nagovor, s katerim vas vabi na obisk in spremljanje letošnjega dogajanja.

Dragi ljubitelji knjig in prijatelji literature! 

Grajski trg v Mariboru po novih knjigah običajno diši aprila, a letos bo zaradi izrednih okoliščin s stojnic slovenskih založnikov po novih knjigah zadišalo šele med 18. in 24. junijem, ko Mladinski kulturni center Maribor s številnimi partnerji in producenti pripravlja knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom za otroke, mladino in odrasle, s predstavitvami založb in knjižnih novitet ter z večernimi literarnimi dogodki v poletnem KGB-ju pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor. 

Na knjižnem sejmu na Grajskem trgu se bo mogoče oskrbeti za dolgo vročo poletje z bogato ponudbo knjig različnih žanrov in zvrsti po znižanih sejemskih cenah. Na literarnih nastopih, branjih, razpravah, pogovorih in uličnih performansih se bo mogoče v živo srečati z literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci ter ostalimi akterji, ki sodelujejo v procesu nastajanja knjig: ilustratorji, uredniki, prevajalci in založniki. Pripravljamo pravljični sprehod za otroke po Timbuktuju ob reprodukcijah slik velikega formata po nagrajeni slikanici Petra Svetine in Igorja Šinkovca ter bogat program za najmlajše v dopoldanskem času. Potekal bo maraton mariborskih literatov z Združenimi državami poezije in predstavitvijo knjige Janko Glazer v prevodu. Humanitarno združenje žensk Inner Wheel Klub Maribor znova pripravlja knjižno in bralno akcijo Podarimo knjigo in besedo. Na odprtem odru knjižnega sejma se bodo predstavile založbe, samozaložniki, spletni slovenski literarni portali in literarne revije. V program smo umestili interaktivna ulična performansa Tipkajmo z Jurčičem in Tipkajmo z Dostojevskim, s katerima bomo obeležili pomembna jubileja slovenske in svetovne književnosti. Na Grajskem trgu bomo razstavili izbrana dela fotografskega natečaja Obrazi knjige, pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor pa bo na ogled razstava na prostem, povezana z okroglim jubilejem pesnice Erike Vouk. 

Osrednja tema letošnjega dogajanja je »Dotik« – z izbrano temo želimo začeti razpravo o pomembnosti človeške bližine, dotika in pristne komunikacije, o posledicah prepovedi druženja v času pandemije pa seveda o tkanju stikov z drugim in drugimi preko knjig in branja. 

Kot vsako leto bomo pripravili bogat večerni program z izbranimi domačimi in tujimi književnimi gosti in gostjami, razglasili bomo novega viteza oziroma vitezinjo Pesniškega turnirja, pripravljamo večer literature LGBTQ+ z odprtim literarnim mikrofonom, na Literarni postaji Mariborske knjižnice bomo gostili pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc, osrednjo gostjo festivala. Izbrane pesmi in odlomke iz svojega opusa in aktualnih del na temo dotika bodo z nami delili uveljavljeni literarni ustvarjalci in ustvarjalke. 

Pester in bogat literarni program poteka tudi v partnerskih mestih po Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Brežicah, Sežani, Celju, Ormožu, Novem mestu, Hrastniku, Lenartu in Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Ker dobre literature nikoli ni preveč, vas po koncu festivala vabimo na dogodke literarne narave na mariborska dvorišča, ki jih pod okriljem festivala Lent pripravljajo Živa dvorišča – povzetek programa najdete na koncu te programske knjižice. 

Vsega seveda ni mogoče zajeti v tem kratkem uvodu, zato predlagam, da skrbno prelistate programsko knjižico, izberete kaj zase in si sestavite svoj festivalski urnik. In ne pozabite obiskati knjižnega sejma na Grajskem trgu – v knjigah nas čakajo majhni dotiki velikega formata! 


Petra Kolmančič, programska koordinatorka festivala 

 
foto: Branimir Ritonja

foto: Branimir Ritonja