Spremljevalni program knjižnega sejma

23. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru se bo letos izjemoma odvil nekoliko kasneje kot ponavadi - med 19. in 24. junijem. Kljub spremenjenem datumu pa se obeta bogat program aktivnosti in dogajanja, s katerim bomo zapolnili osrednje prizorišče na Grajskem trgu ter številne druge lokacije po mestu. Vabljeni na literarne dogodivščine!

V spremljevalnem programu se na odru knjižnega sejma predstavljajo založbe, ki bodo podrobneje predstavile knjižne novosti, predstavljamo alternativne in študenstke literarne revije,  pripravljamo predstavitev s knjigami povezanih produkcij dijakov, ki so nastale v okviru projekta pilotske bralne značke za srednješolce Berideli, v dopoldanskem času pripravljamo program za otroke, na katerem bodo na odru knjižnega sejma nastopile Alenka Spacal, Maša Ogrizek in za desetnico nominirana Cvetka Bevc, kamišibaj v izvedbi Tanje Lužar in Metke Damjan ter glasbeni kamišibaj, ki so ga soustvarili Mojca Andrej, Darka Erdelji in  Peter Andrej, pri izvedbi pa sodeluje tudi igralka Alenka Cilenšek. Marsova izba pripravlja dogodek za otroke na temo solsticija v literature za otroke, založba Pivec pa predstavitev slikanice Igorja Plohla Lev Rogi v Afriki.

Petek, 19. junij–sreda, 24. junij, v času sejma - Info stojnica MKC Maribor, Grajski trg

#BERIDELI: OBLEKLI SMO KNJIGE

Ulična razstava – projekcija

Pilotni projekt Berideli! poteka v sodelovanju z desetimi srednjimi šolami iz vzhodne Slovenije. Njihovi mentorji so se z dijaki potopili v izbrane knjige iz ponudbe založbe Beletrina, mladi pa so nato pripravili ustvarjalne aktualizacije prebranih del. Dijaki Srednje šole za oblikovanje iz Maribora so se pod mentorstvom profesoric Lucije Mestnik in Jelke Kotnik Rudolf lotili »oblačenja« zbirk kratkih zgodb Razvezani Ane Schnabl, Maribor paralaksa Jerneje Ferlež ter Petra Rezmana, biografije Jurija Hudolina O smehu Zlatka Čordića.

Knjižne ovitke in plakat so v sklopu projektov Berideli! in Oblečene knjige oblikovali: Nastja Podgoršek, Alma Adrović, Amadea Peršuh, Beti Trstenjak, Katja Bezjak, Lara Pintarič, Maša Pliberšek, Nika Kapus, Nika Osvald, Marko Felič, Žiga Hozjan, Andreja Trglavčnik, Lea Alicia Sauli in Simon Ploj.

V sodelovanju s Festivalom Pranger pa so dijakinje Šolskega centra Rogaška Slatina v sklopu projekta Oblečene knjige pod mentorstvom Nataše Novak oblikovale knjižne ovitke pesniških zbirk: Iztoka Osojnika Udovic, Braneta Senegačnika Pogovori z nikomer, Lucije Stupice Točke izginjanja, Mateja Krajnca Ojstrica, Zalke Drglin Amonit, Monike Vrečar Šovinistka, Nine Kremžar Dostop na odprto morje, Blaža Iršiča Človek pod luno in Nine Dragičević Ljubav reče greva. Sodelovale so Eva Belcer, Marina Bele, Nina Klemenčič, Tonja Kojterer, Živa Šprajc, Erna Šišić, Brina Volovšek in Maruša Zalezina.

