[FOTO] Pričetek festivalskega dogajanja

Dijakinje Šolskega centra Rogaška Slatina so pod mentorskim vodstvom Nataše Novak oblekle izbrane knjige sodobnih slovenskih avtorjev po svojih zamislih. Ob 12h so se zbrale pri stojnici MKC Maribor na razstavi oblečenih knjig, kjer so prisluhnile srednješolskemu literarnemu-glasbenemu maratonu učencev gimnazije Ptuj in Srednje šole za oblikovanje Maribor.

SDKvMB_2019_izbor_dan_1_-_1.jpg
 

Performerka Miša Gams, ki je na podoben način že lansko leto obeležila stoto obletnico smrti Ivana Cankarja, je tokrat razrezala pesmi Valentina Vodnika (letos beležimo 200 let od njegove smrti) in jih ponudila mimoidočim, da v dadaistični maniri sestavijo skupno verižno pesem. Na ta način ustvarjen reciklirani literarni izdelek bo do naslednjega dne razstavljen na stojnici MKC Maribor na Grajskem trgu.

SDKvMB_2019_izbor_dan_1_-_2.jpg
 

Mojiceja Podgoršek, pisateljica, izpod peresa katere je nastalo že več kot 100 otroških in mladinskih književnih del, je razveselila otroke v vrtcu Pristan z interpretacijo zgodbe iz slikanice S kozo Kiko v gore. Dogodek je bil zaradi dežja prestavljen iz Grajskega trga v vrtec, kjer so otroci sproščeno prisluhnili poučni pravljici.

SDKvMB_2019_izbor_dan_1_-_4.jpg
 

Na otvoritvi 22. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki je ob 13 h potekala v Univerzitetni knjižnici Maribor, so bili obiskovalci priča otvoritvi treh razstav na temo branja in užitka. V Likovnem razstavišču UKM je potekala otvoritev fotografske razstave Boštjana Laha »Branja«, ki je na črnobelih fotografijah obeležil različne prostore in načine branja v javnosti.

SDKvMB_2019_izbor_dan_1_-_5.jpg
 

Kljub slabemu vremenu se je ob 10 h na Grajskem trgu zvrstilo kar nekaj založb in radovednih mimoidočih, ki so pregledovali knjige na stojnicah. Knjižni sejem bo potekal vsak dan med 10.00 in 19.00 ter v soboto med 10 in 14 h. Vabljeni k ogledu in nakupu knjig ter obisku festivalskih prireditev na trgu!

SDKvMB_2019_izbor_dan_1_-_3.jpg
 

Vesna Čobal (violina) in Danijel Marinič (harmonika) sta z glasbenimi vložki popestrila tako otvoritev festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru kot tudi večerno dogajanje v Salonu uporabnih umetnosti. S subtilno žilico in predanostjo do glasbe sta pri obiskovalcih pričarala užitek ustvarjanja in konzumiranja umetnosti.

SDKvMB_2019_izbor_dan_1_-_6.jpg
 

Borut Gombač in Jerneja Ferlež sta avtorja razstave »Knjigo sem držala tako, da so vsi lahko videli, kaj berem«, ki je nastala kot rezultat raziskave o navadah in načinih branja v javnosti. Z veseljem smo ugotovili, da ljudje še berejo knjige v parkih, na vlakih, plažah in tudi na manj običajnih mestih kot je npr. WC školjka. 

SDKvMB_2019_izbor_dan_1_-_8.jpg
 

V UKM smo na otvoritvi festivala prisostvovali premierni predstavitev skulpture Jožeta Šubica - »Bralka«, ki na inovativen način prikazuje  moč branja in pretok znanja v družbi. 

SDKvMB_2019_izbor_dan_1_-_7.jpg
 

Ob 18h se je v Salonu uporabnih umetnosti odvil literarni dogodek z naslovom Užitek v prozi, na katerem so Andrej Blatnik, Lidija Dimkovska in Davorin Lenko prebirali odlomke iz svojih romanov, obenem pa so spregovorili o tem kako se v svojem pisanju soočajo s fenomenom užitka. Zora A. Jurič je skozi vprašanja usmerjala pogovor, ki so ga prekinili občasni glasbeni vložki Vesne Čobal in Danijela Mariniča.

 

Svetovni dan knjige smo med drugim obeležili v Salonu uporabnih umetnosti z literarnim maratonom, na katerem se je zvrstilo več kot 30 pesnikov in pisateljev iz Maribora in drugod. Nastopili so tudi mednarodni gostje: grški pesnik Tanos Gogos ter hrvaška književnika Goran Čolakhodžič in Antej Jelen, rezidenta mednarodnega projekta Odisejevo zatičišče, na katerem sodelujejo Društvo slovenskih pisateljev, hrvaška založba Sandorf in grška založba Thraka.

IMG_9847.jpg

foto: Kristijan Robič
tekst: Miša Gams