[FOTO] Sredino festivalsko dogajanje

Knjižni sejem je v sredo doživel svoj razcvet, na stojnicah so se predstavile številne založbe, popoldanski utrip pa so narekovali dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica in dijaki Prve gimnazije Maribor, ki so prebirali svoja besedila in se preizkusili v glasbenih nastopih. 

SDKvMB_2019_izbor_dan_1_-_1.jpg
 

Na Filozofski fakulteti je v okviru programa literarnih izmenjav potekala predstavitev sodobnih avstrijskih pisateljev in pesnikov - študentom germanistike sta se predstavila književnika Andrea Stift-Laube in Andreas Unterweger ter multimedijska umetnica Kinga Toth, ki so prebrali odlomke iz svojih del. 

SDKvMB_2019_izbor_dan_2_-_2.jpg
 

Radio MARŠ je v sredo ob 14 h poskrbel za posebno zvočno kuliso, sestavljeno iz poezije in glasbe, ki so jo izbrali opremljevalci Mariborskega radia Študent. Zvočni užitek ob prepletanju literature in glasbe nam je v ušesih odmeval še cel dan ...

SDKvMB_2019_izbor_dan_2_-_3.jpg
 

Ob 17h so se na odru Grajskega trga pomerili ekipi sodelavcev literarnih revij Monstrum in Liter jezika, ki so prebirali svoje pesmi. Oboji so na literarni sceni prisotni že več let in se odlikujejo po kvalitetnih prispevkih in odličnih interpretativnih nastopih. 

58375162_2124196794373329_8100987126952230912_n.jpg
 

Avstrijska književnika Andrea Stift-Laube in Andreas Unterweger ter multimedijska umetnica Kinga Toth so se v Salonu uporabnih umetnosti predstavili mariborski publiki, ki je njihova dela lahko prebirala tudi v slovenskem jeziku. Skupaj s pisateljem Tomom Podstenškom in pesnikom Borutom Gombačem so spregovorili tudi o bralnem in ustvarjalnem užitku.

SDKvMB_2019_literatura_pobratenih_mest_-_3.jpg
 

K večernemu dogajanju v Salonu uporabnih umetnosti je piko na i dodala okrogla miza na temo užitka v poeziji, na kateri so sodelovali Jure Jakob, Barbara Pogačnik in Maja Vidmar, ki so brali pesmi iz svojih knjig in osvetlili dimenzije subjektivnega dojemanja užitka znotraj in izven poezije.

SDKvMB_2019_veliko_pesnisko_branje_-_1.jpg

foto: Kristijan Robič
tekst: Miša Gams