V sodelovanju Založbe Beletrina, Srednje šole za oblikovanje Maribor, Festivala Pranger, Šolskega centra Rogaška Slatina in MKC Maribor

Petek, 19. junij, 10:30 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO

Pripovedovalski nastop za otroke 

Fižolčica beži pred fižolovo juho je četrta avtorska slikanica Alenke Spacal. Mala modra fižolčica pobegne iz sklede s fižoli, ki so namenjeni za fižolovo juho. Ko se na svojem begu kotali po tleh stanovanja in spoznava svet od spodaj navzgor, so povsod okrog nje same noge. To je perspektiva majhnega otroka, ki raziskuje svojo okolico, ko se igra in plazi po tleh, od koder se že radovedno ozira kvišku. Čigave noge sreča fižolčica na svoji poti? Ali uspe pobegniti fižolovi juhi? Njene dogodivščine se ob menjavi letnih časov sklenejo tam, kjer se začenja nova fižolja zgodba ... 

Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ukvarja se predvsem z ustvarjanjem avtorskih slikanic. Izšle so štiri njene slikanice: Mavrična maškarada (2013), Kako ti je ime? (2018), Modre ptičje misli (2018) in Fižolčica beži pred fižolovo juho (2019). Več na spletni strani www.bajalka.si.

V sodelovanju Bajalke in MKC Maribor

 

Petek, 19. junij, 16:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

OD STUDENCEV DO NOVE VASI

Literarno-glasbeni nastop

Kantavtor in pesnik Matej Krajnc bo izvajal izbrane pesmi iz knjige in s plošče Od Studencev do Nove vasi, ki je izšla pri Kulturnem centru Maribor. Med letoma 1997 in 99 je kot študent nemškega jezika in književnosti Pedagoške fakultete v Mariboru bival na Studencih in v Novi vasi. Pričujoča knjiga pripoveduje o tem obdobju, o mariborskih potepanjih in dogodivščinah, tako študijskih, glasbenih kot družinskih, hkrati pa premore tudi ploščo z izbranimi pesmimi, ki so nastale v tem obdobju: »Mrzel poznoseptembrski mariborski veter ni nikomur prizanašal. Po Partizanski je bril kot hudič in rezal v kosti. A zdelo se mi je imenitno, smrkavemu romantiku: zapuščen in zlostavljen od literarne vede hitim skozi mesto, kjer še nisem hitel, a mi je vse že znano: ulice, hiše, celo napisi … Partizanska, Koroška … sem momljal in si pokrival usta z roko, da bi mi veter ne odbril zob …«

Več o njegovem ustvarjanju najdete tudi na www.matejkrajnc.com. 

V sodelovanju Mateja Krajnca in MKC Maribor

 

Petek, 19. junij, 17:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

EDEN IZMED NAS: LETALEC LOJZE KNAP

Predstavitev knjige

Ste že slišali za slovenskega letalca, ki je služil kot pilot v Beogradu ob samih začetkih razvoja letalstva, Lojzeta Knapa? Z »najlepšo in najbogatejšo« Beograjčanko je doživel pretresljivo ljubezensko zgodbo in se še ne 30-leten zrušil v Savo, podobno kot pred njim Rusjan. Biografijo o »enem izmed nas« bo predstavila njena avtorica Snežana Brumec.

V sodelovanju založbe Beletrina in MKC Maribor

 

Sobota, 20. junij, 11:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

MARATON MARIBORSKIH LITERATOV

Sobotna literarna matineja

Letos bo tradicionalni literarni maraton mariborskih literatov potekal v obliki sobotne matineje na odru knjižnega sejma na Grajskem trgu.

S kratkimi odlomki iz svojih najnovejših literarnih del bodo nastopili Tone Partljič, Marija Švajncer, Bojan Tomažič, Tomo Podstenšek, Bojan Sedmak, Mojca Andrej, Majda Fradelić, Peter Andrej, Željko Perović, Jože Kos Sine, Petra Kolmančič, Sara Špelec, Zdenka Gajser, Tonja Jelen, Simona Kopinšek, Jan Šmarčan, Nina Medved, Rok Vilčnik, Petra Bauman, Luka Prosnik, Marko Golja, Matic Ačko, Tom Veber in predvidoma še kdo, ki se bo karavani mariborskih literarnih ustvarjalcev pridružil z branjem pesmi ali krajšega proznega odlomka.

