Audrey Azoulay: Knjige so vabilo na potovanje in srečanje z drugimi.

POSLANICA GENERALNE DIREKTORICE UNESCA OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE 2024

Audrey Azoulay: ‘‘Knjige so vabilo na potovanje in srečanje z drugimi.’’

Foto: Didier Plowy

Knjige so vabilo na potovanje in srečanje z drugimi: z vsako novo obrnjeno stranjo, se pred našimi očmi pojavi drug svet. Na svetovni dan knjige in avtorskih pravic 2024 praznujemo moč in lepoto knjig. Knjige v vseh svojih oblikah nam omogočajo, da se učimo, in nas obveščajo. Prav tako nas zabavajo in nam pomagajo razumeti svet, hkrati pa nam ponujajo okno v drugačnost.

Da bi knjige lahko v celoti izkoristile svoj potencial, je bistveno, da odražajo jezikovno raznolikost našega sveta.

Vendar danes še zdaleč ni tako, saj je večina del objavljena v le nekaj jezikih, digitalna tehnologija pa sproža vprašanje jezikovne homogenizacije. Vendar vsak pisni jezik, s svojimi simboli in vrednostami s seboj prinaša poseben pogled na svet.

Zato v okviru Mednarodnega desetletja jezikov avtohtonih ljudstev (IDIL), ki se je začelo leta 2022, Unesco podpira izdajanje knjig tako v domorodnih kot tudi regionalnih jezikih. Od leta 2023 sodelujemo z založbami po vsem svetu s ciljem, da bi knjigo What Makes Us Human, otroško slikanico, ki slavi jezikovno in kulturno bogastvo, avtorjev Victorja D.O. Santosa in Anne Forlati, izdali v štirinajstih jezikih, med drugim v mapučevščini, galicijščini in maratščini in mapuškem jeziku.

Unesco podpira tudi knjižno industrijo v Afriki, zlasti sektor, ki obsega knjige za mlade. Za pomoč pri pripovedovanju o zgodovini suženjstva ter pri razpravi o današnjem razumevanju suženjstva v družbi, smo leta 2022 v sodelovanju z založbo Langages du Sud izdali serijo knjig Bintou & Issa. Cilj serije je, da bi se otroci spoznali s to temo že v zgodnjem otroštvu.

(…) Prav tako Unesco založniški sektor in moč branja podpira s svojo mrežo svetovnih prestolnic knjige, ki je bila vzpostavljena za krepitev opismenjevanja  ter varstvo avtorskih pravic in svobode izražanja. Za svetovno prestolnico knjige 2024 je bilo razglašeno mesto Strasbourg v Franciji.

Eden osrednjih ciljev je, da bi knjige postale prednostni medij za sporočanje perečih okoljskih tem našega časa ter z njimi povezana znanstvena dognanja.

Nenazadnje se zavezujemo, da bomo podpirali pošteno plačilo vseh, ki sodelujejo v knjižni industriji, začenši z avtorji. Navsezadnje za vsako knjigo stoji celota veriga znanja in izkušenj, ki je privedla do njenega nastanka. Na ta dan Unesco tako ne vabi le k slavljenju branja in kulture, temveč tudi k njuni podpori.


Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca