Nagovor direktorice MKC Maribor ob pričetku festivalskega dogajanja

Direktorica MKC Maribor Marja Guček je ob pričetku festivalskega dogajanja 23. Slovenskih dnevov knjige pripravila slavnostni nagovor, ki ga objavljamo tudi v obliki spletnega zapisa.

“Kaj vse nam lahko ponudi dobra knjiga? Pobeg v drug svet, nasvet, rekreacijo za um, tudi posebno vrsto meditacije. In veliko dobre poezije in proze bo moč spoznati na 23. festivalu Slovenski dnevi knjige Maribor v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Epidemija je letos festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru postavila na glavo. Prvo, t.i., pred-izvedbo festivala smo doživeli že aprila, sedaj, konec junija pa še izvedbo festivala kot ga poznamo – s knjižnim sejmom, ulično razstavo, literarno-glasbenimi nastopi, koncertom. Veseli smo, da bomo del dogodkov izvedli na odprtem, na Grajskem trgu, in tako ulice mesta ponovno napolnili z druženjem in kulturnimi dogodki. Z mnogimi stvarmi, ki smo jih sedaj vsi pogrešali.

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, ne bi bil mogoč brez financerjev, partnerjev, programskega odbora in ekipe, ki bo še vse do 24. junija dihala za festival. Predvsem zaradi vztrajnosti, iznajdljivosti in zavedanja, kako pomembni so kulturni literarni dogodki, bomo letos deležni dveh festivalskih sklopov. Če smo vas tako v aprilu vabili, da nas spremljajte na enem izmed družbenih kanalov, vas sedaj vabimo, da nas med 19. – 24. junijem 2020 poiščite na enem izmed festivalskih prizorišč v mestu.

Z obiskom dogodkov ne boste podprli samo festivala, ampak tudi kulturne ustvarjalce, ki so se zaradi epidemije znašli v nepredvidljivi situaciji. Skupaj jih podprimo z obiskom, aplavzom ter nakupom njihovih avtorskih izdelkov.”

- Marja Guček, direktorica MKC Maribor

 
foto: Mitja Florjanc

foto: Mitja Florjanc