Program partnerskih organizacij

23. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru se bo letos izjemoma odvil nekoliko kasneje kot ponavadi - med 19. in 24. junijem. Kljub spremenjenem datumu pa se obeta bogat program aktivnosti in dogajanja, s katerim bomo zapolnili osrednje prizorišče na Grajskem trgu ter številne druge lokacije po mestu. Vabljeni na literarne dogodivščine!

Osrednje prizorišče festivala 23. slovenski dnevi knjige v Mariboru je Grajski trg, ob tem pa bodo dogodki v produkciji MKC Maribor in partnerskih organizacij potekali še na štirinajstih drugih lokacijah.

V Univerzitetni knjižnici Maribor si bo mogoče ogledati razstavo Pod črto, Umetnostna galerija Maribob bo gostila Roka Vilčnika, Bojan Sedmak na vrtu Muzeja narodne osvoboditve predstavlja zadnji dve knjigi, na Židovskem trgu bo potekal dogodek Mariborske knjižnice Odprti horizonti z Markom Radmilovičem, Zavod MARS Maribor pripravlja v Marsovi izbi na dvorišču Vetrinjskega dvora dogodek za otroke z branjem Kresne pravljice, Založba Pivec pripravlja v Lutkovnem gledališču Maribor predstavitev slikanice Igorja Plohla Lev Rogi v Afriki, v Vetrinjskem dvoru dogodek Sožitje z Draganom Potočnikom, v Selcah pa Kresno noč s performansom Aleša Štegra Pričevanja. Članice humanitarnega društva IWC bodo izvajale knjižno in bralno akcijo Podarimo knjigo in besedo na več lokacijah v mestu, literati II. gimnazije pripravljajo literarni večer ob izdaji zbornika. 

Vabimo k udeležbi na dogodkih, podrobnejše opise katerih najdete pod tem spremnim zapisom!



Četrtek, 11. junij 2020

19:00, Park Muzeja narodne osvoboditve

PREDSTAVITEV DVEH KNJIG PESNIKA BOJANA SEDMAKA, IMENUJ ZRAK IN 1000 BOANOV, S KANTAVTORSKIM NASTOPOM IN Z GOSTOM MARIOM MODRINJAKOM 

Bojan Sedmak, mariborski profesor slovenskega jezika in književnosti, se je v zadnjih osmih letih, odkar je izšel njegov pesniški prvenec Tisto, izkazal za izredno plodovitega avtorja, saj je izdal zavidljivo število pesniških zbirk. Avtor svoja vsakodnevna razmišljanja pretaplja tako v glasbeno ustvarjanje kot tudi v dnevnike, kolumne in pesmi. Kot je zapisala kritičarka Miša Gams, je razvil prepoznavni pesniški slog, ki niha med krajšimi filozofskimi utrinki ali boani ter zgoščenimi in ritemsko dovršenimi "kompozicijami", ki se pretakajo druga v drugo in tvorijo nekakšno ubrano muzikalično sosledje.

Organizira Muzej narodne osvoboditve Maribor. 

foto: arhiv avtorja

foto: arhiv avtorja

 

Sreda, 17. junij 2020

20:00, Lutkovno gledališče Maribor

ALEŠ ŠTEGER IN JURE TORI: PRIČEVANJE

Pesniško-glasbeni performans ob izidu pesniške zbirke Pričevanje
Pričevanje Aleša Štegra je nenavadna knjiga, izpisana v posebnih stanjih zavesti. Je skok v brezno spoznanja brez padala, ob prisotnosti dveh šamanov, spodbujena z zauživanjem svetih rastlin iz amazonskega pragozda. Pričevanje je knjiga uvidov v mehanizme bivanja in minevanja, izpisana v kristalno jasnih, vsem razumljivih verzih z upanjem, da se bo dotaknila ranljivosti vsakogar od nas. Pričevanja segajo od zelo intimnih zgodb do nujnih vprašanj našega časa. Kako vključiti milost uvida v naša življenja in dejanja? Zakaj vse, tudi védenje, razpada v procesih vsakdanjega in površnega?

Vabljeni na pesniško-glasbeni obred – performans, koncert, priklicevanje prednikov, recital, poplesavanje, delavnico sladke ironije in še kaj, v katerem sodelujeta pesnik Aleš Šteger in virtuoz na harmoniki Jure Tori. Koncerti Štegra in Torija so sicer že očarali občinstvo v Šanghaju, Parizu, Berlinu in Salzburgu. 

Povezava do dogodka: https://www.facebook.com/events/2630363963896676/

Organizira Založba Pivec.

17.6. Pričevanja (2).jpg


Petek, 19. junij

POD ČRTO

Knjižna razstava
23. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2020

V Univerzitetni knjižnici Maribor bosta avtorja  Jerneja Ferlež in Borut Gombač pripravila knjižno in fotografsko razstavo z naslovom Pod črto (to je izbrana osrednja tema festivala v letu 2020). Avtorja sta že aprila pripravila spletno različico razstave, ki je potekala med 20. in 25. aprilom v obliki dveh objav dnevno na Facebook profilu Univerzitetne knjižnice Maribor in Slovenskih dni knjige v Mariboru, trenutno pa je v celoti objavljena na spletni strani knjižnice, kjer si jo lahko ogledate kar z domačega kavča.

