Back to All Events

Predfestivalski program 23. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru


Letošnji festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru smo zaradi izrednih razmer prestavili. Skupaj s številnimi partnerji ga bomo izvajali predvidoma konec junija ali v začetku jeseni. Svetovni dan knjige pa bomo vendarle praznovali in bogato obeležili s celotedenskimi spletnimi aktivnostmi, ki bodo potekale od 20. do 25. aprila 2020.

V Mariboru smo v počastitev svetovnega dneva knjige pripravili bogat večdnevni spletni literarni program s spletnim knjižnim sejmom, na katerem bodo sodelovale založbe, ki bi se sicer predstavile v tem času v živo na stojnicah na Grajskem trgu. Pri oblikovanju spletnih vsebin smo sodelovali dolgoletni partnerji festivala: Mariborska knjižnica, Univerzitetna knjižnica Maribor, Literarna hiša Maribor, Založba Pivec ter Mladinski kulturni center Maribor, ki nastopa tudi v vlogi koordinatorja. V programu sodelujejo tudi številni drugi akterji, med njimi Pedagoška fakultet Maribor, založba Beletrina, Lutkovno gledališče Maribor, Srednja šola za oblikovanje Maribor in Bukvarna Ciproš.

PREDFESTIVALSKI PROGRAM

Torek, 14. april 2020, spletna objava

POSLANICA PREDSEDNIKA DRUŠTVA SLOVENSKIH PISATELJEV DUŠANA MERCA

Ponedeljek, 20. april 2020, spletna objava

POSLANICA GENERALNE DIREKTORICE ORGANIZACIJE UNESCO AUDREY AZOULAY

 

Ponedeljek, 20. april. 2020 – sobota, 25.april 2020
Spletna stran in družbena omrežja MKC Maribor in založb

SPLETNI KNJIŽNI SEJEM

Knjižni sejem, ki naj bi v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru potekal na  Grajskem trgu, smo preselili na splet. Založniki se bodo s svojo ponudbo predstavili v živo takoj ko bo to mogoče, ob svetovnem dnevu knjige pa so za svoje bralce pripravili popuste in knjižne akcije v spletni obliki.

Vabljeni, da raziščete ugodno knjižno ponudbo za vse generacije in okuse, mi pa bomo vsak dan namenili pozornost založbam, ki se vsako leto rade vračajo na naš sejem.

Organizira: MKC Maribor

 

Ponedeljek, 20. april 2020, 9:30,
Pedagoška fakulteta univerze v Maribor, aplikacija Microsoft Teams

LITERARNA MATINEJA S PISATELJEM ANDREJEM E. SKUBICEM

Andrej E. Skubic (1967) je pisatelj, dramatik, scenarist, prevajalec in jezikoslovec. Napisal je sedem romanov (med njimi so s kresnikom nagrajene Grenki med, Koliko si moja? in Samo pridi domov), zbirko kratke proze Norišnica, sociolingvistično monografijo Obrazi jezika, tri drame (Neskončni šteti dnevi, Pavla nad prepadom, Hura Nosferatu) in serijo knjig za otroke z naslovom Trio Golaznikus.

Pogovor z avtorjem bo vodila Dragica Haramija. Na voljo je še omejeno število mest. Posnetek pogovora bo na voljo javnosti v obliki video posnetka na kanalu MKC Maribor na portalu YouTube kmalu po spletnem dogodku. 

(Dogodek poteka ob sodelovanju MKC Maribor in Pedagoške fakultete v Mariboru)

 

Ponedeljek, 20. april 2020 – sobota, 25. april 2020, 10:00 in 14:00
Spletna stran in facebook stran Univerzitetne knjižnice Maribor

POD ČRTO – VIRTUALNA RAZSTAVA

Virtualna razstava bo obsegala po dve objavi na dan na omrežju facebook med 20. in 25. aprilom.

