[FOTO] Petkovo festivalsko dogajanje

Pravljičarka in pisateljica Ida Mlakar Črnič je najmlajšim festivalskim obiskovalcem predstavila svojo avtorsko slikanico O kravi, ki je lajala v luno, ki je leta 2016 prejela nagrado Kristine Brenkove. Z njeno pomočjo jez otroki spregovorila o starosti in starejših ljudeh.

IMG_0272.jpg
 

Tudi letos nas je v sklopu knjižnega sejma na Grajskem trgu z angažirano, uporniško ter radikalno literaturo založila Knjižnia tete Rose, imenovana po socialistični filozofinji in revolucionarki Rosi Luxemburg. Svojo mesto ima sicer v Kulturnem centru Pekarna, a v času Slovenskih dnevov knjige svoje literarne zaklade predstavlja in ponuja tudi v mestnem središču.

IMG_0279.jpg
 

V sklopu letošnjega festivala se je odvil tudi že sedemnajsti maraton hip hop in rap poezije, ki pod naslovom “Rap kot način življenja besede” to edinstveno formo glasbe predstavlja tudi iz pesniškega vidika. Povezovalec in ambasador dogodka je bil tudi tokrat Mišel Ristov - Amo, ob njem pa so se na odru predstavili: Liquid Flowro / Prežihov Floranc, Big Šešo, Izzy B, Pa3k, Zima, Huber, Alen Harb, Wera, Zinedin O., Štrom in drugi.

IMG_0305.jpg
 

Eden izmed vrhuncev letošnjega festivala je predstavljala razstava Ad Hoc, ki je bila na ogled v prostorih galerije Media Nox. Dogodku, na katerem se je predstavil cikel Ad hoc, ki povezuje literaturo, likovno umetnost in glasbeno improvizacijo v organizaciji LUD Literatura, sta sledila kratek pogovor o projektu z avtorico in vodjo projekta, Petro Koršič, ter odprtje razstave izbranih vizualnih del projekta Ad hoc, ki ga je pripravila kustosinja galerije Media Nox Petra Čeh. Na avtorsko interpretirano poezijo Davida Bandlja sta v živo ustvarjala slikarka in ilustratorka Mojca Sekulič Fo ter glasbeni odziv kitarist in skladatelj Samo Šalamon.

IMG_0391.jpg
 

foto: Kristijan Robič
tekst: Žan Lebe