Branje dobrih knjig nam spridi užitek do branja slabih knjig.
— Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov (Mary Ann Shaffer, Annie Barrows)

Dragi ljubitelji branja in prijatelji dobrih knjig!

V Mariboru smo že dvaindvajsetič v počastitev svetovnega dneva knjige pripravili bogat večdnevni literarni program s knjižnim sejmom in okrog osemdesetimi dogodki, ki se bodo zvrstili na različnih lokacijah in prizoriščih v mestu.

Člani in članice programskega odbora festivala smo tokrat v središče programskih vsebin postavili užitek – užitek branja, užitek besedila, užitek umetniškega dela. Zanimali nas bodo prostori bralnega užitka. Užitek spoznanja. Užitek vednosti. Užitek resnice. Užitek v umetnosti in umetnost užitka. Pomen, ki generira užitek. Užitek lepote.

Razmišljali bomo o užitku kot zapovedi sodobne družbe in učinkih favoriziranja užitka s ciljem potrošništva. Zanimalo nas bo, kako na užitek vplivata zgodovina in kontekst. Zakaj lahko nekatere reči ob spremembi okoliščin izgubijo svojo vrednost oziroma zmožnost sprožanja užitka? Kako to, da nekaj, kar vzbuja užitke pri eni generaciji, ne učinkuje enako na drugo? Ali je res, kar menijo številni umetniki in sodobni teoretiki umetnosti, da prava, resnična umetniška dela ne povzročajo užitka in ugodja, temveč nelagodje? Jan Fabre temu reče užitek odprte rane, ki ti jo zadaja umetnost. Roland Barthes meni, da je užitek branja tisti trenutek, ko nas besedilo spodreže, zamaje naše temelje.

Kaj je torej tisto, kar pri konsumpciji umetniških del proizvaja užitke? O vsem naštetem bomo razpravljali skupaj z izbranimi literarnimi gosti, strokovnjaki, bralci in občinstvom na številnih festivalskih dogodkih tako v umetniškem kot tudi v strokovnem delu programa.

Petra Kolmančič, koordinatorica programa


O programu 2019

Program festivala sestavljajo knjižni sejem s spremljevalnim programom na odprtem odru na Grajskem trgu, osrednje literarne in strokovne vsebine, povezane z letošnjo temo festivala, ter številne prireditve, razstave in knjižne akcije, ki se odvijajo na različnih prizoriščih v mestu.

V osrednjem delu programa bomo na Literarni postaji Mariborske knjižnice gostili Andreja Rozmana - Rozo, pesnika, pisatelja, dramatika, igralca in prevajalca, ki poleg navdihujočega in pronicljivega ustvarjanja za mladino s svojo ironično humornostjo ter s kabaretsko poetiko meša in spreobrača pomene in večne resnice, s čimer pa preizprašuje svet in posameznika.

Na dveh velikih večernih branjih, enem proznem in drugem pesniškem, bodo nastopili Andrej Blatnik, Davorin Lenko, Lidija Dimkovska, Andrej E. Skubic, Maja Vidmar, Jure Jakob, Esad Babačić in Barbara Pogačnik.

Na strokovno televizijsko debato o užitkih sodobnega časa z voditeljem Zoranom Medvedom smo povabili Bojana Musila, Primoža Reparja, Majo Vidmar in Melanijo Lariso Fabčič, na radijskem omizju o bralnih užitkih in prostorih bralnega užitka pa gostimo Dragico Haramija, Vesno Vuk Godina in Jernejo Ferlež. V Univerzitetni knjižnici Maribor pripravljajo Borut Gombač, Jerneja Ferlež in Boštjan Lah razstavo na temo prostorov bralnega užitka.

Pripravili smo drugi dogodek iz serije načrtovanih bilateralnih literarnih izmenjav s pobratenimi mesti Maribora. Iz pobratenega avstrijskega Gradca v goste prihajajo Andreas Unterweger, Andrea Stift-Laube in Kinga Tóth, domače literate bosta na branju v Salonu uporabnih umetnosti zastopala Borut Gombač in Tomo Podstenšek.

V sodelovanju z založbo KUD Sodobnost International gostimo finsko pisateljico Seljo Ahava, dobitnico nagrade Evropske unije za književnost, v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev pa grškega pesnika Tanosa Gogosa in hrvaškega književnika Gorana Čolakhodžića, literarna rezidenta mednarodnega projekta Ulysses‘ Shelter oziroma Odisejevo zatočišče.