Avtorja Borut Gombač in Jerneja Ferlež bosta vsakodnevno predstavila pet izbranih  fotografij in literarnih tekstov, v katerih bosta izbirala točke, ki jih bosta komentirala v smislu opomb pod črto - v polovici primerov kot formalne opombe (razlage, citati), v polovici pa vsebinske (kontekstualizacija).

(Organizator Univerzitetna knjižnica Maribor).

 

Ponedeljek, 20. april. 2020 – sobota, 25.april 2020
Facebook in  instragram profil Mariborske knjižnice

POD ČRTO DNEVA – IZBRANE FUSNOTE ADREJA BRVARJA

Mariborska knjižnica bo na družbenih omrežjih dnevno objavljala izbrane citate iz pesniške zbirke Fusnote Andreja Brvarja (Beletrina, 2020), ki prinaša več kot 350 pesniških okruškov oz. »fusnot«.

(Organizira: Mariborska knjižnica)

 

Ponedeljek, 20. april. 2020 – sobota, 25.april 2020
Rotovški trg – ob ćitalnici, KC Pekarna -  MKC Maribor ob vhodu v upravno stavbo, Klopca Zgodbe o klopeh in ljudeh pred Univerzitetno knjižnico Maribor

KNJIŽNA MESTA - BRANJU PRIJAZNA OBČINA MARIBOR

Na treh točkah v mestu smo vzpostavili kotičke z odpisanimi, rabljenimi ali podarjenimi knjigami, ki so namenjene temu, da jih bralci pridejo prebrskat in izbrat kakšno, ki jih bo nagovarla, lahko jih tudi izmenjajo s kakšno svojo že prebrano knjigo. Z aktivnostjo obeležujemo naziv Branju prijazna občina, ki ga je Mestna občina Maribor prejela v letošnjem letu.

 (V sodelovanju Mariborske knjižnice, MKC Maribor in Bukvarne Ciproš.)

  

Torek, 21. april 2020, 10:00
YouTube kanal MKC Maribor

KAMIŠIBAJ: ŽUŽKI IN ZGODBA O VOLKU, KI NI HOTEL VEČ HODITI

V počastitev svetovnega dneva knjige vam predstavljamo video premiero dveh krajših kamišibaj nastopov.  Tanja Lužar pripoveduje zgodbo Žužki (prirejeno po F. Simon), Metka Damjan pa zgodbo Volk, ki ni hotel več hoditi (po O. Lallemand).

Kamišibaj izvira z Japonske, kjer so ga razvili budistični menihi, ki so na ta način pripovedovali svete zgodbe. V tridesetih letih dvajsetega stoletja je bilo samo v Tokiu več kot 3.000 kamišibaj izvajalcev, v zadnjih letih pa je ta umetniški izraz vse bolj priljubljen tudi v Sloveniji. Kamišibaj je pripovedovanje zgodb ob slikah, ki jih kamišibajkar (izvajalec kamišibaja) praviloma nariše sam in jih prikazuje v majhnem lesenem odru (butaju), ob tem pa pripoveduje zgodbo.

(Dogodek poteka ob sodelovanju MKC Maribor in Lutkovnega gledališča Maribor).

 

Torek, 21. april 2020, 15:00,
Facebook profil Dnevi knjige v Mariboru in Mariborske knjižnice, spletna stran MKC Maribor

LITERATURA POBRATENIH MEST – MARIBOR : KRALJEVO – PREVODI IZBRANIH DEL IN SPLETNA PREDSTAVITEV AVTORJEV

V letu 2020 Kraljevo in Maribor obeležujeta 50. obletnico prijateljstva. Načrtovali smo gostovanje literatov iz pobratenega Kraljeva, ki je žal odpadlo. Predstavljamo pa objave prevodov poezije in odlomkov iz proznih del literatov iz Kraljeva Dejana Aleksića, Miloša Milišića, Alena Bešića in Živorada Nedeljkovića. Izbore iz njihovih del so prevedli Jurij Hudolin, Ivan Dobnik in Željko Perović.