Izbrane fotografije in literarna besedila, ki sestavljajo razstavo, sta avtorja Borut Gombač in Jerneja Ferlež komentirala v obliki opomb pod črto, pri pripravi pa sta sodelovala s fotografi Bojanom Golčarjem, Jasmino  Vidmar, Majo Šivec, Branimirom Ritonjo in Boštjanom Lahom. Izbranimi odlomki razstave so iz besedil Sebastijana Preglja, Antona Ingoliča, Penelope Leach, SSKJ, Susan Sontag in Kajetana Koviča.

Organizira Univerzitetna knjižnica Maribor.

foto: Bojan Golčar

foto: Bojan Golčar

 

Petek, 19. junij - sreda, 24. junij 2020, različna prizorišča

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna in bralna akcija humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor

23. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2020

Humanitarno združenje žensk Inner Wheel klub Maribor že sedemnajst let vsako leto pod okriljem festivala Slovenski Dnevi knjige v Mariboru izvede knjižno in bralno akcijo Podarimo knjigo in besedo.

Skozi leta so v akciji, ki jo je idejno zastavila Milena Pivec, sodelovale številne članice, v zadnjem času sta najdejavnejši Vasiljka Prosnik in Marija Podostnik.

Članice združenja bodo tudi tokrat s knjigami in besedo obiskale tiste občane in občanke, ki se težko udeležijo dogodkov, ki jih pripravljamo v okviru programa festivala. V petek, 19. junija bodo obiskale Sončkov bralni klub, dogodek bo potekal na vrtu Doma invalidskih organizacij ob 17. uri, v torek, 23. junija, bodo obiskale Varstveno delovni center Polž v Rušah, srečanje bo potekalo ob 9.30 v vrtnem amfiteatru, letošnjo mini turnejo pa bodo zaključile v sredo, 24. junija, z obiskom Doma starejših občanov Tezno, dogodek bo potekal na vrtu ob 13.30.

Organizira IWC Maribor.

 

Sobota, 20. junij 2020

12:00, Lutkovno gledališče Maribor

IGOR PLOHL: LEV ROGI V AFRIKI

Lev Rogi 20.6..jpg

Predstavitev slikanice v družbi soustvarjalcev in bobnarske skupine Djembasta.

Pri Založbi Pivec je izšla že četrta slikanica Igorja Plohla, osnovnošolskega učitelja in avtorja slikanic, v katerih govori o invalidnosti. Lev Rogi je avtorjev alter ego, ki je nastal po nesreči, zaradi katere je postal paraplegik. V zgodbicah o občutkih zaradi invalidnosti govori razumljivo in pozitivno, Rogi kljub invalidskemu vozičku živi polno in srečno življenje. 

V četrti knjižici Lev Rogi v Afriki spremljamo Rogija na potovanju v Afriki, kjer spoznava Masaje, se na safariju od blizu sreča z zanimivimi živalmi, preučuje nenavadno afriško rastje in znova ugotovi, da s pomočjo srčnih ljudi in veliko volje prav nič ne predstavlja ovir za izpolnitev sanj. Zgodba je nastala na podlagi resničnega doživetja avtorja, ki je maja 2019 potoval v Tanzanijo. Družbo mu bodo delali prijatelji, družina, soustvarjalci slikanic, ki ga podpirajo na njegovi poti in bobnarska skupina Djembasta pod mentorstvom Vlada Matele.

Povezava do dogodka: https://www.facebook.com/events/2595544544036896/

Organizira Založba Pivec.

 

Pričevanja KRES.jpg

17:00, Selce

KRESNA NOČ ZALOŽBE PIVEC

Branje poezije ob kresu

23. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2020

Kresni večer bo bogato obarvan z literarnim dogajanjem. Založba Pivec v sodelovanju z Draganom Potočnikom pripravlja kresno noč z branjem poezije ob kresu, ki bo potekala v Selcah – na dogodku bosta med drugim nastopila Aleš Šteger in Jure Tori  s pesniško-glasbenim obredom Pričevanje, ki si ga bomo lahko ogledali tudi 17. junija v Lutkovnem gledališču Maribor.

Prijave po e-pošti: milena@zalozba-pivec.com 

Organizira Založba Pivec. 



18:00, Židovski trg

ODPRTI HORIZONTI Z MARKOM RADMILOVIČEM

Predstavitev knjige in pogovor

23. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2020 

V okviru Poletnega večera na Židovski vas vabimo na pogovor z Markom Radmilovičem, priznanim kolumnistom in pronicljivim komentatorjem aktualnega, novinarjem, filmskim ustvarjalcem ter avtorjem priljubljene radijske oddaje Zapisi iz močvirja. Pred kratkim je pri Beletrini izšel njegov romaneskni prvenec z naslovom Kolesar. Zgodba se delno naslanja na resnična dejstva in usodo slovenskega interniranca Janeza Godca. Radmilovič je pred desetletjem o njem posnel dokumentarni film, tokrat pa je na temeljih te nenavadne usode napisal še roman. Z avtorjem se bo pogovarjal Nino Flisar.

