Mavrični koraki za Stonewall

Maribor skozi rožnata očala se pridružuje akciji Spominski pohod ponosa (angleško Memorial Pride Walk), ki jo pripravljajo pri LEAP Sports Scotland (Leadership, Equality and Active Participation in Sports for LGBTI people in Scotland), škotski organizaciji za vključevanje LGBTI oseb v športu. Z njo obeležujejo 51 let Stonewallskih izgredov, ki so se odvili med 28. junijem in 3. julijem 1969 v newyorški soseski Greenwich Village.  

Glavni cilj tega projekta je prehoditi 51 km v spomin na izgrede, ki jih je sprožila policijska racija v lokalu Stonewall Inn, kjer se je zbirala lokalna gejevska skupnost. Šlo je za odgovor na nenehno diskriminacijo in policijsko nasilje nad LGBTQIA+ osebami, ki je spodbudil nastanek lokalnih in mednarodnih gibanj za pravice gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb. Iz te tradicije so nastale tudi parade ponosa, ki jih letos ni v takšni obliki, kot smo jih vajeni. Akcija, ki jo imenujemo Mavrični koraki, je torej tudi priložnost, da skupaj zakorakamo na malo drugačen način.

Ekipa programa Maribor skozi rožnata očala vabi k sodelovanju vse, ki bi bili pripravljeni_e darovati svoje korake in kilometre, s katerimi bi lahko skupaj dosegli_e zastavljen cilj: do 29. julija prehoditi 51 kilometrov. Šteje prav vsak korak, pa naj bo to sprehod do bližnjega parka, pohod v hribe ali jutranji tek. Vsi_e, ki nam boste podarili vsaj 5,1 kilometra, pa boste prejeli_e še manjšo nagrado.

Z akcijo začnemo danes, 20. julija, zadnje korake pa bomo sprejeli_e do 29. julija. 

Kako poteka akcija? 

Z nami deli sliko korakov oz. prehojenih kilometrov, lahko jih objaviš na svojem profilu in nas v objavi označiš ali pa nam jih pošlješ zasebno. Naša ekipa bo pridno seštevala kilometre ter napredek sproti objavljala na naših kanalih, kjer bodo na koncu zbrani tudi prejete slike in screenshoti. Tiste, ki boste naredili_e vsaj 5,1 kilometra, pa čaka še nagrada: vrečka presenečenja, ki jo bo po izteku akcije možno prevzeti na MKC Maribor.

Vzemimo pot pod noge in skupaj zakorakajmo za Stonewall!

Program Maribor skozi rožnata očala deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor in predstavlja edini redni program v regiji, ki naslavlja potrebe LGBTQIA+ oseb. Njihova misija je opolnomočenje lokalnih skupnosti LGBTQIA+, ki jim ponujajo vsebine, kot so delavnice in različne prireditve. S svojim delovanjem se trudijo soustvarjati varne in inkluzivne prostore, ki posameznikom nudijo potrebne informacije in podporo. 

LEAP Sports Scotland se zavzema za večjo vključenost LGBTI+ oseb v šport in proti homofobiji, bifobiji in transfobiji v športnem kontekstu. Njihov cilj je razbijanje strukturnih, družbenih in osebnih ovir, ki lezbijkam, gejem, biseksualcem, transseksualcem in interseksualcem (LGBTI+) po vsej Škotski preprečujejo dostop in sodelovanje v športu.