Haus of Vulva v Kulturnem inkubatorju: Drag, kot ga Mariboru še nismo pokazale!

DRAG SHOW KRALJIC PREOBLEKE HOUS OF VULVA

TERME VULVA

Sobota, 27. april 2024 // 20:00 // Kulturni inkubator

Na oder Kulturnega inkubatorja v soboto, 27. aprila 2024, prihajajo prav posebne gostje: visoka bradata teta, ostrojezična boginja, opulentno dekle in teatralna koketa. Nastopile bodo namreč kraljice preobleke iz zasedbe Haus of Vulva, ki vabijo na sproščujoč tretma, saj bodo Kulturni inkubator spremenile v Kulturne terme. Obljubljajo drag, kot ga v Mariboru še niso pokazale, zanj pa so potrebne predhodne prijave.

Karmen Daš, Vera Vulva, Patricia Vulva, Dia Vulva so članice prve štajerske drag queen skupine Haus of Vulva, ki so jo ustanovile leta 2019, prvi nastop v Mariboru pa zabeležile na pustno soboto leta 2020. Pravijo, da navdih iščejo pretežno v damah in dregicah iz tujine, v zasebnosti pa uživajo brez lasulj.

Foto: Mario Županov

Kot so zapisale, je Vera visoka brkata tetka, ki rada zabava publiko s svojimi outfiti in neumnimi mixi iz slovenskih pesmi in LaToye ali katere druge TV ikone. Karmen Daš je pikantna, vroča in ostrojezična boginja. Feministka, Mati. Virtuozinja odrskih umetnosti in kraljica žnabljanja. Patricia Vulva je opulentno dekle, ki rada servira modo in na odru pričara nepozabno avdio-vizualno izkušnjo. V prostem času pa piše pesmice, šiva nove obleke in kuha čaj. Dia Danica kot lesketajoča se zvezdica razsvetljuje slovensko drag sceno. Teatralna koketa z neustrašnim jezikom verjame, da se najboljši strup skriva v najbolj suhih stekleničkah.

Prva je v svet kraljic preobleke stopila Karmen, ki je z dregom začela leta 2018, najprej v Romuniji, nato v Ljubljani. Leto kasneje so je pridružile še ostale in ustanovli so Haus Of Vulva. Navdih iščejo v ekstravagantnih damah in dregicah iz tujine saj, kot pravijo, »v slovenski pop kulturi zares dobrih dregic še ni na slovenski televiziji.« Za vsako preobrazbo potrebujejo kar nekaj ur, saj, poudarjajo, štejejo podrobnosti. Največ časa zagotovo porabijo za ličenje. Ideje, tako za kostume kot za nastope, črpajo iz v mode, umetnosti, pop kulture, komedije, politike, tudi iz čustev. »Dregice rade združujemo različne veje umetnosti.«

Od romunije do maribora

Nastopale so že v Romuniji, Nemčiji, na Hrvaškem in v Srbiji, z veseljem pa bi na seznam dodale še kakšno drugo države. V Sloveniji so poleg Maribora in Ljubljane nastopale tudi v Velenju, Kopru, Slovenj Gradcu in Novi Gorici. »Vedno smo pa odprte za nove kraje in mesta. Nobeno ni varno pred Vulva invazijo, pravijo sogovornice.«

V Mariboru so Haus Of Vulva nastopile tudi na 3. Paradi ponosa Maribor, ki je septembra 2023 potekala v organizaciji MKC Maribor. »Hvaležne in ponosne smo, da smo bile vključene v program Parade ponosa Maribor 2023, saj so take priložnosti nepogrešljive za queer mladino in ker je pomembno, da se tudi v Mariboru ustvarja queer joy.« Ocenjujejo sicer, da je javnost vse bolj odprta za drag showe, a hkrati obžalujejo, da drag scene na štajerskem praktično ni. Drag kraljice in kralji zato priložnosti za nastope večinoma iščejo v Ljubljani, ker je možnosti za organizacijo queer dogodkov več. »Nas pa tolaži dejstvo, da štajersko zastopa tudi ptujska hiša House Of Kunt.«

Drag, kot ga Mariboru še nismo pokazale.

Tokrat so se ponovno odvzvale povabilu MKC Maribor in pripravile, kot obljubljajo, »drag, kot ga Mariboru še nismo pokazale.« In kaj točno čaka obiskovalce_ke na odru Kulturnega inkubatorja? »V sklopu paradnega programa lahko letos od nas pričakujete nenavadne ideje, audio-vizualne izkušnje in modo! Drag, kot ga Mariboru še nismo pokazale,« članice House of Vulva vseeno ostajajo skrivnostne, a v opisu dogodka vseeno razkrijejo nekoliko več podrobnosti.

KVIR TELO in terme vulva v KI

Asortiman osebja za vse čute bodo sestavljale kraljica žnablanja Karmen Daš, brkata lepotica Vera, modna papaja Patricia in zgovorna soseda Dia Danica. Show bo, kot se za zgovorno sosedo spodobi, povezovala Dia, ki rada zagrabi mikrofon. Kdor si želi drag show ogledati v živo, se mora predhodno prijaviti na spodnji povezavi, saj je število mest v Kulturnem inkubatorju omejeno.

Drag show Terme Vulva bo sicer eden od dveh dogodkov, ki se bosta v soboto, 27. aprila 2024, zgodila v Kulturnem inkubatorju. Dogajanje se bo namreč začelo že ob 19. uri z odprtjem razstave Kvir telo, ki jo je v sodelovanju s kuratorko Emo Širec pripravilo šest mladih umetnikov_ic: Petja Muck, Marijo Županov, Nal Kocjan, Dino Spahić, Jakob Golob in Jan Brovč (več o razstavi tukaj).

Razstava bo v razstavišču Kulturnega inkubatorja na ogled ves mesec maj in bo skupaj z drag showom uvod v pestro dogajanje mavričnega junija. Vsak junijski petek namreč v sklopu programa Maribor skozi rožnata očala MKC Maribor pripravlja dogodke, kot so tradicionalno druženje Kokic, iger & Queer Hangout, in LGBTQIA+ filmski večeri, mavrično dogajanje pa se bo sklenilo tako, kot se je začelo: z drag showom House of Vulva, ki bo v soboto, 29. junija 2024. A o tem nekoliko kasneje.

Spraševala in uredila Živa Mijatović.