Prireditev organizira Mariborska knjižnica v sodelovanju s Sinagogo Maribor in Založbo Beletrina.

V primeru dežja bo prireditev v Sinagogi Maribor; število obiskovalcev bo v tem primeru omejeno.

 

20:00, UGM Šop

Rok Vilčnik / rokgre: razstava ilustracij in predstavitev ponatisa Vesoljnih pravljic s koncertom skupine Simpatico

V UGM Šopu tokrat predstavljamo ilustracije Roka Vilčnika, ki ga širša javnost pozna kot enega najvidnejših slovenskih dramatikov, odličnega scenarista in pisca pesmi ter novel, nekoliko manj pa kot likovnika, čeprav je ustvarjalno pot začel prav na tem področju. Na ogled bodo ilustracije, ki jih je avtor ustvaril leta 2002 in objavil v svojevrstni knjigi kratkih zgodb Vesoljne pravljice; te so izšle leta 2003 pri založbi Locutio in bile kmalu zatem razprodane. Na novo bodo natisnjene prav za to priložnost pri novi Mariborski založbi Permafrost.

Rok Vilčnik je tudi odličen tekstopisec in stoji za nekaj najuspešnejšimi glasbenimi projekti v zgodovini domače glasbe: Patetico, Pliš in Papir. Piše pa besedila tudi za druge izvajalce, kot so Severa Gjurin, Maja Keuc, Neisha in Bilbi. Trenutno zelo uspešno sodeluje v novem glasbenem podvigu, ki se imenuje Simpatico in se nam bo predstavil po otvoritvi razstave v preddverju UGM.

 Organizira Umetnostna galerija Maribor.

csm_Rok_vilcnik_razstava_pasica_16b82897db.jpg

 

Sreda, 24. junij 2020 

19:00, II. gimnazija Maribor

VČASIH MI POLZI SVET MED PRSTI: LITERATI II. GIMNAZIJE

Literarni večer ob izdaji zbornika

Člani literarne delavnice II. gimnazije Maribor so vso šolsko leto: zavzeto prebirali leposlovje, o njem diskutirali, pisali, prebirali in urejali so svoje pesmi, zgodbe, romane … Da je zdaj vrhunec njihovega dosedanjega ustvarjanja varno shranjen v šolskem literarnem zborniku Včasih mi polzi svet med prsti. Ta prinaša ustvarjanje srečnih 13 literatov: Nike Šoštarič, Monike Húdekové, Amadeje Rek, Lee Diane Dajčman, Vite Movrin, Brine Podgajski Kampuš, Danaje Bigec, Timee Pešić, Glorie Džankić, Mile Kodrič Cizerl, Beti Frim, Hane Oštir in Leona Lorencija. Cikel ročnih ilustracij, ki bogatijo zbornik, je na podlagi objavljenih besedil pripravila dijakinja Beti Frim. Knjigo je uredila mentorica literarne delavnice, Nina Medved. Pridružite se jim na literarnem večeru ob izdaji zbornika, ki ga bo z glasbeno spremljavo na ukuleli zaokrožila Asja Majhen.

V sodelovanju II. gimnazije Maribor, projekta RaST in MKC Maribor

  

24.6. Sožitja.PNG

20:00, Vetrinjski dvor

SOŽITJE 2020/3: ZGODOVINSKI PREGLED ISLAMSKE CIVILIZACIJE

Dragan Potočnik: Predstave in podobe o islamu in Orientu – Zgodovinski pregled islamske civilizacije

Po  štirimesečnem premoru nadaljujemo serijo dogodkov Sožitje, ki spodbujajo razmislek in vzpostavljajo medkulturni dialog. S pogovori v živo predstavljamo mnogotere kulturne prakse po svetu, o katerih razpravljajo angažirani Slovenci, ki so vpleteni v medsebojne odnose v medkulturni problematiki.

Tema tokratnega, letošnjega tretjega dogodka, je Zgodovinski pregled islamske civilizacije, ki je obenem naslov dolgo pričakovanega prvega dela tetralogije Predstave in podobe o islamu in Orientu, dela zgodovinarja, prof. dr. Dragana Potočnika, ki je z Orientom in islamom tesno povezan že vrsto let. Vsebino knjige sestavlja razlaga o nastanku in velikem obdobju ekspanzije islama, o razcvetu islamske civilizacije, kasnejši kolonizaciji in nastanku držav na obravnavanem območju. Obenem dr. Potočnik postavlja v ospredje izjemne prispevke islama v zakladnico svetovne umetnosti in znanosti ter pojasnjuje izročilo islamske civilizacije na področju filozofije, literature, naravoslovja in medicine. Z avtorjem se bo pogovarjala dr. Anja Zalta, sociologinja religije in etnologinja s širokim naborom raziskovalnih interesov. 

Povezava do dogodka: https://www.facebook.com/events/2588987484535342/

Organizira Založba Pivec.