Projekt Literatura pobratenih mest je skupni projekt Mariborske knjižnice in Mladinskega kulturnega centra Maribor, ki je bil zasnovan leta 2017. Osnovna zamisel projekta je, da vsako leto v Maribor pripeljemo manjšo literarno delegacijo uveljavljenih književnikov in književnic iz izbranega pobratenega mesta ter v pobratenem mestu najdemo ustrezne partnerje, ki bodo organizirali in izvedli gostovanje izbranih treh uveljavljenih mariborskih literarnih ustvarjalcev. 

 (V sodelovanju MKC Maribor in Mariborske knjižnice).

 

Sreda, 22. april 2020, 16:00
Facebook profil Dnevi knjige v Mariboru in Založbe Beletrina

BERIDELI: OBLEKLI SMO KNJIGE

Pilotni projekt Berideli! poteka v sodelovanju z desetimi srednjimi šolami iz vzhodne Slovenije. Njihovi mentorji so se z dijaki in dijakinjami potopili v izbrane knjige iz ponudbe založbe Beletrina, mladi pa so nato pripravili svoje ustvarjalne aktualizacije prebranih del. Predstavili jih bodo na velikih zaključnih produkcijah v sklopu festivalov Slovenski dnevi knjige v Mariboru ter Dnevi poezije in vina na Ptuju. Premierno vam že zdaj predstavljamo projekt dijakov Srednje šole za oblikovanje iz Maribora, ki so se pod mentorstvom profesorice Lucije Mestnik lotili »oblačenja« zbirk kratkih zgodb Razvezani Ane Schnabl in Maribor paralaksa Jerneje Ferlež ter Petra Rezmana. Knjižne ovitke in plakat  so v sklopu projektov Berideli! in Oblečene knjige oblikovali: Nastja Podgoršek, Alma Adrović, Amadea Peršuh, Beti Trstenjak, Katja Bezjak, Lara Pintarič, Maša Pliberšek, Nika Kapus, Nika Osvald, Marko Felič, Žiga Hozjan, Andreja Trglavčnik, Lea Alicia Sauli in Simon Ploj. 

(Organizirata Založba Beletrina in MKC Maribor).

 

Četrtek, 23. april 2020, 11:00,
Kanal YouTube – Življenje na dotik, facebook profil Mariborske knjižnice in Dnevov knjige v Mariboru

IZ ARHIVA MARIBORSKE KNJIŽNICE: LITERARNA POSTAJA Z ANDREJEM BRVARJEM

https://www.youtube.com/watch?v=lvhK5GfMfKc

Darka Tancer-Kajnih je leta 2012 na Literarni postaji Mariborske knjižnice gostila Andreja Brvarja, pesnika, urednika in publicista, Kajuhovega nagrajenca (1988), dvakratnega prejemnika Glazerjeve listine (1991, 2001), prejemnika Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada (1991), kritičnega opazovalca in sooblikovalca mariborskega družbeno-kulturnega življenja, ki bo tudi osrednji gost festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2020.

 

Četrtek, 23. april 2020, 13:00
Facebook profil Mariborske knjižnice in Dnevov knjige v Mariboru, arhiv RTVSLO

IZ ARHIVA RTVSLO: INTERVJU

https://4d.rtvslo.si/arhiv/intervju-tv/174270843

Ksenija Horvat je leta 2014 v oddaji Intervju gostila Andreja Brvarja, prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo za njegov celoten vrhunski pesniški opus.

(Mariborska knjižnica in MKC Maribor).

 

Četrtek, 23. april 2020, 18:00
Facebook profil Dnevi knjige v Mariboru in YouTube kanal MKC Maribor

RAZGLASITEV ZMAGOVALCA/ZMAGOVALKE NAGRADNEGA LITERARNEGA NATEČAJA ZA MLADE ALI GOVORIŠ EMOJŠČINO?

Med prijavami, ki so prispele na natečaj Mladinskega kulturnega centra Maribor za najboljši prevod pesmi iz emojščine v slovenščino, je literarna komisija v sestavi Tonje Jelen, Petre Kolmančič  in Nine Medved izbrala tri mlade pesnike, ki so si prislužili uvrstitev v ožji izbor natečaja. To so Eva Šket iz Celja, ter Matic Ačko in Tom Veber iz Maribora. Izbrane pesmi lahko preberete na spletni strani organizatorja. Na svetovni dan knjige bo objavljena interpretacija prevodov, sledila pa bo tudi razglasitev najboljšega oz. najboljše.

