MKC blog #12 - Pripravljeni ... Na mesta ... Šprint!?

Na MKC Maribor nadaljujemo z blogi zaposlenih o trenutnem dogajanju in našem delu. Junij je s seboj prinesel obilico raznovrstnega dogajanja, s katerim je celoten kolektiv dobil nov zagon. A nismo se preprosto podali v tek, temveč v šprint! Koliko dogajanja in aktivnosti smo tekom meseca pripravili, v najnovejšem zapisu povzema direktorica Marja Guček.

Najprej je bila samo misel, da junija pa smo res izjemno aktivni, prisotni in povezovalni. Potem so bile samo hitre miselne alineje, ki so se počasi, v obliki puščic, pik in številk prenesle na papir. Obseg celote je zaradi razdrobljenosti programov po ključnih področjih (t.i. »mladina«, »kultura«, »turizem«) ter zaradi hitro spreminjajočih se časovnic, presenetil. Še posebej zaradi kadrovskih mankov, zaradi posledic drugačne organizacije dela, delavke, ki je bila še vedno na čakanju na delo doma ter delavca, ki se je odločil, da delovne izzive poišče drugje.

Programski sodelavci, ki so v preteklih mesecih delali od doma, so aktivnosti, ki so bile v skladu s potrjenim letnim planom dela načrtovane v obdobju med marcem in majem izvedli ali v spletni obliki ali pa prestavili na … Ta »na kdaj« je bil včasih zelo nedorečen, odvisen od okoliščin na katere nismo imeli vpliva. Zato smo bili skozi v nizkem štartu na zeleno luč, ki bo omogočila hitro odreagiranje na situacijo »sedaj lahko izvedemo«.

Glede na izvedene aktivnosti v juniju smo bili res v nizkem štartu!

Med 19. – 24. junijem je bil izveden 23. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga 2020, največji literarni festival v regiji, ki je v šestih dnevih gostil 23 založb in organizacij na Grajskem trgu, v sodelovanju z 21 lokalnimi partnerskimi organizacijami in posamezniki ter 6 organizacijami s sedežem izvem Mestne občine Maribor pa je izvedel kar 40 dogodkov na 14 različnih lokacijah. S programom, ki je povezoval. Najmlajši so npr. lahko uživali v pravljicah Čitalnice na dvorišču, mladi so lahko prišli podpret svoje sovrstnike na koncertu mladih glasbenikov, izkušeni bralci pa so v programu našli kakšno predstavitev knjige, ki jih je nagovorila.  Z dogodki kot so LGBT skupinski literarni večer, Zgodovinski pregled islamske civilizacije pa smo širili vrednoto strpnosti.

V soboto, 20. junija, smo v okviru Poletne muzejske noči obeležili 30. obletnico galerije Media Nox z razstavo V času prostora, na kateri je razstavljenih 66 del 41 umetnikov. Galerija že vse od vzpostavitve sledi svoji viziji, to je predstavljati in promovirati dela mladih umetnikov. V galeriji so sedaj še vse do 4. septembra na ogled tudi dela umetnikov, ki so v galeriji razstavljali na začetku svoje karierne poti, danes pa so priznani slovenski in mednarodno uveljavljeni umetniki. 

Tudi v juniju smo predstavili glas umetnikov, ki jih je epidemija potisnila v eksistenčno krizo.  V sklopu Koranakulture smo spoznali poglede slikarke Mojce Senegačnik, študentke umetniškega oblikovanja stekla, Brine Steblovnik, slikarke Natalije Šeruga Golob in ilustratorke Milanke Fabjančič. Njihove ter poglede ostalih 14 sodelujočih umetnikov je še vedno moč prebrati tukaj.