Organizira: MKC Maribor.

Nedelja, 21. junij, 11:00

AGICA, MALA ČAROVNICA

Glasbeni kamišibaj za otroke 

... poetična zgodba o malem Jakobu in dedku se prične, ko se Jakob sredi črne črne noči nenadoma prebudi in z radovednim vprašanjem prebudi dedka, da se zazreta v nočno nebo in se skupaj čudita mežikajoči zvezdi. Njuno čudenje je pravzaprav uvod v zgodbo o Agici, o majhnem bitju, ki je v očeh drugih čudna. V glasbenem kamišibaju se miniaturnemu gledališču in posebni umetniški govorici, ki združuje sliko (ilustracijo) in besede, pridružuje tudi glasba. Napisala Mojca Andrej, narisala Darka Erdelji, pesmi napisal in uglasbil Peter Andrej, izvajajo: Mojca Andrej, Peter Andrej, igralka Alenka Cilenšek.

Mojca Andrej (1973) je profesorica slovenščine, pesnica in performerka. Izdala je dve pesniški zbirki, zbirko pesmi za otroke in je soavtorica uglasbene in ilustrirane pripovedi za otroke. Od leta 2015 je članica gledališča MOR (Mladi oder Ruše), ki deluje kot glasbeno gledališče.

Darka Erdelji (1975) je študirala na gledališki akademiji DAMU v Pragi in deluje kot lutkovna scenografka v Lutkovnem gledališču Maribor. Za svoje slikanice je prejela več nagrad, uvrstitev v zbirko Bele vrane za najboljše otroške in mladinske knjige z vsega sveta, nominacijo za najlepšo slikanico 2015 – Governor General's Award for illustrated Children's Book v Kanadi.

Peter Andrej je pesnik in glasbenik. Sodi v vrh slovenskega kantavtorstva. Doslej je izdal trinajst glasbenih albumov, izvedeno je bilo pet njegovih muzikalov. S svojimi in uglasbenimi pesmimi Paula Eluarda, F. G. Lorce, Brechta, Erike Vouk, Borisa A. Novaka … in drugih slovenskih pesnikov nastopa po mnogih festivalih v Sloveniji in tujini.

Produkcija Klub KU KU, MOR– Glazerjeva domačija

Organizira MKC Maribor

  

Nedelja, 21. junij, 12:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

KAKO RASTEMO PESNICE IN PESNIKI

Predvajanje poetične refleksije

Od kod prihajajo besede, ki sestavljajo naš jezik? Podobe, ki jih v spominu pripenjamo na besedne zveze? Kako smo se oblikovali bralci? V svojem uvodniku za revijo Mentor (JSKD) je pesnica Nina Medved povzela tiste ključne trenutke, ki so oblikovali njen notranji jezik in bralski okus.

V sodelovanju Nine Medved in MKC Maribor

 

Ponedeljek, 22. junij, 10:30 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

PESEM ZA VILO IN GOZDNE PRAVLJICE

Literarni nastop za otroke

Pravljični junaki lahko oživijo na različne načine. Cvetka Bevc, pisateljica, pesnica in glasbenica, bo otroke s pravljico Pesem za vilo popeljala v čarobni svet ob reki, kjer bosta Mihec in Marinka poskusila priklicati vilo, da jima izpolni željo. Bo Mihec dobil rolko z zlatimi kolesi in Marinka plišastega medvedka s klobučkom na glavi? Predvsem pa – ali bo vila rešena iz ujetništva strašnega rečnega duha? Za dobro voljo in srečen konec bodo poskrbele še živali iz Zelenega gozda.

