Back to All Events

Na Dravski vili z Natašo Kramberger

  • Ladjica Dravska vila Lent Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Društvo slovenskih književnih prevajalcev in MKC Maribor v sklopu 9. mednarodnega festivala prevajalskega seminarja slovenske književnosti vabita na literarni večer z uveljavljeno romanopisko in avtorico (literarnih) reportaž Natašo Kramberger.

V nedeljo, 18. avgusta 2019, ob 18. uri tako vabimo na ladjico Dravska vila na Lent, na kateri bo ob panoramski vožnji po Dravi potekal literarni večer z uveljavljeno romanopisko in avtorico (literarnih) reportaž Natašo Kramberger. Pogovor z avtorico bo vodila Zora A. Jurič. Flosarske, lentovske in druge dravske zgodbe pa bo ob vožnji pripovedovala dr. Jerneja Ferlež.

Vstopnine ni, število mest na ladjici je omejeno. V primeru dežja bo prireditev potekala v pokritem delu ladjice.

Več informacij o dogodkih si lahko preberete v koledarju spletne strani MKC Maribor ter na spletni strani Društva slovenskih književnih prevajalcev.

Nataša Kramberger je pisateljica in ekološka kmetovalka, avtorica petih knjig (Nebesa v robidah 2007, Kaki vojaki 2011, Brez zidu 2014, Tujčice 2016, Primerljivi hektarji 2017) in množice esejev, reportaž in zgodb. Je prejemnica nagrade Evropske unije za književnost leta 2010. V svojih besedilih pogosto povezuje ruralno in urbano ter obenem spaja žanre, ki se znotraj njenih besedil pretakajo od poetičnega in pravljičnega k literarno-dokumentarnemu in časnikarskemu ter nazaj. Od januarja 2017 je stalna kolumnistka dnevnega časopisa Dnevnik. Leta 2009 je v Jurovskem Dolu ustanovila kolektiv Zelena centrala, v katerem raziskuje načela socialne ekologije in socialnega vključevanja prek umetnosti in trajnostnega razvoja, od 2016 je tudi nosilka majhne ekološke kmetije in zeliščarica z nacionalno poklicno kvalifikacijo. Je avtorica večkrat nagrajene ideje »Polne vreče zgodb«, ki združuje pripovedništvo, ekologijo in socialno vključevanje. Pozimi živi v Berlinu (kot medvedi), čez poletje pa v Jurovskem Dolu.

Za roman Primerljivi hektarji (LUD Literatura 2017), s katerim se bodo ukvarjali prevajalke in prevajalci 9. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti, je novinarka in literarna kritičarka Petra Vidali zapisala: »Brez kančka sentimentalnosti si upam zapisati, da se mi zdi ta roman o letu kmetovanja najbolj sodobno, izvirno, polno in popolno delo v lanski precej dobri romaneskni beri.«

Zora A. Jurič, po izobrazbi profesorica slovenskega jezika, je konec devetdesetih let je osnovala Mariborski bralni klub, nato pa literarno kavarno, v kateri je gostila znane literarne ustvarjalce. Literarne večere vodi že več kot dvajset let, redno sodeluje z Mariborsko knjižnico, Založbo Pivec in Mestno knjigarno Maribor. V okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 je bila ena izmed voditeljic Literarnih postaj. Štiri leta je mesečno pisala kolumne za 7D, prilogo dnevnika Večer. Leta 2001 je v okviru literarne kavarne zasnovala prvi Pesniški turnir, izbor za najboljšo izvirno slovensko pesem, ki danes velja za eno najvidnejših pesniških prireditev v Sloveniji. Zora A. Jurič je ambasadorka Mariborske knjižnice in si aktivno prizadeva za pridobitev nove knjižnice. Za delovanje na področju literature je leta 2017 prejela Glazerjevo listino, najvišje priznanje Mestne občine Maribor na področju kulture.

Dr. Jerneja Ferlež je etnologinja, ki dela v knjižnici, oziroma knjižničarka, ki se ukvarja z etnologijo. Napisala je nekaj etnoloških monografij o Mariboru in številne članke, sodelovala je pri nastajanju filma Mariborska dvorišča, postavila več razstav, med drugim razstavo Nemci in Maribor v letu 2012, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture. Uredila je nekaj knjig in sodelovala v različnih uredniških odborih. Pred kratkim sta Jerneja Ferlež in eden najvidnejših slovenskih pisateljev, Peter Rezman, združila pisateljsko-dokumentarni peresi in objavila knjigo mariborskih zgodb Maribor – Paralaksa (Beletrina 2019).

foto: Daniele Croci

foto: Daniele Croci

foto: Kristijan Robič

foto: Kristijan Robič

foto: Kristijan Robič

foto: Kristijan Robič

9. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti bo potekal v organizaciji Društva slovenskih književnih prevajalcev in s finančno podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije. Lokalni gostitelj in soorganizator seminarja je Mladinski kulturni center Maribor.