Back to All Events

Večer kriminalk s Tadejem Golobom

  • Multimedijski center KIBLA 9 Ulica kneza Koclja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Društvo slovenskih književnih prevajalcev in MKC Maribor v sklopu 9. mednarodnega festivala prevajalskega seminarja slovenske književnosti vabita na literarni večer z večkrat nagrajenim pisateljem in uspešnim kriminalkarjem Tadejem Golobom.

V sredo, 21. avgusta 2019, pa ob 19. uri v Multimedijskem centru KIBLA (Ulica kneza Koclja 9, Maribor) gostimo večkrat nagrajenega pisatelja in uspešnega kriminalkarja Tadeja Goloba. Pogovor z avtorjem bo vodil Nino Flisar. Večer bo potekal v sodelovanju z Založbo Goga in je sofinanciram s sredstvi programa »Creative Europe« Evropske unije.

Več informacij o dogodkih si lahko preberete v koledarju spletne strani MKC Maribor ter na spletni strani Društva slovenskih književnih prevajalcev.


Tadej Golob (1967) je eden najbolj samosvojih slovenskih avtorjev s tematsko raznolikim naborom del. Med pisci se je pojavil s knjigo Z Everesta (2000), v kateri popisuje smučanje Dava Karničarja z najvišje gore sveta, na vrh katere se je povzpel tudi sam, nadaljeval pa z biografijami Petra Vilfana (2004), Zorana Predina (2009) in Gorana Dragića (2015), Milene Zupančič, Petra Čeferina, Alenke Bratušek (2018), z romanoma za mladino Zlati zob (2011) in Kam je izginila Brina? (2013) ter z romanoma za odrasle Svinjske nogice (nagrada kresnik 2010) in Ali boma ye! (nominacija za kresnik 2014). Serija kriminalk s Tarasom Birso v glavni vlogi, ki se je začela z romanom Jezero (nominacija za nagrado kresnik 2017) in nadaljevala z romanom Leninov park (uvrstitev med deseterico za nagrado kresnik 2019), se zgleduje po skandinavskem tipu kriminalk. Predvsem po tistih, ki jih pišejo novinarji in med vrsticami razkrivajo manj znane plati družbe, v kateri živimo.

Udeleženci 9. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti bodo prevajali odlomke iz Golobovega kriminalnega romana Jezero, za katerega je Miha Kovač v časniku Delo zapisal: »Jezero Tadeja Goloba je prva v slovenščini napisana kriminalka, ki sem jo požrl od začetka do konca, navdušen sem nad njo tudi zato, ker verjamem.«

Nino Flisar je pesnik, prevajalec, performer, publicist in urednik. Leta 1997 je zmagal na natečaju poezije in proze študentov Univerze v Mariboru. Od leta 2001 do leta 2006 je bil urednik na Študentski založbi Litera, pri njej je uredil 30 knjig. V letih 2001–2002 je bil urednik kulturnega magazina Asskalla. Nato je služboval v MKC Maribor in bil vpet v različne festivale, Slovenski dnevi knjige v Mariboru, Performa in Mednarodni festival računalniških umetnosti. Zadnjih nekaj let je urednik na Založbi Pivec, pri kateri je uredil okrog 100 knjig in pri kateri koordinira Pesniški turnir in evropske projekte. Je avtor projektov Pesniški vrtiljak in Poezija na mestnih ulicah, v zadnjih desetih letih je organiziral, moderiral ali zasnoval več kot 200 literarnih prireditev.

foto:  Bor Dobrin

foto: Bor Dobrin

foto:  Branimir Ritonja

foto: Branimir Ritonja

9. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti bo potekal v organizaciji Društva slovenskih književnih prevajalcev in s finančno podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije. Lokalni gostitelj in soorganizator seminarja je Mladinski kulturni center Maribor.