Organizira MKC Maribor

Ponedeljek, 22. junij, 11:30 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

KRIŽKRAŽ: GREMO NA MORSKO OBALO

Predstavitev knjig za otroke 

Založba Hart predstavlja dve novi deli za mlade bralce, Gremo na morsko obalo in Križkraž. Morje … vonj po soli, pesku, ki žgečka v podplate, sonce, ki žge … počitnice. Povabilo na morsko obalo nas vedno razveseli in spravi v dobro voljo. Morje pa ni le velika modrina, v kateri se tako radi kopamo,  v vodi in ob njej je bogato življenje, ki ga lahko opazujemo, raziskujemo in spoznavamo.  Pri tem naravo začutimo ter lepoto morske obale še bolj vzljubimo. Nova knjiga Gremo na morsko obalo Barbare Bajd bo dobrodošla spremljevalka vsem ljubiteljem morja. Knjižica je namenjena vsem bralcem, ki jih zanimajo morski organizmi. Zbranih je kar nekaj predlogov, kaj in kako lahko samostojno raziskujete ob morski obali. V knjigi je veliko vprašanj, na katera lahko odgovorite, ko se pobliže seznanite z organizmi. Ali je spužva žival ali rastlina? Zakaj so nekateri kamni drobno luknjičavi? S čim se prehranjuje morska vetrnica? 

Knjiga KRIŽKRAŽ – Slovenijo spoznaš na igriv način predstavlja lepote Slovenije ter  pri bralcih želi zbuditi zanimanje in občudovanje vsega, kar lahko v Sloveniji vidimo in doživimo. Z bogatim slikovnim gradivom in zanimivimi informacijami obiskovalcem naše dežele pomaga pri odločitvi, katere kraje in dogodke naj obiščejo in na kaj naj bodo pri tem pozorni.  Zbirka nalog Križkraž – po Sloveniji se igraš dopolnjuje knjigo Križkraž – Slovenijo spoznaš. Reševanje raznovrstnih nalog in ugank omogoča zanimanje in občudovanje vsega, kar v Sloveniji lahko vidimo in doživimo. Kokoška Fani nas spremlja na poti skozi labirinte, pri reševanju izpolnjevank, iskanju razlik, barvanju, risanju, primerjanju, računanju in povezovanju. Naloge spodbujajo natančno opazovanje, otroci se ob njih zabavajo in učijo.

Vljudno vabljeni na pogovor z avtoricama dr. Barbaro Bajd in mag. Barbaro Hanuš ter direktorico založbe Hart Majo Jug Hartman.

V sodelovanju Založbe Hart in MKC Maribor

 

Ponedeljek, 22. junij, 12:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

MOČ IN ČUSTVEN NABOJ ILUSTRACIJE V KNJIGI BREZ BESED

Predstavitev knjige

Ilustracija ima v knjigah neizmerno moč, še posebej, če gre za slikanico brez besed. Knjiga Kinge Rofuzs Doma nagovarja otroke in odrasle, da ob izjemnih slikovnih ponazoritvah, bralec ostane brez besed.

Kaj pomeni dom? Varno zavetje? Kraj za preživljanje časa s svojimi najdražjimi? Junak knjige Doma je deček, ki se mora nekega dne soočiti s selitvijo v novi dom, saj so njegovi starši hišo, v kateri je odraščal, prodali. To je zgodba o navezanosti in o poslavljanju od starega doma, o doživljanju izgube, o pogrešanju. In o sprejemanju sprememb ter o iskanju novega varnega pristana. Vse to in še več, je povedano le z ilustracijami. Knjigo predstavlja Maja Jug Hartman, direktorica Založbe Hart.

V sodelovanju Balassijevega inštituta, Založbe Hart in MKC Maribor

Ponedeljek, 22. junij, 13:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg 

KJE PA VAS JEZIK ŽULI?

