Galerija Media Nox vabi na praznovanje 30. obletnice

Galerija Media Nox in Mladinski kulturni center Maribor ob 30. obletnici galerije na Poletno muzejsko noč, v soboto, 20. junija 2020 ob 20. uri, vabimo na otvoritev razstave V času prostora, na Židovskem trgu pred Galerijo Media Nox.

Letos obeležujemo obletnico Galerije Media Nox, ki je bila pred 30. leti zasnovana z namenom, da v Mariboru in širši regiji predstavlja ter promovira mlade umetnike, tiste na začetku svoje poti, in jim pri tem konkretno pomaga. Svojo vlogo je galerija v teh desetletjih zagotovo izpolnila, o čemer pričajo dejstva, da so nekateri umetniki, ki so pri nas razstavljali na začetku svoje karierne poti, danes priznani slovenski ali celo mednarodno uveljavljeni umetniki. Tudi danes galerija izpolnjuje in nadaljuje svoje poslanstvo, ki ga je skozi leta v sodelovanju z različnimi kustosi dopolnjevala in prilagajala potrebam časa ter v koraku z njim vedno predstavljala sodobno umetnost.

Ob tej priložnosti je hišna kuratorka Petra Čeh pripravila skupinsko razstavo V času prostora, kjer je iz prav vsakega obdobja delovanja galerije izbrala nekaj avtorjev, ki so v času teh tridesetih let razstavljali v Galeriji Media Nox. Razstavljena so dela 41-tih umetnikov različnih generacij in z različnih koncev Slovenije.

Razstavo bo slavnostno otvorila podžupanja Mestne občine Maribor, ga. Alenka Iskra, galerija pa bo na dan otvoritve odprta do 24. ure. Za zvočni ambient bo poskrbel AllenDj.

O RAZSTAVI

Na razstavi so predstavljene domala vse klasične zvrsti in tehnike, ob teh še nekaj novomedijskih, pri končnem izboru del za razstavo pa smo pustili vso svobodo odločanja umetnikom samim.

Na razstavi se predstavijo: Aleksander Brezlan, Nina Bric, Peter Ciuha, Miroslav Ćuković, Matej Čepin, DK, Darko Golija, Samuel Grajfoner, Aleksandra Saška Gruden, Aleksandra Farazin Ipek, Dušan Fišer, Zdravko Jerkovič, Natalija Juhart, Janez Klenovšek, Jiři Kočica, Janja Kosi, Nuša Košar, Damijan Kracina, Goran Mangotić, Martina Marenčič, Tomaž Milač, Marijan Mirt, Samo Pajek, Marko Pak, Alenka Pirman, Vojko Pogačar, Polona Poklukar,  Borut Popenko, Urška Rednak, Oto Rimele , Kristina Rutar, Eva Sajovic, Špela Senica, Matej Sitar, Lucija Stramec, Maruša Štibelj in David Almajer, Jože Šubic, Vasko Vidmar, Valerie Wolf Gang, Roman Zel.

Upamo, da bomo lahko tudi naslednje obletnice obeležili s podobnimi razstavami, na katerih se bodo zvrstili še ostali avtorji, ki jih na tej razstavi sicer ne predstavljamo, a to še ne pomeni, da smo kakor koli pozabili nanje. Ravno nasprotno. Vsem umetnikom smo zares hvaležni za sodelovanje pri nas!

Razstava bo na ogled do 4. septembra 2020.

Veselimo se druženja v vami!

foto: arhiv galerije

foto: arhiv galerije