Rok Vilčnik & Jaka Železnikar: DIGITALNI ŠRAPNELI

V sklopu 24. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru vas prisrčno vabimo k preizkušanju ekskluzivne interaktivne digitalne pesniške instalacije Digitalni šrapneli, ki je nastal v sodelovanju s pisateljem Rokom Vilčnikom in slovenskim pionirjem spletne umetnosti Jako Železnikarjem, s katero boste lahko v nekaj minutah ustvarili čudoviti pesnitve.

Izbrane verze iz pesmi objavljenih v novi pesniški zbirki Roka Vilčnika (Šrapneli, Kulturni center Maribor, 2021) bo mogoče v digitalnem okolju formirati v nove pesmi, pri čemer programski logaritem, ki ga je oblikoval Jaka Železnikar, pesnik, pionir spletne umetnosti in digitalne poezije, dopušča neskončno število mogočih rezultatov. 

S pomočjo občinstva in sodobne tehnologije se bodo verzi sestavljali v nove pesmi z novimi pomeni. Vsaka nastala pesem bo unikatna, uporabniki bodo pesmi lahko shranili ali jih delili na družbenih omrežjih. Vas zanima kako? Kliknite na spodnji gumb in preizkusite sami - brez nameščanja in registracije!

V času festivala bomo na družbenih omrežjih objavljali povezavo do spletne strani z interaktivno digitalno pesniško instalacijo, na Grajskem trgu pa bo obiskovalcem sejma na voljo računalnik, na katerem se bodo lahko preizkusili v digitalnem sestavljanju pesmi.

Najbolj uspele pesmi bodo sproti natisnjene in razstavljene na stojnici MKC Maribor, kjer bo Rok Vilčnik v soboto, 19. junija 2021, med 10. in 12. uro tudi podpisoval svojo novo pesniško zbirko.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor

 

O AVTORJIH

foto: Jasmina Pader

foto: Jasmina Pader

foto: Sunčan Patrick Stone

foto: Sunčan Patrick Stone

ROK VILČNIK je slovenski pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist. Je prejemnik številnih nagrad: Grumovo nagrado je prejel kar trikrat: leta 2000 za dramski tekst To, leta 2008 za dramski tekst Smeti na Luni ter leta 2016 za dramski tekst Ljudski demokratični cirkus Sakešvili. Nagrado žlahtno komedijsko pero za najboljšo komedijo je prejel dvakrat, lani za črno komedijo Pravi Heroji in leta 2004 za monokomedijo Pavlek. Za dosežke na področju kulture je prejel Glazerjevo listino (2014). Njegove drame so redno na sporedih gledališč po Sloveniji, pa tudi v tujini (Hrvaška, BIH, Češka, Izrael, ZDA …).

Izdal je tri pesniške zbirke: Sanje (1994), Pogrešanke (2004) , Zdravilo za Ano (2015) in Šrapneli (2021).

Rok Vilčnik je tudi odličen tekstopisec in je zaslužen za nekaj najuspešnejših glasbenih projektov v zgodovini slovenske glasbe: Simpatico, Pliš in Papir. Besedila piše tudi za druge izvajalce, kot so Severa Gjurin, Maja Keuc, Neisha in Bilbi. Trenutno zelo uspešno sodeluje v novem glasbenem podvigu, ki se imenuje Simpatico.

JAKA ŽELEZNIKAR, pionir spletne umetnosti (net art) in spletne e-literature. Trenutno razvija kreativne spletne aplikacije, predvsem s področja e-literature. Poleg spletnih strani njegovo delo obsega še spletne in mobilne aplikacije, dodatke za brskalnik, disketo, knjige in e-knjige ter lutko-robota, ki govori lokacijsko pogojene zgodbe. Je avtor prve slovenske interaktivne pesniške zbirke (1997). Razstavlja in objavlja mednarodno. 2010 pridobi naziv MA in Creative Writing and new Media.


Digitalni šrapneli-1.jpg