Podpri parado, izobesi zastavo

Podpri parado, izobesi zastavo!

V pričakovanju 3. mariborske parade ponosa štartamo tradicionalno akcijo Podpri parado, izobesi zastavo! Akcija bo potekala že peto leto zapored, priključi pa se ji lahko vsak, ki želi javno izraziti solidarnost do LGBTQIA+ oseb z izobešanjem mavrične zastave. 

Foto: Mitja Florjanc

Mavrična zastava je simbol proslave, pa tudi simbol upora. Z njo proslavljamo neštete raznolike zgodbe, ki tvorijo skupnosti LGBTQIA+, in utiramo prostor, ki je varen in odprt do vseh. Kot poudarjamo vsako leto, pa obenem ponazarja dolgo zgodovino boja za enakopravnost in pravice, ki mnogim izmed nas še zmeraj niso zagotovljene. Poleg obeležitve pomembnih zmag tako gledamo tudi v prihodnost, kjer nas čakajo novi cilji. 

Pod mavrično zastavo drug drugemu obljubljamo, da bomo ščitile_i že pridobljene pravice in se borile_i za tiste, ki jih še zmeraj nimamo. S tem, ko svoja okna, ograje, stene, police, in oblačila krasimo s podobami mavrice, sporočamo, da je pod njenimi barvami prostora za vsakogar, ki si prizadeva za opolnomočenje LGBTQIA+ oseb, in da v teh prizadevanjih nikakor nismo same_i. 

Ekipa Maribor skozi rožnata očala, ki deluje pod okriljem MKC Maribor, vas tako znova vabi, da javno izkažete svojo podporo paradi in skupnosti ter izobesite mavrično zastavo. Akcija je tradicionalno namenjena posameznicam_kom ter skupinam, organizacijam in podjetjem s sedežem v Mariboru, pridružite pa se seveda lahko tudi iz drugih krajev – vsaka podpora šteje!

Kako lahko sodelujete?

  • Če ste iz Maribora in mavrične zastave še nimate, izpolnite SPLETNI OBRAZEC, kjer navedete svoje podatke oziroma podatke svoje skupine, organizacije ali podjetja in zastavo boste brezplačno dobili pri nas (na voljo sta osebni prevzem na MKC Maribor ali dostava po pošti, količina je omejena) – nato jo le še izobesite in fotografirate;

  • Na svojih družabnih omrežjih lahko objavite fotografijo izobešene zastave in nas v objavi označite (stran Maribor Pride ali Maribor skozi rožnata očala na Facebooku in @maribor_pride na Instagramu);

  • Fotografijo izobešene zastave nam lahko pošljete na naslov maribor-pride@mkc.si ali preko zasebnega sporočila na katerem izmed zgornjih kanalov.

Prejete fotografije bomo zbirali in delili v objavah in albumu na naših straneh. Če fotografije sami ne objavljate javno in nam jo zgolj pošiljate zasebno, pripišite, če želite ostati anonimni in vašega imena ne bomo objavljali – to velja predvsem za vse, ki boste v akciji sodelovali v lastnem imenu in ne zastopate organizacije. Pri objavljanju zastav lahko poleg tega, da nas označite, sicer uporabite tudi ključnike #paradaponosamaribor #mariborpride in #podpriparadoizobesizastavo, da bo vaše sporočilo doseglo še več ljudi. 

Se sprašujete, kdaj je najbolj primeren čas, da izobesite zastavo? Vaše podpore bomo vesele_i kadarkoli, predvsem pa je pomembno, da čim več zastav plapola na dan parade, ki bo v soboto, 16. septembra. 

Če želite razkazati svoje kreativne veščine, nimate veliko prostora ali se želite nekoliko manj izpostavljati, bomo vesele_i tudi fotografij doma narejenih zastav ali drugih mavričnih obeležij (risbe, predmeti, plakati, stene idr.), ki v času parade ali tudi sicer krasijo vaš vsakdan. V vsakem primeru nam ne pozabite poslati fotografije izobešene ali razstavljene zastave oziroma nas označiti v svojih objavah. 


Vsem sodelujočim se že vnaprej zahvaljujemo za podporo in se veselimo mavrično obarvanih trenutkov!

Ekipa Maribor skozi rožnata očala