Stalnica festivala ostaja knjižni sejem na Grajskem trgu s pestrim spremljevalnim programom na odprtem odru, na katerem boste lahko videli nastope mladih ustvarjalcev, vsebine za otroke in mladino ter predstavitve založb. Na tradicionalnem literarnem maratonu ob svetovnem dnevu knjige se bodo letos predstavili tudi udeleženci in udeleženke pesniške delavnice Anje Golob.

Tretjič zapored pripravljamo vodeni literarni sprehod po središču mesta za najmlajše – tokrat ob plakatni akciji S kozo Kiko v gore, pisateljice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Tine Dobrajc.

Ob dogajanju na Grajskem trgu se program, ki smo ga pripravili v navezi z dvajsetimi partnerji, odvija še na dvajsetih prizoriščih po mestu. Znova so z nami Čitalnica na dvorišču v atriju Vetrinjskega dvora, Pesniški turnir Založbe Pivec, Literarna hiša Maribor, dobrodelna akcija Podarimo knjigo in besedo članic mariborskega Inner Wheel kluba, kot vsako leto pa tudi letos gostimo aktualno dobitnico večernice, letos je to Anja Štefan.

Bogato literarno dogajanje bo potekalo tudi v večernih urah na različnih lokacijah po Mariboru, pri čemer izpostavljamo predstavitev zbirke novih dram Roka Vilčnika in nastop skupine Simpatico v Salonu uporabnih umetnosti ter literarno-likovno razstavo izbranih del projekta Ad hoc LUD Literature v galeriji Media Nox z gostovanjem dogodka Ad hoc, na katerem bodo David Bandelj, Samo Šalamon in Mojca Sekulič Fo na izviren način povezali poezijo, glasbo in likovno umetnost.

Vabimo vas, da preverite program na naših spletnih straneh ter se nam pridružite na festivalskih dogodkih. Obiščite založnike, ki se na knjižnem sejmu predstavljajo s svojo knjižno produkcijo, ter ob svetovnem dnevu knjige izberite katero izmed knjig zase in svoje bližnje.

Ob knjigah, tudi tistih, ki nam povzročajo bolečino in nelagodje, se zavemo lepih in bistvenih stvari sveta.

In te štejejo.

Untitled-2

KOLOFON FESTIVALA

Festival organizira Mladinski kulturni center Maribor.

Programska koordinatorica: Petra Kolmančič

Programski odbor: Klemen Brvar, Nino Flisar, Borut Gombač, Dragica Haramija, Zora A. Jurič, Petra Kolmančič, Milena Pivec, Marjan Pungartnik, Vlasta Stavbar, Darka Tancer-Kajnih

Programska sodelavka: Kristina Kočan

Koordinatorica programa za otroke in mladino: Kristina Prah

Partnerji festivala: Univerzitetna knjižnica Maribor, Mariborska knjižnica, RTV Slovenija – Regionalni RTV-center Maribor, Radio Maribor, Radio MARŠ, Založba Pivec, Literarna hiša Maribor, Salon uporabnih umetnosti – Kooperativa Peron, Mariborska literarna družba, JSKD – OI Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, Bralna značka Slovenije, ZKD Maribor, Narodni dom Maribor, Zavod MARS Maribor, Društvo slovenskih pisateljev, Inner Wheel klub Maribor, Hostel Pekarna, Založba Epistola, Šolski center Rogaška Slatina, Lichtungen Graz

Ostali sodelujoči: Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, Lutkovno gledališče Maribor, Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Gimnazija Ptuj, II. gimnazija Maribor, Prva gimnazija Maribor, Srednja šola za oblikovanje Maribor, Srednja šola Slovenska Bistrica, Srednja ekonomska šola Maribor, Banda ferdamana, Tonja Jelen, Zavod Feniks-UM, Pekarna Magdalenske mreže, KUD Sodobnost International, Založba Malinc, Hiša vseh generacij Kungota, Knjižnica Šentilj, Alma Mater Europaea

Oblikovanje: oOkie

Logotip: Nenad Cizl

Fotograf festivala: Kristijan Robič

Odnosi z javnostmi: Žan Lebe

Jezikovni pregled: Tonja Jelen

Zahvale za sodelovanje: Zoran Medved, Marjana Onič, Mirjana Koren, Marko Brumen, Daniela Kocmut, Vesna Kondrič Horvat, Saša Jazbec, Natalia Kaloh Vid

Izvedbena ekipa knjižnega sejma: Petra Bauman, Miša Gams, Kristina Kočan, Petra Kolmančič, Kristina Prah, Klavdija Volf, Soundbiro