Na nezavidljivo situacijo v kateri so se znašli mnogi ustvarjali na področju kulture smo opozorili tudi s predlogom Solidarno z Mariborom, ki smo ga naslovili na Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor in Odbor za kulturo. MKC Maribor je že v času epidemije razmišljal o tem kako prilagoditi aktivnosti, da bomo s programskimi sredstvi finančno podprl še več kulturnih ustvarjalcev, ki jih je epidemija, poleg turističnega sektorja, najbolj prizadela. Programski sodelavci, ki so bili v času epidemije veliko v stiku z različnimi kulturnimi izvajalci, so samoiniciativno predlagali, da v pripravo in izvedbo aktivnosti, ki naj bi jih glede na potrjen letni plan dela MKC Maribor izvedel v letu 2020, vključimo še večji delež lokalnih kulturnih ustvarjalcev, kot jih že drugače. Prav tako so bile razvite oz. prilagojene nekatere aktivnosti, s katerimi smo opozorili na situacijo v kateri so se znašli kulturni ustvarjalci (npr. Koronakultura, Stereo Isolation). S predlogom Solidarno z Mariborom smo Mestni občini Maribor predlagali kako bi lahko tudi Mestna občina Maribor pristopila k večji podpori lokalnim kulturnim ustvarjalcem.

Projekt Stereo Isolation je združil 17 vrhunskih glasbenikov mlajše generacije, ki so v rekordnem času na 21 različnih lokacijah v času epidemije posneli 4 nove avtorske komade. Festival Jazz ´ma mlade, ki  bi se v drugačnih okoliščinah zgodil konec maja in v juniju, se je odločil podpreti mlade glasbenike, ki so ostali brez koncertov tako, da jim je namesto koncertiranja omogočil izdajo plošče. Samo v juniju smo prodali 14 gramofonskih plošč, še vedno pa se jo lahko naroči – ne samo zaradi dobre avtorske glasbe, ampak tudi zaradi podpore glasbenikom. 

Ker lahko pomagamo tudi tako, smo v juniju objavili javni poziv za sofinanciranje projektov, ki bodo v letu 2020 izvedeni na področju Kulturnega centra Pekarna. Prijavitelj lahko zaprosi za do 400,00 €, poziv je pa odprt do porabe sredstev. Dodatne informacije tukaj.

V mesecu juniju smo zaključili kar dva projekta sofinancirana z evropskimi sredstvi – projekt Popularizacija kemijskega inženirstva v osnovnih in srednjih šolah – POPKIN, v katerem je MKC Maribor kot partner sodeloval s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo in Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru ter projekt, ki ga je vodil MKC Maribor - Središče medkulturnega dialoga Maribor.

V okviru projekta POPKIN smo v juniju izvedli še zadnja 2 snemalna dneva, ki sta bila potrebna za izdelavo promocijskega videa projekta, z udeleženci projekta pa smo obiskali tudi You’re Up Radio v GT22 ter spoznali kako posneti zvočno naracijo za video. POPKIN se izvaja v okviru programa ŠIPK - Študentski inovativni projekti za družbeno korist, ki povezuje visokošolske zavode z negospodarskimi organizacijami, omogoča pa ga Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad.

Projekt Središče medkulturnega dialoga Maribor, ki ga sofinancirata Ministrstvo za notranje zadeve in Sklad za azil, migracije in vključevanje izvaja aktivnosti, ki so primarno namenjene prosilcem za mednarodno zaščito, osebam, ki so zaščito že pridobile, državljanom tretjih držav in vsem, ki želijo spoznati kulturo novih someščanov. V juniju smo tako nadaljevali s tečajem slovenskega jezika, za udeležence programa dvakrat organizirali izlet na Pohorje, projekt pa smo zaključili z okroglo mizo Vključevanje migrantov v lokalno okolje, na kateri smo s predstavniki Mestne občine Maribor, Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov, Slovenske filantropije, Društva ODNOS in Mariborske razvojne agencije osvetlili izzive s katerimi se srečujemo organizacije, ki izvajamo integracijske aktivnosti. Ob zaključku projekta je tudi vodja projekta strnila svoje misli v kratkem zapisu o pomenu medkulturnega dialoga – tukaj.

