Nagovor Marje Guček za 24. edicijo festivala

Direktorica MKC Maribor Marja Guček je ob pričetku festivalskega dogajanja 23. Slovenskih dnevov knjige pripravila slavnostni nagovor, ki ga objavljamo tudi v obliki spletnega zapisa.


Letošnja osrednja tema festivala Slovenski dnevi knjige preizprašuje pomen in vrednost dotika. V zadnjih mesecih smo dotik omejili, izumili smo celo nove načine pozdravljanja, ki dotik omejujejo. Iskren stisk roke je nadomestilo nerodno dotikanje komolcev ali pesti. Prej samoumevni dolgi, močni objemi med nedružinskimi člani so zdaj pospremljeni z vprašanjem »Lahko objem?« ali nerodnim nakazovanjem, da bi nam dragega človeka radi objeli.

V okviru festivala, ki ga že 24. leto zapored organizira Mladinski kulturni center Maribor, bomo osebno temo dotika povezali s procesom ustvarjanja in literature. Ali omejevanje bližine in dotika vpliva (tudi) na ustvarjalni proces? Se to pozna v literarnih delih, ki so nastala v preteklem letu oziroma v delih, ki nastajajo? 

Pred meseci, ko je festivalska ekipa pričela snovati festival, je bilo v zraku nekaj dvoma, in sicer ali se bodo partnerji odzvali in sodelovali s festivalom tudi letos. Ali se bodo založniki želeli predstaviti na knjižnem sejmu? Bodo nastopajoče razmere, v katerih se festival organizira in se bo izvedel, omejevale preveč, da bi se nam pridružili? Zdaj, ko je sestava programa sklenjena, lahko s ponosom napišemo, da festival letos ponuja Mariborčanom in Mariborčankam izjemno bogat program: v sedmih dnevih se bo zvrstilo okoli 100 dogodkov, ki jih organiziramo v sodelovanju z dvajsetimi partnerskimi in skoraj 40-imi sodelujočimi organizacijami. Na knjižnem sejmu se bo tokrat predstavilo rekordnih 28 založnikov! Veseli? Ne, presrečni! 

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, ne bi bil mogoč brez zvestih financerjev, partnerjev, programskega odbora in ekipe, ki bo med 18.–24. junijem dihala za festival. Iskrena hvala vsem. 

Za konec samo še vabilo, da nas poiščite na enem izmed festivalskih prizorišč v mestu: naj bodo obiski polni (varnih) dotikov in iskrene bližine. 


- Marja Guček, direktorica MKC Maribor

 

foto: Mitja Florjanc