Predstavitev knjige in pogovor o jezikovnih zagatah

Kako se kaj piše, kje stoji vejica in zakaj se to (ne) piše z veliko, so vprašanja, ki si jih Slovenci zastavljamo zelo pogosto. Avtorji jezikovnega priročnika Kje pa vas jezik žuli? vedo, o čem teče beseda, saj so skoraj poldrugo desetletje trli jezikovne orehe v Jezikovni svetovalnici ZRC SAZU. Izbor jezikovnih zadreg, ki je izšel v knjigi z naslovom Kje pa vas jezik žuli?,  ni zgolj ponatis na spletu objavljenih odgovorov. Ti so v knjigi povezani v nove sinteze, ponekod pa jim je avtorska skupina dodala tudi povedne uvodne misli, iz katerih je razvidno, kako raznolika je knjižna slovenščina danes. Pa še to: knjiga, ki je izšla na vrhuncu epidemije, je že skoraj razprodana! Pogovor z dvema od soavtorjev, dr. Heleno Dobrovoljc in dr. Tino Lengar Verovnik bo povezovala Agata Tomažič.

V sodelovanju ZRC SAZU in MKC Maribor

 

Ponedeljek, 22. junij, 15:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg 

SHARE INTERNATIONAL SE PREDSTAVI

Predstavitev knjig in revij

Na spletnem knjižnem sejmu sodeluje tudi založba Share International, ki izdaja Knjige Benjamina Crema (1922–2016). Te svet seznanjajo s prelomnim časom, v katerem se človeštvo nahaja ter s priložnostmi, ki so nam na voljo. Izdajajo tudi revijo Share International, ki na kratko povzame informacije o postopnem prihodu svetovnega učitelja Maitreje in se osredotoča na pozitiven razvoj preobrazbe sveta na političnem, socialnem, gospodarskem, okoljskem, znanstvenem, izobraževalnem in drugih področjih. 

V sodelovanju Share international in MKC Maribor

  

Ponedeljek, 22. junij, 16:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

MAŠ OGENJ?

Predvajanje radijske igre

 Ko je Borut Gombač pred mnogimi leti napisal radijsko igro Prasketanje, najbrž ni slutil, da jo bo nekoč ekipa nadebudnežev z uprizoritvenimi in radijskimi interesi vzela za svojo, jo prilagodila in predvajala na frekvenci radija MARŠ. Ravno tisti frekvenci, ki jo je nekoč Borut prav tako uporabljal kot kanal za nudenje svojih radijskih dramskih izdelkov poslušalcem. Radijsko igro so pripravili KUD Coda in Tanja Cvitko. Ogenj iščeta Izidor Gavez in Tajana Stres.

V sodelovanju KUD Code, Tanje Cvitko in MKC Maribor

 

Ponedeljek, 22. junij, 17:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

KO BESEDA POSTANE GLASBA

Koncert mladih glasbenikov KUD Coda

Učenci alternativne glasbene šole KUD Coda bodo slovenski besedi ob klavirski in kitarski spremljavi dodali še note in harmonije. Pri KUD Coda že petnajst let skrbijo za izobraževanje, rast in kreativno izražanje štajerske mladine. S svojim načinom dela so se v teh letih zasidrali na piedestal mariborske kulturne ponudbe. Poleg individualnega glasbenega izobraževanja velik poudarek namenjamo skupinski igri – skupnemu muziciranjem učencev na koncertih, ki jih združujejo v zanimive tematske projekte. Opis glasbena šola pa je za KUD Coda zagotovo preskromen, saj okvire individualnega poučevanja inštrumentov neprestano širijo, med drugimi tudi z zborovskim petjem, kreativnim ustvarjanjem glasbe in delovanjem na socialnem področju.

V sodelovanju KUD Code in MKC Maribor

 

Torek, 23. junij, 10:30 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

MAŠA OGRIZEK: LJUBO DOMA

Predstavitev knjige za otroke

Maša Ogrizek bo predstavila svojo novo knjigo Ljubo doma, ki jo je mogoče brati kot zbirko kratkih zgodb ali listati kot ilustriran pojmovnik. Okvir knjige so univerzalne teme selitve, prilagajanja na novo okolje in sklepanja prijateljstev, vanj pa so nevsiljivo vtkane zgodbe o zgodovini bivališč, pohištva in gospodinjskih aparatov. Knjiga je idealna za medgeneracijsko branje, saj spodbuja pogovore o tem, kakšno je bilo življenje brez mobilnih telefonov, računalnikov, celo brez elektrike. Krasijo jo živahne ilustracije, polne duhovitih detajlov.