MKC Maribor v sodelovanju z 8 slovenskimi partnerji izvaja projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost, v sklopu katerega izvajamo aktivnosti na področju intermedijske in raziskovalne umetnosti s ciljem vzpostavljanja rednih praks povezovanja med umetniškim in izobraževalnim področjem ter gospodarstvom. Ekipa ima sedež delovanja v Kulturnem inkubatorju, ki je v juniju po dveh mesecih in pol ponovno odprl svoja vrata. V tem času smo izvedli delavnico Kontaktni mikrofon za mlade, v sodelovanju s spreten.si pa tudi 18 delavnic LEGO robotike, ki se bodo v Kulturnem inkubatorju izvajale čez celotno poletje.

Program Maribor skozi rožnata očala, ki naslavlja LGBTIAQ+ vsebine, je v sodelovanju z Zavodom  Pekarna magdalenske mreže izvedel serijo aktivnosti pod imenom Mavrični junij v Mariboru. Poleg rednih srečanj prostovoljcev programa smo ob četrtkih izvedli Kino pod zvezdami, kjer smo si ogledali filme Posledice, Maškarada, I am They, Not your ordinary sister, Disconnected, Uporni duh, Parada ponosa Maribor 2019 ter sklop Queer à la carte v okviru katerega smo vas preko IG profila maribor_pride povabili v kuhinje prostovoljcev programa. Z akcijo  LGBTQIA+ abeceda smo preko objav na FB kanalu Maribor skozi rožnata očala in IG profila maribor_pride odgovorili na vprašanje kaj pomeni kratica LGBTQIA in koga posamezne črke zastopajo. Na obletnico izvedene prve Parade ponosa Maribor pa so po mestu, v okviru akcije »Podpri parado, izobesi zastavo« ponovno zaplapolale mavrične zastave, tokrat na 23 zgradbah.

V okviru programa Mladi Maribor smo tudi v juniju, v sodelovanju z Radijem MARŠ, nadaljevali z Razkuženimi razglednicami – serijo spletnih pogovorov, v katerih smo se pogovarjali z mladimi Slovenci, ki čas »korana – dogajanja« preživljajo v tujini. V juniju smo izvedla še zadnja 2 od desetih pogovorov in to s Tino Žigon, ki se nam je javila iz mesteca Eau Claire v Wisconsinu ter z Jašo Prajnc iz Cluj – Napoce, Romunija. Vse pogovorom lahko še vedno prisluhnete na FB strani Mladi Maribor.

V juniju smo organizirali srečanje z novo v. d. direktorico Urada RS za mladino, mag. Dolores Kores, ki je organizacijam, ki jih urad sofinancira in imajo sedež v Mestni občini Maribor, predstavila delo urada do konca leta, prav tako pa smo organizacije imele možnost predstaviti svoje programe, izzive, s katerimi se srečujemo, pri tem pa smo se dotaknili tudi vprašanja izvajanja in prilagajanja programov v času epidemije.

Hostel Pekarno smo za zunanje goste odprli 5. junija. Od takrat smo z nasmehom, skritim za masko, sprejeli 102 gosta. Premalo, da bi sproščeno dihali. Vsak, ki je spoznal Hostel Pekarna se lahko sedaj priključi mednarodni akciji Adopt a hostel. Z nakupom bona v vrednosti 25,00 €, ki ga lahko koristite v roku enega leta oz. donacije, nam lahko pomagate, da bomo lahko še naprej skrbeli za goste tako, kot smo za vse vas, ko ste bili pri nas. 

Zaključek – MKC Maribor je junij pričakal v nizkem štartu za ŠPRINT 😊 Konec meseca smo vsi pričakali malo utrujeni, ampak zadovoljni, da lahko ponovno delamo to, kar smo že skorajda cepetaje čakali v preteklih mesecih.

foto: Mitja Florjanc

foto: Mitja Florjanc