(V organizaciji MKC Maribor).

  

Četrtek, 23. april 2020, 19:00
Facebook profil MKC črke – aplikacija messeneger, skupina Bralni klub MKC Črke

SPLETNI BRALNI KLUB MKC ČRKE – ANDREJ BRVAR, NOVA PESNIŠKA ZBIRKA FUSNOTE

Pravkar izdana pesniška zbirka Fusnote (Beletrina, 2020) Andreja Brvarja je odlično izhodišče za pogovor in knjižno debato o okruških in drobcih, ki sestavljajo vsakdanje življenja in jih avtor ubesedi s prav posebnim vzdušjem in neusahljivo vitalnostjo, zaradi česar na videz nepomembno postane čarobno in magično. Zbirka Fusnote je dostopna v več izvodih v Mariborski knjižnici na Biblosu.

Knjižno debato o novi pesniški zbirki Andreja Brvarj bo moderirala pesnica in kritičarka Tonja Jelen. 

Za sodelovanje je potrebna predhodna najava.

(Organizira: MKC Maribor)

  

Petek, 24. april 2020
Spletna stran MKC Maribor, facebook stran MKC Črka in Dnevi knjige v Mariboru

ODISEJEVO ZATOČIŠČE – OBJAVA PREVODOV IN PREDSTAVITEV AVTORJEV

Srbski pesnik mlajše generacije Danilo Lučić in hrvaški dramatik in prozaist Dino Pešut sta kot literarna rezidenta vključena v letošnjo izvedbo mednarodnega projekta Ulysses' Shelter oz. Odisejevo zatočišče, v katerem sodelujta tudi Društvo slovenskih pisateljev kot partner projekta in Mladinski kulturni center kot pridruženi partner. Gre za rezidenčni projekt, ki v središče postavlja mlade, perspektivne pesnike, prozaiste in prevajalce in jim omogoča bivanje in ustvarjanje v rezidencah Slovenije, Grčije, Srbije, Anglije in Hrvaške. Tako širijo polje svoje umetniške inspiracije in motivike ter obenem, tudi z javnimi nastopi okolju v katerem gostujejo, prinašajo svojo vizijo, poetiko ter svojo kulturno izkušnjo dežele iz katere prihajajo. Projekt finančno podpira Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Na spletni strani lahko preberete prevode poezije in proze obeh avtorjev, ki bi naj v tem času ustvarjala na rezidenci v  Ljubljani. Prevode je pripravila Kristina Prah. 

(MKC Maribor in DSP)

  

Sobota, 25. april 2020, 18:00-19:30
Facebook profil in YouTube kanal Založbe Pivec

VIRTUALNI PESNIŠKI TURNIR

Na predvideni termin finala 20. Pesniškega turnirja 2020, ki je prestavljen, bo potekal prvi virtualni pesniški turnir, na katerem bodo gledalci in gledalke izbrali zmagovalca oziroma zmagovalko spletnega občinstva. Izbrani pesniki in pesnice bodo nastopili z interpretacijo svojih pesmi na video posnetkih.

Virtualni pesniški turnir bosta moderirala Zora A. Jurič in Nino Flisar, na spletnem finalu pa se pomerili Tanja Božić (Ljubljana), Ajda Bračič (Videm), Katarina Gomboc Čeh (Ljubljana), Veronika Gradišek (Kozje), Dunja Polonca Guček (Spodnji Log),Tonja Jelen (Loče), Jernej Kusterle (Jesenice), Vesna Liponik (Malečnik), Miha Marek (Ljubljana), Denis Škofič (Dolnja Bistrica), Katja Šušteršič (Horjul) in Lara Gea Vurnik Navinšek (Ljubljana).

(V organizaciji Založbe Pivec).