Back to All Events

Mariborski predizbor za 8. slovensko državno prvenstvo v slamovski poeziji

  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

VEČER SLAM POEZIJE

Mariborski predizbor za 8. slovensko državno prvenstvo v slamovski poeziji

Torek, 10. september // 19:00 // Vetrinjski dvor

 

Na literarnem dogodku v atriju Vetrinjskega dvora (Vetrinjc-BarCoda, Vetrinjska ulica 30, Maribor) bomo v torek, 10. septembra 2024, ob 19. uri gostili mariborski predizbor državnega prvenstva v slamovski poeziji, na katerem bomo dobili dva finalista, ki se bosta 19. oktobra 2024 na osmem državnem prvenstvu v slamovski poeziji v Mariboru potegovala za naziv državnega prvaka oz. prvakinje.

Naslovna fotografija dogodka Večer slam poezije

Pred državnim prvenstvom bo slovenska mreža partnerjev na področju slam poezije SloSlam, ki je bila ustanovljena leta 2016 (pod imenom SiSlam) in je usmerjena v razvoj, popularizacijo in promocijo slam poezije v Sloveniji ter v izobraževanje in izpopolnjevanje znanja ter veščin umetnikov, ki ustvarjajo na tem področju, organizirala še štiri predizbore, ki bodo potekali na Ptuju (kavarna Bodi, 20. september), v Kranju (Layerjeva hiša, 21. september), v Novem Mestu (Založba Goga, 27. september) in v Celju (2. oktober).

Mariborski predizbor v pesniškem slamu bo potekal v obliki tekmovanja, na katerem bosta strokovna žirija in žirija iz publike ocenjevali nastope prijavljenih pesnic in pesnikov. Nastopi bodo potekali v treh tekmovalnih krogov, na katerih nastopajoči in nastopajoče brez uporabe kostumov in rekvizitov predstavijo svoje avtorske pesmi, podrobni pravilnik tekmovanja je dosegljiv na spletnih straneh organizatorjev in na tej povezavi.

Strokovno žirijo predizbora sestavljajo pesnica in prevajalka Kristina Kočan, pesnica Meta Blagšič ter režiser, igralec in gledališki mentor Zoran Petrovič. Dogodek bo moderirala Mojca Frim. Za nastop se lahko prijavite na ozuljenijezik@gmail.com, preko ZS sporočila na facebook strani Slam zverine, ali na prizorišču v Vetrinjskem dvoru, pol ure pred pričetkom dogodka.


Podrobnejša predstavitev žirantk in žiranta:

Kristina Kočan (1981) je pesnica in prevajalka, avtorica štirih pesniških zbirk: selišča (2021), šivje (2018), Kolesa in murve (2014) in Šara (2008), ki je bila nominirana za najboljši prvenec leta. Konec leta 2018 je izšla večmedijska knjiga s|prehod, leta 2019 pa  je pri založbi Litera izšel njen kratkoprozni prvenec Divjad. Zbirka selišča je bila ovenčana z Veronikino nagrado ter nominirana za Jenkovo nagrado ter nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti. Njena poezija je prevedena v več kot deset tujih jezikov in vključena v številne mednarodne antologije. V svojem prevajalskem delu se pretežno osredotoča na ameriške avtorje. Kot besedilopiska sodeluje z zasedbo Brest, s katero so izdali že dva odmevna albuma. Od leta 2023 deluje kot programska vodja festivala Dnevi poezije in vina.

Meta Blagšič (1979) je zaključila študij bibliotekarstva in sociologije kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 2013 je zaposlena v Mariborski knjižnici. Ptice si pripenjam na prsi (2023) je naslov njene prve pesniške zbirke. Pesmi je objavljala v revijah Dialogi in Poetikon ter na spletnem portalu LUD Literatura. Nekaj njenih besedil v italijanskem prevodu je objavljenih v spletni reviji Fare voci (2024).

Zoran Petrovič (1980) je absolvent magistrskega programa režije na gledališki akademiji DAMU v Pragi, smer alternativno in lutkovno gledališče. Po predhodni izobrazbi je fizik in računalničar. Med leti 2006 in 2014 je bil predsednik in programski vodja Kulturno-umetniškega društva Moment, katerega poslanstvo je razvoj sodobnega, neodvisnega gledališča. Bil je tudi direktor in član programske ekipe Mednarodnega festivala neodvisnega gledališča Prestopi / Crossings (med leti 2010 in 2012) ter vodja projekta Izdelava lutke, lutka in lutkovna igra kot terapevtski in didaktični pripomoček (v letih 2013 in 2014). Bil je tudi član programske ekipe mednarodnega lutkovnega festivala Poletni lutkovni pristan (2010). V zadnjih letih so ga večkrat premamile možnosti gledališča z lutko, sicer pa sta predmet njegovega zanimanja gledališče v čim širšem pomenu te besede in prožnost njegovih omejitev.

Vabljene in vabljeni!


Dogodek organiziramo MKC Maribor - MKC Črka v sodelovanju z Bando ferdamano, Kud Codo in Narodnim domom Maribor – Vetrinjskim dvorom, s finančno podporo Mestne občine Maribor in Ministrstva za vzgojo in  izobraževanje - Urada RS za mladino. Dogodek spada v sklop literarnih prireditev programa MKC Črka, ki jih sofinancira Javna agencija RS za knjigo.

Later Event: September 12
Queer Hangout: Aseksualnost