Maša Ogrizek (1973), po izobrazbi univerzitetna diplomirana sociologinja kulture in filozofinja, je od leta 2008 samozaposlena v kulturi. Sprva je delovala predvsem kot kritičarka in novinarka; zadnja leta se vse bolj uveljavlja kot mladinska pisateljica. V svoja dela rada vpleta nenavadne, malce čudaške like, saj se v njihovi družbi neizmerno zabava. Za njeno pisanje so značilne besedne igrarije in topel humor, rada eksperimentira tudi pri sami formi. Po njeni knjigi Koko Dajsa v mestu nastaja serija kratkih animiranih filmov (produkcijski studio Invida), po knjigi Gospa s klobukom pa radijska igra (Radio Slovenija). Živi in dela v Ljubljani. Več o avtorici na www.masaogrizek.com.

Organizira MKC Maribor

 

Torek, 23. junij, 12:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

DOBA VELIKIH MIGRACIJ NA SLOVENSKEM

Pogovor o knjigi 

Sredi 19. stoletja se je na Slovenskem začelo obdobje, znano kot doba velikih migracij. Takrat so, tako kot že prej druge dele Evrope, širši srednjeevropski prostor zajela množična migracijska gibanja. Do druge svetovne vojne je ozemlje današnje Slovenije za stalno zapustilo okrog 440.000 prebivalcev. Takemu demografskemu primanjkljaju na ozemlju, ki je takrat štelo 1,5 milijona prebivalcev, so botrovali migracijski procesi različnih intenzivnosti in usmeritev, umeščeni med politična, ekonomska, kulturna in družbena dogajanja. Knjiga Doba velikih migracij na Slovenskem predstavi glavne obrise množičnih migracij, ki so ključno zaznamovale zgodovino slovenskega prostora, ter organizacijske in kulturno-umetniške dosežke slovenskih migrantov v novih domovinah. Namen knjige je tudi skozi življenjske zgodbe pokazati, kako so bile selitve vedno sestavni del vsakdanjega življenja v določenem zgodovinskem obdobju, v določenem lokalnem okolju in določeni družinski strategiji preživetja. Ob tem želi razprava istočasno obravnavati izseljevanje in priseljevanje kot skupno doživljanje in izkušnjo posameznega človeka, ki je vedno oboje hkrati, izseljenec in priseljenec. 

O knjigi se bodo pogovarjali zgodovinarka dr. Mateja Ratej in soavtorja knjige dr. Mirjam Milharčič Hladnik in dr. Aleksej Kalc.

V sodelovanju ZRC Sazu in MKC Maribor

Torek, 23. junij, 13:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

SHARE INTERNATIONAL SE PREDSTAVI

Predstavitev knjig in revij

V sodelovanju Share international in MKC Maribor

Torek, 23. junij, 16:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

1, 2, 3: IMPROVIZIRAJ!

Nastop z izborom improvizacijskih iger

Srednješolski improvizatorji iz skupine Rudolfovi majstri s Prve gimnazije v Mariboru in skupine Mali pok, ki se sestaja v KD Pekre-Limbuš, bodo pod mentorstvom Mojce Frim nastopili z izborom klasičnih improvizacijskih iger oz. disciplin. Pod črto? Zakon bo! 

V sodelovanju KUD Bande ferdamane in MKC Maribor

 

Torek, 23. junij, 17:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg 

BALASSI SE PREDSTAVI

Predstavitev kulturnega inštituta

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji poleg francoskega, nemškega, avstrijskega tudi madžarski kulturni inštitut? Balassijev inštitut deluje v Ljubljani od leta 2016 in skrbi za ohranjanje in razvoj kulturne, izobraževalne in znanstvene diplomacije, širitev prepoznavnosti in znanja madžarskega jezika ter predstavitev raznolikosti madžarske kulture in družbe v Sloveniji. Prisluhnite, kakšne dogodke in priložnosti vam ponujajo in po kom so dobili ime!

