Festivalski zaključek v Salonu uporabnih umetnosti

21. Slovenski dnevi knjige v Mariboru so zaključeni! Literarni festival, ki je od preteklega petka z izbranim literarnim dogajanjem zapolnil več kot 20 lokacij po vsem mestu, se je zaključil z nepozabnim večerom poezije v Salonu uporabnih umetnosti.

Bogat program, ki je zaobjemal več kot 100 dogodkov v sodelovanju s 30 festivalskimi partnerji, se je "izpel" v čudovitem četrtkovem večernem dogajanju. Ob 19. uri se je v Salonu uporabnih umetnosti pričelo Veliko literarno branje pod naslovom Temna poezija. Ugledne slovenske pesnice in pesniki – Barbara Korun, Brane Mozetič, Željko Perović in Tone Škrjanec – so z moderatorko Kristino Kočan osvetlili, kako se v svoji poeziji spopadajo s temnimi snovmi. Poslušali smo vrhunsko poezijo, ki odstira občutek odtujenosti in nezmožnosti bližine.

foto: Kristijan Robič

 

Večer se je nadaljeval s premiernim nastop nove glasbene zasedbe Simpatico, za katero je pesnik Rok Vilčnik v slovenski jezik prelil verze nekaterih klasičnih popevk svetovne glasbene zakladnice, ki jih je predstavil ob glasbeni spremljavi klaviaturista Gregora Stermeckija, kontrabasista Luke Hermana Gaisera in bobnarja Jožeta Zadravca ter posebno gostjo večera Ano Mravlje.

foto: Marko Pigac