[FOTO] Četrtkovo festivalsko dogajanje

Pravljično potovanje po razstavi slikanice S kozo Kiko v gore avtorice Mojiceje Podgoršek je že tretji dan zapored vodila Hana Kovač, ki je otroke popeljala na sprehod po mariborskih ulicah, kjer so prisluhnili zanimivi gorski pustolovščini.

SDKvMB_2019_knjizni_sejem_dan_3_-_2 (1).jpg
 

Pisateljica Neli Kodrič Filipić je osnovnošolcem na odru Grajskega trga s pomočjo japonskega gledališča kamišibaj predstavila dve slikanici - ob 10 h je predstavila slikanico Požar, za katero je predlanskim prejela Zlato hruško, ob 11h pa je s pomočjo slikanice Ali te lahko objamem močno? spregovorila o kazni.

SDKvMB_2019_knjizni_sejem_dan_3_-_10 (1).jpg
 

Ob 14 h je prisotne na Grajskem trgu razveselil obisk finske pisateljice Selje Ahava, ki je za roman Stvari, ki padejo z neba prejela nagrado Evropske unije za književnost. Pri pogovoru sta sodelovali tudi prevajalka romana Julija Potrč Šavli in moderatorka Petra Bauman. Pogovor se je ob 16 h nadaljeval na oddelku za prevodoslovje Filozofske fakultete v Mariboru.

IMG_0224.jpg
 

Sredino popoldne je minilo v impro vzdušju. Dve impro ekipi - Improvizacijsko gledališče Rudolfovi majstri in Mali pok - sta na odru Grajskega trga odigrali prizore brez vnaprej pripravljenega scenarija. Na podlagi sugestij in predlogov iz občinstva sta zabavali mimoidoče, tempo jim je narekovala le Banda ferdamana. 

58087895_437486956793793_508155357659398144_n.jpg
 

Zvečer smo v veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor gostili pesnika, dramatika, igralca in prevajalca Andreja Rozmana - Rozo, ki je spregovoril o užitku poigravanja z jezikom, s katerim se v vseh možnih oblikah ukvarja že vse življenje. Obiskovalci smo bili fascinirani nad njegovo inovativno interpretacijo slovenskih vinskih popevk in ljudskih mitov ter interpretacijo njegovih otroških pesmi, s katerimi je držal "v šahu" vse prisotne. Roza nam je zaupal marsikaj o začetkih svojega ustvarjanja in o ozadju ustvarjanja pesmi pa tudi o svojih načrtih za ustanovitev "verske sekte" in kandidaturi za predsednika države. Za glasbene vložke je s svojo harmoniko Lojzko poskrbel pesnik, pisatelj in glasbenik Matjaž Pikalo, ki je na duhovit način zaigral partizanske, ljudske, filozofske pesmi ter skladbe za otroke. 

IMG_0235.jpg

foto: Kristijan Robič
tekst: Miša Gams