V sodelovanju Balassijevega inštituta in MKC Maribor

 

Sreda, 24. junij, 10:30 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

MALO PA PAPIRNATO GLEDALIŠČE

Kamišibaj nastop

Kaj je to? Kdo je to? Kaj se dogaja? To je kamišibaj! In v njem žužki, pa jajce, ki se gre jogo, volk, ki kar naenkrat noče več hoditi … Bi radi izvedeli, kako so nastale besede? Vas zanima, kakšen neki je dobrosrčen krog in komu vse hodi po glavi razmislek? In kaj, če je vse skupaj mala šala? Pridite in pokukajte za vrata butaja!

Kamišibaj izvira z Japonske, kjer so ga razvili budistični menihi, ki so na ta način pripovedovali svete zgodbe. V tridesetih letih dvajsetega stoletja je bilo samo v Tokiu več kot 3.000 kamišibaj izvajalcev, v zadnjih letih pa je ta umetniški izraz vse bolj priljubljen tudi v Sloveniji. Kamišibaj je pripovedovanje zgodb ob slikah, ki jih kamišibajkar (izvajalec kamišibaja) praviloma nariše sam in jih prikazuje v majhnem lesenem odru (butaju), ob tem pa pripoveduje zgodbo.

Metka Damjan, gledališka lektorica, strastna kamišibajkarka in pripovedovalka pravljic. Sodeluje z gledališči po Sloveniji (Lutkovno gledališče Maribor, SNG Maribor, Lutkovno gledališče Ljubljana …).

Tanja Lužar, dramaturginja, najprej delovala v Drami SNG Maribor, nato kot asistentka režije v mariborski Operi, od leta 2016 pa v Lutkovnem gledališču Maribor soustvarja predstave za najmlajše. 

V sodelovanju Metke Damjan, Tanje Lužar in MKC Maribor

  

Sreda, 24. junij, 12:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

NAMEŠČANJE V DOMAČEM DNEVU

Predvajanje zvočno-pesniške miniaturke 

Pesnica in performerka Nina Medved je v času korone ustvarila zvočno pesniško miniaturko, ki prinaša izbor besedil iz prihajajočega pesniškega prvenca. Ta bo avtorici kot Uršljanki 2019 – najperspektivnejši mladi literatki, izšel v začetku jeseni pri JSKD. Miniaturka je domača produkcija v vseh pogledih: glasovno interpretacijo je pesnica posnela v domači spalnici, prepletanje glasu s klavirsko spremljavo pa je potekalo v zavetju domače pisarne-dnevne sobe-jedilnice-kuhinje. 8-minut dolgo miniaturno intimno branje prinaša sedem govorjenih pesmi. Projekt je nastal s podporo Ministrstva za kulturo. 

V sodelovanju Nine Medved in MKC Maribor

Sreda, 24. junij, 13:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

SHARE INTERNATIONAL SE PREDSTAVI

Predstavitev knjig in revij

V sodelovanju Share international in MKC Maribor

Sreda, 24. junij, 16:00 - Oder knjižnega sejma, Grajski trg

LITER JEZIKA: NOVA ŠTEVILKA SE NA OGLED POSTAVI

Predstavitev literarne revije

Liter jezika je literarno-jezikoslovna revija, ki jo že 10. let urejajo študentje in študentke Filozofske fakultete v Mariboru. Na odru se bodo predstavili avtorji in avtorice iz najnovejše številke, ki je izšla januarja 2020. V njej lahko najdete avtorsko poezijo in prozo uveljavljenih in še neuveljavljenih avtorjev, literarnozgodovinske in jezikoslovne strokovne članke, kritiko in esejistiko ter tudi prevode aktualnih literarnih del. Sodelujejo avtorji Primož Sturman, Sara Nuša Golob Grabner, Nela Poberžnik in drugi, v družbi urednic Helene Zemljič in Manje Vivod Smolnikar.

V sodelovanju Litra jezika in MKC Maribor