[FOTO] Sreda na Grajskem trgu

Dopoldne nas je obiskal župan Andrej Fištravec, ki je pozdravil otroke in mimoidoče na trgu ter takole poziral našemu fotografu.

IMG_5677.jpg
 

Pesnica, radijska voditeljica in pripovedovalka Simona Kopinšek je ob 10 h na odru knjižnega sejma predstavila svojo slikanico Pajkodlak in kresnica, s katero je predšolske otroke in prvošolce na zabaven način popeljala v svet pajka in kresnice, ki nehote pristane v njegovi mreži. Nevarnosti, ki se odvijajo v pomladnem gozdu kar ni in ni konec, a zaključek ponuja veliko upanja in dobre volje. 

IMG_5670.jpg
 

Igralec in glasbenik Elvis Berljak je tudi tokrat popeljal otroke po razstavi slikanice Ferdo, veliki ptič, in ob plakatih pripovedoval zgodbo, ki se je tudi mimoidočim vtisnila v spomin. Na poti so otroci veselo prepevali pesmi o prijateljstvu in srčni ljubezni, ki ne pozna sebičnosti in nezaupanja. Otroci so tako osvojili pomemben življenjski nauk in preživeli ustvarjalno dopoldne v odlični družbi ... Na Grajskem trgu nas je medtem obiskala tudi avtorica slikanice, Andreja Peklar, ki je zasnovala to zanimivo slikanico.

 

Na knjižnem sejmu se je v sredo predstavila tudi knjižnica tete Rose (poimenovana po revolucionarki Rosi Luxemburg). Na stojnici smo zasledili zanimive aktivistične fanzine, priročnike in knjige, ki so jih napisali različni družbeno-kritični avtorji kot je npr. Noam Chomsky, ki v svojih delih razgalja ideološke mehanizme manipulacije z ljudmi. Knjižnica, ki se nahaja v Kulturnem centru Pekarna, je s svojo knjižno ponudbo zapolnila prazen prostor na sejmu ter pritegnila pogled marsikaterega obiskovalca.

 

Kantavtor Klemen Pisk, ki prepeva pesmi v različnih slovanskih jezikih in se trenutno uči tudi finščine, je prispel iz Brna, kjer trenutno živi in ustvarja, ter svojo dobro voljo prenesel na obiskovalce Grajskega trga. Hudomušno zasnovane pesmi, ki so šle dobro v uho, so nam odzvanjale še celo popoldne. Zvečer je v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča razbremenil ozračje, ki ga je z vsestransko analizo temne snovi ustvarila glavna gostja festivala, pisateljica Mojca Kumerdej, avtorica nagrajenega romana Kronosova žetev in zbirke kratkih zgodb z naslovom Temna snov.

 

Mea ValensMaja Monruedr. Deja Muck in Tjaši Artnik Knibbe so na odru knjižnjega sejma predstavile svoje knjige, v katerih spregovorijo o ženski, ki je ranljiva, uglašena, ljubljena in srečna. Predstavitev so popestrile z branji njihovih najljubših odlomkov, glasbenimi vložki, pisateljica in moderatorka Mea Valens pa je navdušila tudi najmanjše z njeno školjko, ki je kot rog odmevala po mestnih ulicah.

IMG_5701.jpg