Obsojamo nasilje na 3. Paradi ponosa Maribor

V soboto, 16. septembra, je v Mariboru potekala Parada ponosa. Letošnja je bila že tretja, potekala je pod sloganom Iz zakonov v družbo, udeležilo pa se je je pribložno 300 podpornikov LGBTQIA+ skupnosti. Po povorki, ki se je sprehodila po ulicah ožjega mestnega jedra, je na Trgu svobode sledil še kulturni program z branjem poezije pesnika Toma Vebra in nastopom mariborske drag queen skupine Vulve.

S tem pa se mariborska Parada ponosa žal ni zaključila. Vsaj trije udeleženci parade so bili žrtve nasilja, ena oseba je morala pomoč poiskati na urgenci mariborskega kliničnega centra. Še pred začetkom Parade ponosa so na Trg svobode prišli tudi nasprotniki dogodka in svoje nestrinjanje izrazili z razprostrto zastavo, zjutraj pa so neznanci na Titov most izobesili transparent z napisom ‘‘Maribor je vijoličen in rumen, nikoli ne bo mavričen in zelen.’’ Povezavo do prispevka o transparentu je v znak podpore provokaciji na svojem družbenem omrežju delil tudi član podmladka stranke SDS.

Že v dneh pred Parado ponosa se je sovražni govor na družbenih omrežjih pod objavami, ki so napovedovale dogodek, stopnjeval, še več je sovražnega govora bilo po Paradi ponosa.

Na MKC Maribor poudarjamo, da kakršnokoli nasilje ostro obsojamo. Pomembno je, da se zoper sovraštvo in diskriminacijo odzovemo takoj, skupaj in povezano. Hkrati pa takšni dogodki, kot tudi sovražni govor na družbenih omrežjih, ki ga je pred parado (še) več, potrjujejo eno od ključnih sporočil letošnje mariborske Parade ponosa: da so parade, s katerimi opozarjamo na neenakosti v družbi in na nesprejemanje drugačnosti, še vedno potrebne in da je spremembe iz zakonov treba prenesti v družbo. Zakoni so pomembni, pomembni pa so tudi socialni premiki. Šele z združevanjem teorije in prakse bomo na pravi poti.

Celotno sporočilo za javnost je dostopno tukaj.

Nekateri odzivi

Na nasilje so se, večinoma na družbenih omrežjih, odzvali tudi nekateri politiki:

Nataša Pirc Musar, predsednica Slovenije: ‘‘Moje sporočilo je jasno: vsak človek, ne glede na svojo spolno usmerjenost, spolno identiteto ali spolni izraz, je vreden spoštovanja, ljubezni in enake obravnave. Incident na mariborski Paradi ponosa ostro obsojam in pozivam pristojne institucije, da strokovno obravnavajo vsako prijavo nasilja in nestrpnosti, z ustrezno podporo žrtvam. Vedno in povsod se moramo postaviti po robu homofobiji, transfobiji, interfobiji in vsem oblikam nestrpnosti ter vsakršnega nasilja.’’

Robert Golob, predsednik vlade RS: '‘Ne samo, da je nasilje povsem nesprejemljivo in ga je treba sankcionirati, neprimerne so tudi reakcije nasprotnikov parade, ki udeležencem preprečujejo mirno zbiranje in izražanje mnenj.’’

Ministrica za kulturo Asta Vrečko: ‘‘Fizični napad na Paradi ponosa v Mariboru je nesprejemljiv in vsega obsojanja vreden. Prav tako sovražni govor desne politike, ki s tem legitimira takšna dejanja, namesto da bi jih obsodila. Za boljši svet je potrebno graditi družbo solidarnosti, razumevanja in strpnosti, ne nasilja in razdvajanja.’’

Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec: ‘‘Včeraj zvečer nas je pretresla vest, da je bil na Paradi ponosa v Mariboru pretepen aktivist LGBTIQ+ skupnosti, ki je moral pomoč poiskati celo na urgenci. Napad ostro obsojamo, aktivistu pa želimo čimprejšnje okrevanje."