Back to All Events

Literarni ringaraja z Mici in Majdo Koren

  • Čitalnica v parku, Mestni park Maribor Mestni park Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Društvo slovenskih književnih prevajalcev in MKC Maribor v sklopu 9. mednarodnega festivala prevajalskega seminarja slovenske književnosti vabita na literarni ringaraja za otroke z Mici in mladinsko pisateljico Majdo Koren.

»Mala pošast Mici je ždela na polici v trgovini z igračami in se delala, da je čisto navadna igrača,« svoje zgodbice o novi sostanovalki in prijateljici »z dolgo rožnato dlako, velikimi zelenimi očmi in kratkimi rokami in nogami« začenja vrtičkar Šimen. Ampak kot vsi vrtičkarji tudi Šimen skupaj z Mici kmalu postane šolar, dogodivščin pa nikakor ni konec …

V ponedeljek, 19. avgusta 2019, bo ob 18. uri v Čitalnici v parku, v pavilijonu Mestnega parka Maribor potekal otroški program z delavnicami in predstavitvijo dela uveljavljene mladinske pisateljice Majde Koren, ki se je s svojo prebrisano in nagajivo Mici prikupila tako otrokom kot odraslim. Dogodek je namenjen predvsem otrokom med 6. in 10. letom starosti in bo potekal v sodelovanju z Zavodom MARS Maribor. Dogodek bo povezovala Vojka Miklavc.

V primeru dežja bo dogodek potekal v Marsovi izbi v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska ulica 30, Maribor).

Več informacij o dogodkih si lahko preberete v koledarju spletne strani MKC Maribor ter na spletni strani Društva slovenskih književnih prevajalcev.

Mici.jpg

Odlomke iz knjige in od kod, kdaj in zakaj je prišla mala rožnata pošast, bo predstavila pisateljica sama, ustvarjali bomo skupaj z mentoricami Zavoda MARS Maribor.

Majda Koren je učiteljica in pisateljica. Zaključila je študij razrednega pouka na Pedagoški akademiji z diplomo iz mladinske književnosti. Med njej najljubša izobraževanja sodi tečaj Personal Voice and Visual Storytelling predavateljev Arneja Broja in Charlotte Mik – Meyerjeve iz Danske filmske šole (za TV Slovenija). Obiskala je več alternativnih šol v Italiji, Avstriji, Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem. Izvaja samostojne avtorske nastope v osnovnih šolah doma in na tujem. Je stalna sodelavka revije Ciciban, kjer objavlja literarne prispevke, didaktične naloge in učne priprave za učitelje. Piše knjige za otroke in mladino. Večkrat je bila nominirana za nagrado desetnica, stanovsko nagrado Društva slovenskih pisateljev za mladinsko književnost. Za knjigo Eva in kozel je leta 2007 prejela nagrado večernica, nacionalno nagrado na področju mladinske književnosti. S knjigo Lojza iz vesolja, ki je natisnjena v slovenščini in angleščini, je leta 2008 gostovala v ZDA, leta 2013 v Londonu, kasneje še v Bosni, pri zamejcih v Trstu in na Nizozemskem. Je avtorica in soavtorica učbenikov in gradiv za prvo triletje osnovnih šol, predvsem na področju slovenskega jezika. Zadnji knjigi sta berilo za tretji razred (2018) in dodatne bralne vaje za tretji razred Beremo z Iksom (2019) pri založbi DZS. Precej let je sodelovala z RTV Slovenija, pisala je scenarije za mladinsko oddajo Radovedni Taček in oddajo Iz popotne torbe. Občasno sodeluje tudi na radiu. Leta 2010 je prejela drugo nagrado v oddaji Lahko noč, otroci za pravljico z naslovom Skuhaj mi pravljico. Leta 2011 je prejela tudi Levstikovo nagrado za delo Mici iz 2.a, 2018 pa jo je nagradila slovenska sekcija IBBY. Maja 2019 je avtorica obiskala učence v Estoniji, Latviji in na Poljskem – saj je njena slikanica Skuhaj mi pravljico prevedena v estonščino, latvijščino in poljščino. Pred kratkim pa se je vrnila iz Londona, kjer je pisala novo knjigo, Priročnik: Kako ravnaš z udomačenim zmajem.

Knjige imajo srce na pravi strani!

foto: arhiv avtorice

foto: arhiv avtorice

Vojka Miklavc je leta 2009 diplomirala iz mladinske književnosti pri dr. Dragici Haramija na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, študijski program Razredni pouk.  Že od leta 1992, ko je začela kot mentorica v ustvarjalnih delavnicah na Pikinem festivalu, se ukvarja z organiziranjem in izvajanjem projektov in programov, ki so povezani z vzgojo otrok, mladih, pa tudi odraslih. Kadar se ne druži s prijatelji, rada in veliko bere. Uživa v pripravljanju in okušanju hrane. Zanimajo jo ljudje, kulture in odnosi. Ljubiteljsko se ukvarja s fotografijo in piše poezijo. Kot organizator, soorganizator in mentor sodeluje v različnih projektih znanstvene, kulturne in pedagoške narave – predvsem na področjih izkustvenega učenja in raziskovanja za vse generacije. Od 2017 ima status samozaposlene v kulturi, že vrsto let pa sodeluje v projektih in programih Zavoda MARS Maribor (Čitalnica na dvorišču, (Fl)etno, Odprti atelje), Narodnega doma Maribor (Art kamp, Poletni Art kamp, Kulturni dnevnik, Vilinsko mesto, Abonma Kekec), Društva Velenjski raziskovalni studio Venera (Festival ljubezni do umetnosti, Venerina doživetja na Pikinem festivalu), Društva za razvoj filmske kulture (Enimation festival) idr.

foto: Alja Miklavc

foto: Alja Miklavc

9. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti bo potekal v organizaciji Društva slovenskih književnih prevajalcev in s finančno podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije. Lokalni gostitelj in soorganizator seminarja je Mladinski kulturni center Maribor.

 
Earlier Event: August 18
Na Dravski vili z Natašo Kramberger
Later Event: August 21
Večer kriminalk s Tadejem Golobom