[ODZIV] Obsojamo homofobni napad v Mariboru!

Pri Maribor skozi rožnata očala in Maribor Pride, ki delujeta pod okriljem MKC Maribor, se vsekakor pridružujemo najostrejšim obsodbam homofobnega nasilja, ki se je v Mariboru odvilo v soboto, 30. marca 2024, ko sta bila dva moška pred lokalom Rokaj deležna verbalnega napada zaradi držanja za roke.

Zahvaljujemo se vsem, ki za razliko od mimoidočih, ki napada niso le dovolili, ampak so se mu celo pridružili, tovrstnega nasilja ne ignorirate. Hvala tudi Kavarnica Rokaj in Društvo Parada ponosa, ki sta incident prav tako že obsodila.

Želimo pa si, da se ne bi zmeraj ustavilo le pri obsodbah in žuganju s prstom, da bi LGBTQIA+ osebe lahko našle podporo z vseh strani, ne le s strani nas organizacij, ampak tudi s strani širše družbe, okolice, državljank_ov. Želimo si, da bi bile svobode, zapisane v naših zakonih, polno izživete tudi v vsakdanjem življenju, da mavrične zastave, ki jih je iz leta v leto več izobešenih tudi v Mariboru, ne bi plapolale v prazno. Želimo si, da bi se s strani mestnih in državnih oblasti naredilo več, da se takšno nasilje prepreči in izkorenini – ali vsaj, da se naredi konec njegovi normalizaciji.

Dejstvo je, da ima Maribor homofobni in kvirfobni problem, ko se skupine in osebe počutijo dovolj opolnomočeno, da si dovolijo uporabljati sovražni govor in se izživljati nad LGBTQIA+ osebe pri belem dnevu. Pozivamo vas, da pri nasilju, kot se je dogajalo včeraj, ne zamižite, ampak ga nemudoma prijavite, če ste mu priča. To je problem, ki ne bo rešen samo z varnimi prostori, mavričnimi obeležji in paradami ponosa, ampak zahteva načrtno ukrepanje s strani pristojnih organov in vseh, ki ne želimo živeti v takšni družbi.

Mavrična zastava na pročelju Rotovža.